Afbeelding
Foto: Pexels - Andrea Piacquadio

Het belang van sparen voor je pensioen: breng je financiën voor later nu in kaart

Algemeen

FRIESLAND - Het pensioen is een onderwerp waar veel mensen liever niet over nadenken. Toch is het van groot belang om op tijd te beginnen met sparen voor je oude dag. Het opbouwen van een goed pensioen geeft je de financiële vrijheid om van je oude dag te genieten zonder je zorgen te maken over geld. In dit artikel bespreken we het belang van sparen voor je pensioen en geven we tips om je financiën voor later in kaart te brengen.

Het belang van sparen voor je pensioen

Veel mensen denken dat hun AOW en eventueel aanvullend pensioen genoeg is om van te leven na hun pensioen. Helaas is dit vaak niet het geval. De AOW-uitkering is namelijk niet hoog genoeg om je huidige levensstandaard te behouden. Daarnaast is de pensioenleeftijd de afgelopen jaren steeds verder opgeschoven, waardoor je langer moet wachten voordat je gebruik kunt maken van je pensioen.

Het is daarom van groot belang om zelf extra geld opzij te zetten voor je pensioen. Door vroeg te beginnen met sparen voor pensioen, profiteer je van het rente-op-rente effect. Dit houdt in dat je rendement op je spaargeld ook weer rendement gaat opleveren. Hierdoor groeit je vermogen exponentieel en bouw je sneller een goed pensioen op.

Breng je financiën voor later in kaart

Om je financiën voor later in kaart te brengen, is het belangrijk om een overzicht te maken van je huidige inkomsten en uitgaven. Dit geeft je inzicht in hoeveel geld je maandelijks kunt missen om te sparen voor je pensioen. Maak een overzicht van al je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, energie, verzekeringen en boodschappen. Daarnaast is het belangrijk om ook je variabele uitgaven in kaart te brengen, zoals vakanties, uit eten gaan en andere leuke activiteiten.

Naast het in kaart brengen van je uitgaven, is het ook belangrijk om te kijken naar je inkomsten. Heb je een vast inkomen uit loondienst of ben je zelfstandig ondernemer? Maak een overzicht van je nettosalaris of winst. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar eventuele andere inkomsten, zoals huurinkomsten of dividend uit beleggingen.

Op basis van je inkomsten en uitgaven kun je bepalen hoeveel geld je maandelijks kunt missen om te sparen voor je pensioen. Het is verstandig om een vast bedrag per maand opzij te zetten, zodat je structuur in je spaarplan brengt. Probeer daarnaast ook te kijken naar mogelijkheden om je inkomen te verhogen, bijvoorbeeld door extra te werken of te investeren.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00