De letters van het Top 2000-logo werden door De Geitefok meegenomen als nieuwjaarsstunt.
De letters van het Top 2000-logo werden door De Geitefok meegenomen als nieuwjaarsstunt. Foto: De Geitefok

“Ik beschouw het wel als een eer”

Algemeen

OLDEBERKOOP - Oudejaarsvereniging De Geitefok heeft een nieuwe voorzitter. Per 1 januari heeft Maikel Siegersma het stokje overgenomen. Maikel woont al bijna zijn hele leven in Oldeberkoop en dus beschouwt hij de benoeming als een grote eer. De Geitefok bestaat al sinds 1945 en organiseert verschillende activiteiten in het dorp. Daarnaast probeert de oudejaarsvereniging ieder jaar een ludieke stunt uit te halen met Oud & Nieuw. Zo verschenen vlak voor de jaarwisseling de letters van het Top 2000-logo ineens in Oldeberkoop. Maikel legt uit wat De Geitefok zo’n mooie vereniging maakt. 

De 22-jarige Maikel Siegersma woont al zijn hele leven in Oldeberkoop. Na een klein uitstapje naar Wolvega, kwam hij al gauw weer terug naar zijn geliefde woonplek. “Al mijn vrienden wonen hier, dus ik ben hier ook het liefst. Naast mijn werk als brandweerman, is mijn grootste hobby om met De Geitefok bezig te zijn”, vertelt hij enthousiast. 

Vier jaar bij De Geitefok

Zo’n vier jaar geleden komt Maikel bij De Geitefok terecht, samen met twee andere vrienden. “De vereniging was op zoek naar nieuwe leden en we hadden laten blijken dat wij het wel leuk zouden vinden. Na een stemming werden we toegelaten en dat beschouwde ik toch wel als een eer. Het is gewoon heel leuk om actief te kunnen zijn voor je dorp en dat samen met je vrienden.”

Nieuwe voorzitter

Per 1 januari is Maikel uitgeroepen tot voorzitter van De Geitefok. “Ja, dat is eigenlijk heel natuurlijk gelopen. De oud-voorzitter is nog wel lid, maar wilde het stokje graag overdragen. Ik ben meestal wel aardig fanatiek en ik vind het ook nooit erg om dingen te regelen. Daarnaast wil ik wel dat er altijd wat gebeurt, zoals met de nieuwjaarsstunt: dan wil ik wel dat er altijd wat op die kar staat. Daar doe ik altijd mijn best voor”, lacht de nuchtere Olderberkooper. 

Nieuwjaarsstunts

Daarin overdrijft Maikel niet, want het afgelopen jaar paradeerden ineens de letters van het NPO Radio 2 Top 2000-logo door Oldeberkoop. “Daar was overigens niet iedereen blij mee”, lacht Maikel. Na een ererondje door het dorp, werden de letters op oudejaarsdag weer teruggebracht naar het centrum Beeld & Geluid in Hilversum. “Onze oud-voorzitter is nog in overleg met de NPO en de politie om het op een goede manier op te lossen. De één is wat positiever over de stunt dan de ander, maar we zijn zeker geen criminelen.”

Hoogtepunten

Voor Maikel zijn de nieuwjaarsstunts het hoogtepunt van De Geitefok. “De spanning die het geeft als een stunt lukt, daar doe je het voor. We hebben uiteindelijk weer het landelijke nieuws gehaald met onze vereniging, dat geeft natuurlijk wel een kick. De laatste twee stunts zijn voor mij wel echt de hoogtepunten van de afgelopen jaren.”

Activiteiten in het dorp

Naast deze stunts, zet de vereniging zich in voor activiteiten in het dorp. Zo worden er ieder jaar paasvuren met een groot tentfeest georganiseerd, zamelen ze via een collecte geld in voor andere verenigingen in het dorp, zetten ze samen een grote kerstboom op, organiseren ze feesten in de kroeg, Bingo avonden voor de senioren en nog veel meer. “We houden er zelf niks aan over, maar we doen het echt voor het dorp. Als een voetbalvereniging bijvoorbeeld nieuwe ballen nodig heeft, kunnen wij dat financieren via de collecte. Dat zijn gewoon hele mooie dingen en dat wordt als het ware door het hele dorp gedragen.”

“De spanning die het geeft als een stunt lukt, daar doe je het voor.”

Vernieuwing

De Geitefok bestaat op dit moment uit twintig man. Er vindt op dit moment veel verjonging plaats. “Er stoppen vijf mensen, maar er komen ook weer zes bij. Ik ben natuurlijk voorzitter geworden, maar we hebben ook een nieuwe secretaris en penningmeester. Sommige jongens zaten er al tien jaar bij, maar die stoppen er nu mee. Op een gegeven moment wordt het ook wel tijd voor wat nieuws denk ik. Je ziet nu wat een switch in generatie. Maar een vereniging die al 78 jaar bestaat, daar moet je wel je best voor doen om het te behouden. Het is mooi om te zien dat De Geitefok al zo lang gedragen wordt door alle generaties.”

Afbeelding
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00