Afbeelding
Foto: Arriva

Oplaadpunt bij elke stoel in nieuwe Arriva trein

Algemeen

De nieuwe trein die door Arriva is gepresenteerd heeft ontzettend veel interessante nieuwe snufjes, zoals een oplaadpunt bij elke stoel, gescheiden afvalinzameling, gebruik van e-leather (duurzamere optie voor leer) op de hoofdsteunen, een zitplaatsindicator aan de buitenzijde van de trein, schermen met reisinformatie in gehele trein en een toilet met verschoontafel voor baby’s.

Bovendien is er geen onderscheid meer tussen eerste klas en tweede klas, de volledige trein heeft op alle plekken dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen, inclusief een afgesloten stiltecoupé. In de vernieuwde GTW-trein en de WINK-trein krijgt iedere reiziger een trein waar hij de prijs betaalt voor de tweede klas maar het comfort van de eerste klas ervaart.

Vooreerst alleen in Friesland
Uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs van een toegangskaartje was een belangrijke vraag/eis van de opdrachtgevers voor de nieuwe treinconcessie. De eerste vernieuwde GTW-trein zal eerst alleen worden ingezet op de trajecten in Friesland. GTW staat voor Gelenktriebwagen en WINK voor Wandelbarer, Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug, de namen zijn bedacht door de Zwitserse bouwer Stadler.

Naast een nieuwe look hebben de vernieuwde GTW-treinen batterijen die de remenergie opslaan. Hierdoor zijn ze niet alleen duurzamer, ook zijn ze stiller op het station. Door de remenergie op te slaan hoeft de trein namelijk niet stationair te draaien bij stilstand om alle systemen, zoals verlichting en airco, werkende te houden.

Gehele treinenvloot vernieuwd
Samen met treinenbouwer Stadler wordt de hele treinvloot van 50 treinen vernieuwd. Per toerbeurt worden de treinen in 2020 en 2021 van binnen en buiten onder handen genomen. De vernieuwing is onderdeel van de nieuwe treinconcessie die eind van dit jaar start. In 2017 hebben de provincies Groningen en Fryslân en Niedersachsen de concessie voor de tweede keer op rij gegund aan Arriva.

Met de winst van deze concessie blijft Arriva tot en met 2035 het treinvervoer op de Noordelijke lijnen verzorgen. In het voorjaar van 2021 komen er 18 nieuwe WINK-treinen naar het Noorden. Deze gaan op HVO rijden. Ook wordt op verschillende trajecten de dienstregeling uitgebreid met extra spitstreinen. Deze nieuwe dienstregeling wordt in aankomend najaar bekend gemaakt.

Noordelijke lijnen 2020-2035
Op dinsdag 11 juli 2017 hebben de provincies Groningen en Fryslân en Niedersachsen de treinconcessie in Noord-Nederland opnieuw aan Arriva gegund. Met deze gunning blijft Arriva deze trajecten verzorgen van december 2020 tot en met 2035.

Donderdag 16 juli presenteerde Arriva de eerste vernieuwde GTW-trein. Speciaal voor de presentatie van deze trein heeft zangeres Jamila Faber een lied geschreven. Samen met het lied en bijpassende videoclip geeft Arriva de reizigers in Friesland en Groningen een kijkje in het vernieuwingsproces en alvast in de vernieuwde trein. Diezelfde donderdag is de eerste rit met reizigers van Leeuwarden naar Harlingen-Haven vertrokken.

Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 26 apr, 16:00