Afbeelding

Súdwest-Fryslân werkt aan samenleving van en voor iedereen

Samenleving

SNEEK - Iedereen moet gelijke kansen krijgen en we mogen niemand buitensluitenOm hieraan te werken heeft de gemeente samen met inwoners en partijen zoals Tumba, COC Friesland, Sociaal Collectief, de adviesraad Sociaal Domein en de Cliëntenraad Wet Werk en Bijstand de Lokale Inclusie Agenda gemaakt. Hierin staat hoe de gemeente werkt aan een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen en zich welkom voelt. 

“Dit plan is de eerste stap en is bedoeld om de basis op orde te brengen. Inclusie zou vanzelfsprekend moeten zijn. Dat iedereen mee kan doen en fijn kan wonen. We beseffen ons dat we aan het begin staan om te werken aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Dit geldt ook voor ons als gemeente. Zo wil ik dat onze brieven duidelijk zijn, dat inwoners snappen wat er staat. En dat mensen zaken eenvoudig kunnen regelen, zoals de aanvraag van de Energietoeslag of vergoeding voor de zwemles van je kinderen”, zegt wethouder Marianne Poelman. Zij benadrukt het belang van samenwerken met verschillende partijen in de gemeente.

Meedoen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Súdwest-Fryslân is een gemeente met betrokken inwoners. Veel mensen zetten zich actief in voor hun dorp of wijk en denken om de mensen in hun buurt. Maar voor sommige mensen is ‘meedoen’ niet vanzelfsprekend. Zo kunnen armoede, laaggeletterdheid of beperkte digitale vaardigheden het lastig maken om mee te kunnen doen. In de Lokale Inclusie Agenda staat omschreven wat de gemeente hier aan gaat doen.

Maatregelen Lokale Inclusie Agenda

In de Lokale Inclusie Agenda staan verschillende acties om inclusie te verbeteren, zoals: Het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen, wegen en openbaar vervoer. Hulp voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Initiatieven om mensen met dementie of andere beperkingen mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport en culturele activiteiten. Het aanbieden van trainingen aan medewerkers van de gemeente om hen bewust te maken van inclusie en diversiteit. Denk aan het schrijven van brieven en mails. Het stimuleren van werkgelegenheid en het creëren van stageplaatsen voor kwetsbare inwoners. Daarnaast verbeteren we de doorstroom van school naar werk, ook voor jongeren uit het speciaal middelbaar onderwijs. Het organiseren van workshops en campagnes in samenwerking met Tûmba en COC Friesland – voor scholieren over lhbtiq+ gemeenschap, genderidentiteit en discriminatie.

Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 26 apr, 16:00