Foto van een kamer voor de nachtopvang, van Zienn in Leeuwarden.
Foto van een kamer voor de nachtopvang, van Zienn in Leeuwarden. Foto: Renske de Vries

Langere verblijfsduur in Friese opvanglocaties

Algemeen

LEEUWARDEN - Friezen die opvang en ondersteuning nodig hebben, zijn vorig jaar voor een langere periode door organisatie Zienn ondersteund dan ze anders meestal waren. Dat blijkt uit de jaarcijfers van opvangorganisatie Zienn over het jaar 2020. Sinds 14 april 2021 is Zienn samen gegaan met het Kopland uit Groningen, onder de nieuwe naam Wender.

In de jaarcijfers 2020 van Zienn valt op dat cliënten langer in de opvang verblijven, doordat de doorstroom naar een vervolgplek lastig is. Dat geldt voor alle leeftijdscategorieën en komt vooral door een tekort aan woningen. De ambulante begeleiding (begeleiding thuis) is in 2020 gestegen ten opzichte van 2019. 

Ook zet Zienn meer in op Activering en Participatie om cliënten verder te helpen naar een passende werkplek. Deze ontwikkeling is terug te zien in de cijfers en is een positieve ontwikkeling voor cliënten op weg naar een plek in de maatschappij. 

Langere verblijfsduur in de opvang

In 2020 is er bij Zienn (Friesland) een daling van 7% te zien van het aantal cliënten die gebruik hebben gemaakt van de crisisopvang. Dat komt doordat de verblijfsduur langer is geworden, daardoor konden er minder cliënten terecht in de opvang. Gemiddeld duurde het verblijf 4,2 maanden in de Crisisopvang Burgum ten opzichte van 2,9 maanden in 2019. 

In de nachtopvang in Leeuwarden zien we de langere verblijfsduur vooral bij jongeren. 19% is jonger dan 28 jaar en zij verblijven gemiddeld 36 nachten; 11 nachten langer dan in 2019. Dit komt vooral door minder beschikbare vervolgplekken.

Meer ambulante begeleiding

De ambulante begeleiding is bij Zienn met 23% gestegen ten opzichte van 2019. Dat komt onder andere door de inzet van ThuisPlus; een intensieve ambulante begeleidingsvorm voor mensen met psychiatrische problemen die zelfstandig wonen.

Zienn heeft in 2020 ingezet op activering en participatie. Want overdag aan de slag zijn helpt om een gezond dagritme op te bouwen en versterkt sociale– en werkvaardigheden. Activering en participatie werken als een vliegwiel op weg naar herstel. 

Cliëntervaringsonderzoek 

Het cliëntervaringsonderzoek is organisatiebreed (Zienn en Het Kopland samen) uitgevoerd: alle cliëntgroepen van verschillende locaties zijn hierin meegenomen. Cliënten waarderen de ondersteuning met maar liefst een 8,3 voor ambulante ondersteuning en een mooie 7,6 voor niet ambulant. Deze cijfers zijn beide keren hoger dan de cijfers in het onderzoek van 2017-2018: 8,2 voor ambulant en 7,1 voor niet-ambulant.

In 2020 zijn de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe gezamenlijk naam. Uit onderzoek is gebleken dat we een meerderheid van de in- en externe stakeholders de voorkeur gaf aan een nieuwe naam. Sinds 14 april 2021 gaan Zienn en het Kopland samen verder als Wender. Een naam die symbool staat voor mensen die op een keerpunt in hun leven staan.

Per 1 januari 2021 is de Wlz-GGZ beschikbaar gekomen voor Wender. Het gaat om ongeveer 200 cliënten op tien verschillende woonlocaties die een Wlz-GGZ indicatie hebben gekregen. Dit geeft rust voor cliënten en betekent erkenning voor hun problemen.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 12 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00