Wat ga jij doen met je vakantiegeld?
Wat ga jij doen met je vakantiegeld?

Zo geef jij je vakantiegeld verstandig uit!

Financieel

FRIESLAND - In mei en juni krijgen duizenden werkenden in Nederland hun vakantiegeld. Een mooie meepakker voor de meeste mensen, maar wat kan je er eigenlijk mee doen? Natuurlijk kun je het geld zo snel mogelijk uitgeven aan iets wat je eigenlijk niet nodig hebt, maar door juist je vakantiegeld (een extraatje) in te zetten in de vorm van een investering of om schulden af te lossen bespaar je in de toekomst nog meer geld. RondOm Vandaag zocht uit wat je allemaal kan doen met dit geld. 

Allereerst is het goed om te weten wat het idee is achter vakantiegeld. Begin vorige eeuw kregen werknemers de kans om vrij te nemen en toch betaald te worden, het betaald verlof. Toch bleek de realiteit dat men nu wel vrij kon nemen, maar geen geld over had om ook echt op vakantie te gaan. In de jaren ‘60 werd daarom vakantiegeld geïntroduceerd, een extra bedrag (meestal 8% van het bruto jaarinkomen) dat vlak voor de vakantie werd gestort.

Schulden aflossen

Rond de 7,6% van de mensen heeft problematische schulden, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, bij DUO of CJIB. Schulden kosten altijd meer dan het aanvankelijke bedrag dat je geleend hebt. Dat komt door de rente. Hoe hoger het bedrag is dat je leent, hoe meer geld je kwijt bent aan het betalen van de rente. Heb je schulden, dan zou je je vakantiegeld kunnen gebruiken om deze (voor een deel) af te betalen. Hierdoor worden de vaste lasten die de schuld veroorzaakt lager.

Besparen

Je kan je vakantiegeld ook gebruiken om in de toekomst geld te besparen, door te investeren in verduurzamende maatregelen. Toegegeven, de meeste verduurzamende maatregelen kosten in de aanschaf meer dan het bedrag dat je krijg als vakantiegeld. Toch kom je met dit bedrag, een klein spaarpotje en door gebruik te maken van subsidies een heel eind. Verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, verlagen je maandelijkse kosten aan energie en/of gas. 

Sparen

Heb je het vakantiegeld niet persé nodig om zelf op vakantie te gaan, dan zou je het ook op een spaarrekening kunnen zetten. Op die manier heb je een potje geld voor als je het nodig hebt, bijvoorbeeld als de cv-ketel het begeeft, je een deukje rijdt in de auto of als er een nieuwe wasmachine aangeschaft moet worden. Het Nibud raadt aan om ongeveer een buffer te hebben van rond de 6.500 euro als alleenstaande en ongeveer 10.000 euro als gezin met twee kinderen. Hoe groot je buffer is, is uiteraard afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. 

Speculeren

Je kan je vakantiegeld ook gebruiken om te speculeren, bijvoorbeeld door (een deel) van een aandeel te kopen of door cryptovaluta te kopen. Let echter wel op, bij speculeren kun je je vakantiegeld helemaal verliezen. Verdiep je goed in de markt en maak verstandige keuzes. 

Uitgeven

Uiteraard kun je ook doen wat de meesten van ons doen met hun vakantiegeld: lekker uitgeven. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 43% van de mensen hun vakantiegeld ook daadwerkelijk (voor het grootste gedeelte) uitgeeft aan de vakantie. 

Realiteit

Het krijgen van vakantiegeld is voor iedereen leuk, maar legt ook iets pijnlijks bloot. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen van loonstrook naar loonstrook leven. Besparen, sparen of speculeren kan bij de meeste mensen nou eenmaal niet. Zij gebruiken hun vakantiegeld als hoognodig extraatje, om schulden af te lossen, eten te kopen of hoognodig onderhoud te betalen.

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid gisteren
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00