Afbeelding

Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied

Natuur

FRIESLAND - Met het broedseizoen dat op 15 maart van start gaat, roept destinatiemanagement organisatie Visit Wadden bewoners en bezoekers op om het recreatief gebruik van drones in het Waddengebied en omliggende natuurgebieden te stoppen. Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen verstoren. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.

Tijdens het programma ‘Wij & Wadvogels’, waarin diverse natuurorganisaties samenwerken werd er onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek was gericht op het inzetten van drones bij het tellen of monitoren van vogels. Het voordeel is dat onderzoekers daardoor niet meer door kolonies hoeven te lopen waardoor de verstoring afneemt. Het onderzoek heeft aanbevelingen opgeleverd over hoe hoog een drone dient te vliegen per vogelsoort om geen verstoring te veroorzaken. Uit het onderzoek bleek dat sommige vogelsoorten zeer gevoelig reageren op drones; deze vliegen al op wanneer de drone 160 meter verderop vliegt. Dit geeft ook aan hoe belangrijk het is om onnodig gebruik van drones in het Waddengebied te stoppen.

Kuikens blijven lange tijd alleen achter

Visit Wadden heeft de ambitie om met het Waddengebied (zowel kust als eilanden) de duurzaamste bestemming van Europa te worden. Om die reden wordt er nu voor gekozen om vanaf dit voorjaar geen drones meer te gebruiken in hun communicatiemiddelen. Wendy Oude Veldhuis, projectleider Visit Wadden legt uit: “In een video uit het onderzoek werd het probleem van dronegebruik heel duidelijk. De vogels worden onrustig en vliegen op. Kuikens en/of eieren blijven lange tijd alleen en worden blootgesteld aan roofdieren. We zagen dat drones snel voor verstoring zorgen. Om die reden roepen we bewoners en bezoekers nu op om hun drone thuis te laten bij een bezoek aan een natuurgebied in het Waddengebied. Een mooie foto gaat niet voor het welzijn van deze dieren.”

Eenvoudige tips tegen verstoring

Ingrid Aaldijk, programmamanager Wij & Wadvogels (Vogelbescherming Nederland) benadrukt de impact van verstoring: “Ook wanneer er geen kuikens of eieren zijn, heeft menselijke verstoring impact, bijvoorbeeld op onze trekvogels die het Waddengebied bezoeken als belangrijk rust- en voedselgebied. De vogels verliezen veel energie door het onnodig opvliegen, wat hun overlevingskansen vermindert. Dit heeft op lange termijn ernstige gevolgen voor het gehele ecosysteem. Met eenvoudige tips kan iedereen bijdragen aan rust voor vogels: blijf op de paden en houd je hond aan de lijn. Meer tips zijn te vinden op www.WADdoejij.nl. Fijn dat Visit Wadden deze oproep doet in het belang van de natuur.”

Natuur beleven én beschermen

De huidige wet- en regelgeving omtrent dronegebruik in het Waddengebied is niet voor ieder gebied even helder. In sommige gebieden zijn ze verboden, in andere gebieden worden ze (beperkt) toegestaan.

“Voor iedereen die vragen heeft over het recreatieve gebruik van drones staat Visit Wadden klaar met advies. Een mailtje is genoeg. Met elkaar zorgen we ervoor dat onze activiteiten de natuurlijke omgeving niet schaden,” aldus Oude Veldhuis.

Over Visit Wadden

Visit Wadden is de destinatiemanagement organisatie van het Waddengebied. Er wordt samengewerkt door diverse partijen in provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Door het delen van verhalen over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, het communiceren over natuur en het uitlichten van de unieke routes en locaties, helpt Visit Wadden ecologie & economie in het gebied.

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 25 minuten geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 2 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement gisteren
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00