Afbeelding

Friese kinderen leren over voeding en natuur tijdens de Week van de Schooltuin

Educatie

FRIESLAND - Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin. In deze speciale week leren kinderen hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken hun eigen groenten en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit. Dit jaar doen ze dit onder het motto ‘Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!’ Voor leerlingen is er een speciaal lespakket samengesteld en ook gaan zij zelf aardappels poten. Op dinsdag 9 april is er zelfs een speciale editie van de Nationale Buitenlesdag met de pieper als stralend middelpunt.

In de drie noordelijke provincies doen veel scholen tijdens deze week mee aan een gratis digitale gastles van IVN Natuureducatie. De les gaat over moestuinieren met de wortel als hoofdrolspeler. Dat scholen iets met dit thema willen, blijkt wel uit de 150 aanmeldingen! In Friesland doen ruim 50 groepen mee, waaronder groep 3a van IKC Prins Maurits in Leeuwarden. Nadat de kinderen maandag 8 april de digitale gastles hebben gevolgd, gaan ze zelf buiten aan de slag. Samen met wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden geven zij een feestelijk startsein voor de Week van de Schooltuin. In en rond hun eigen Tiny Forest gaan ze groenten grabbelen, aardappels poten en bodemdiertjes bekijken.

Schooltuinieren is belangrijk, maar vooral leuk! 

Schooltuinieren is een perfecte manier om kinderen in contact te brengen met gezonde groenten. Het zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit draagt bij aan kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. In de schoolmoestuin wordt het zaadje geplant voor een gezonde en natuurbewuste generatie. Het is leuk, gezond en lekker! Kinderen zijn buiten bezig, met de handen in de aarde en zij leren veel. Niet alleen over hoe groente en fruit groeit, ruikt en smaakt, maar ook over de dieren die in de schooltuin leven, zoals de wormen onder de grond en de wilde bijen die voor bestuiving zorgen. Ook taal en rekenen kun je heel goed in de schooltuin leren en ook hoe je kunt samenwerken.

Daarom stimuleert gemeente Leeuwarden, samen met Jong Leren Eten en IVN Natuureducatie het moestuinieren op scholen. Het sluit bovendien aan bij het beleid zoals is vastgesteld in de voedselagenda van de gemeente.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Adviesbureau Beleef & Weet, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen en gezond Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 170 professionals, 30.000 leden en 160 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!

Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 26 apr, 16:00