maandag 30 maart, 2020 14:18
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Post Plaza Leeuwarden 16 oktober : 17:00-17.30 uur opening Kindermenu 2.0 door kinderburgemeester Sienna van Borkulo en wethouder Hilde Tjeerdema
o   startmoment, wethouder en kinder bgm toespraakjes
o   idem beiden bekijken/helpen met opscheppen en uitdelen borden aan gasten (ouders en kinderen basisschool Eestroom en gewone gasten
Post Plaza Leeuwarden 16 oktober : 17:00-17.30 uur opening Kindermenu 2.0 door kinderburgemeester Sienna van Borkulo en wethouder Hilde Tjeerdema o startmoment, wethouder en kinder bgm toespraakjes o idem beiden bekijken/helpen met opscheppen en uitdelen borden aan gasten (ouders en kinderen basisschool Eestroom en gewone gasten (Foto: Jacob van Essen)

Van Post Plaza naar 'veroveren' van meer restaurants in heel Friesland

  Educatie

Lekker gezonde kindermenu’s in restaurants en andere eetgelegenheden waar kinderen vertoeven, dat is één van de doelstellingen van de Jong Leren Eten-makelaars. In Leeuwarden is Post Plaza vorig najaar met een Kindermenu 2.0 gestart. In 2020 wordt het in onder andere de gemeenten Súdwest, Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel voortgezet.

Dergelijke menu’s worden samengesteld door schoolkinderen en restaurants of speelparken waar kinderen eten wordt aangeboden. Agnes Bakker, één van de Jong Leren Eten-makelaars’: “Uiteindelijk willen we in 2020 tien gemeenten hebben waar een Kindermenu 2.0 in minstens één restaurant per gemeente op de kaart staat.”

Initiatief van ministeries
Jong Leren Eten (www.jonglereneten.nl) is een initiatief vanuit het ministerie van LNV en in samenwerking met het ministerie van VWS wordt het uitgevoerd. De werkelijke uitvoering van het programma is neergelegd bij makelaars Jong Leren Eten. In Friesland zijn dit Agnes Bakker van IVN en Joline Cohen Tervaart van de GGD Fryslan.

Naast het ministerie is de provincie Fryslân ook een belangrijke partner en wordt er binnen het programma met vele partijen samengewerkt. Agnes: “In Leeuwarden hebben we samen met de organisatie van de World Food Week en de gemeente Leeuwarden het Kindermenu 2.0 opgepakt. Het mooie van deze samenwerking was dat we een avond konden organiseren waar de kinderen samen met de koks van Post Plaza konden koken voor familie.”

“Dit zouden we in de andere gemeenten ook graag willen realiseren. Hiervoor zijn op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners naast de Provincie en de Gemeenten zoals bijvoorbeeld de Rabobank of Rotary of Lions Club, of anderen die onze plannen willen steunen.”

In Drenthe vorig jaar geslaagd
In 2018 is het Kindermenu-project in Drenthe al goed geslaagd. Verschillende restaurants, scholen en gemeenten deden mee en er is naderhand een kookboek met alle lekkere en gezonde kindermenu’s van verschenen. Het is ook de bedoeling dat zoiets in Fryslân gaat gebeuren. “Maar wij kunnen het niet alleen”, zegt Agnes.

Wat het de restaurants oplevert, is publiciteit en een kindermenu op de kaart wat eens iets anders is dan patat met frikadel. Ouders en kinderen kiezen ook steeds vaker gezonde restaurants, dus deze goede PR kan restaurants meer gasten opleveren. Sowieso is het natuurlijk prettig om je gasten iets gezonds en lekkers voor te schotelen.

Sticker en vignet voor restaurants
Restaurants krijgen een sticker van Kindermenu 2.0 op de deur en een Oké vignet van Stichting Kind & Voeding uitgereikt. Waardoor het heel herkenbaar is dat er een gezond Kindermenu wordt aangeboden.

Agnes: “Naast dat de kinderen nadenken over een gezond Kindermenu, bieden we deelnemende scholen ook mogelijkheden aan om dit uit te breiden met lessen en activiteiten rondom voedsel. In Leeuwarden is OBS de Eestroom bijvoorbeeld naar de Boerderij geweest, hebben ze smaaklessen gehad en zijn ze op supermarktsafari geweest.”

Kinderen ontdekken suikers
Bij de supermarktsafari ontdekten de kinderen verborgen suikers. “Het is best een uitdaging om gezond te eten, want in veel producten is suiker of zout toegevoegd”, zegt Agnes. “Het is best lastig om je aan het systeem van verleiding te onttrekken. Er worden zóveel lekkere ongezonde dingen aangeboden.”

“En dan denk je met tomatensaus in een pot iets gezonds te hebben, dan kom je erachter dat er van alles aan de saus is toegevoegd. Je kunt dus het beste zelf tomaten gaan pureren om saus te maken en zelf kruiden naar smaak toe te voegen en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel tot je te nemen.”

Moestuinieren stimuleren
“Omdat wij heel belangrijk vinden dat naast dat er aandacht is voor gezonde voeding, kinderen ook weten waar hun voedsel vandaan komt, stimuleren wij programma’s rondom moestuinieren en werken we veel samen met de Boer op Noord rondom Boerderijeducatie. Tevens is voedselverspilling een belangrijk onderwerp binnen het programma. Bij het Kindermenu 2.0 vinden wij het ook belangrijk dat de menu’s met lokale producten gemaakt worden, voor een groot gedeelte uit groenten bestaat en aansluiten bij het seizoen. Maar vooral lekker zijn en aansluiten bij wat kinderen willen.”

Iedereen mag meedoen
“Uiteindelijk zijn Joline en ik makelaars en kunnen wij alleen maar verbindingen leggen en is het aan anderen om het op te pakken. Wij ondersteunen daar altijd graag bij. Restaurants die mee willen doen, gemeenten die mee willen doen of bedrijven, organisaties en particulieren die ons willen steunen zijn van harte uitgenodigd zich te melden.”

Ook het melden van leuke ideeën is al geweldig. “Met de steun van iedereen kunnen we gezonde kindermenu’s echt goed op de (menu)kaart zetten!” Agnes is te bereiken op e-mailadres a.bakker@ivn.nl.

Kijk voor meer informatie over de projecten en achtergronden op www.jonglereneten.nl.

Broodjes groenteburger
Ingrediënten: 400 gram kikkererwten (blik) l 100 gram wortels l 100 gram (diepvries) doperwten l 1 rode ui l 3 witte uien l 1 eetlepel komijnzaad l 1 theelepel tabasco l 2 tomaten l 1/2 komkommer l 100 gram gemengde sla l 4 bruine bolletjes l 4 eetlepels koolzaadolie

Voor de saus: 200 ml. turkse yoghurt l 1 teentje knoflook l 1 rode ui l 25 gram munt l 25 gram peterselie

Bereiding burger
Laat de kikkererwten uitlekken. Pel en snipper de rode ui. Schrap de wortelen en snijd ze in stukken. Doe de kikkererwten, wortel, doperwten, ui, komijnzaad, tabasco en een snufje zout in een keukenmachine en laat draaien tot een fijn mengsel. Verdeel dit in 8 bollen en vorm er burgers van. Laat een half uur opstijven in de koelkast.

Pel in de tussentijd de gewone uien en snijd deze in ringen. Bak de uien in 2 eetlepels olie op een zacht vuurtje. Maak de saus door de knoflook en ui te pellen en snipperen. Hak de kruiden. Voeg de ui, knoflook en kruiden toe aan de yoghurt en breng op smaak met peper en zout. De saus is het lekkerst als je deze een dag van te voren maakt, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Maar als je die tijd niet hebt is het ook erg lekker hoor.

Bak de hamburgers in 5 minuten gaar in 2 eetlepels olie. Snijd de tomaten en komkommer in plakken en serveer de burgers op de broodjes met de sla, tomaten, komkommer en de saus.

Kindermenu 2.0 van Mama Mascha
Mascha Perquin van Foodtruck Mama Mascha heeft de kinderen van ODS Eestroom uit Leeuwarden een smaakles gegeven in het kader van Kindermenu 2.0. Mede daardoor hebben de kinderen hun eigen gerechten kunnen bedenken bij Post Plaza. Bijgaande groenteburger is een recept van Mama Mascha.Probeer het uit bij je kinderen, bereid het samen met ze en maak er behalve iets gezonds vooral ook iets leuks van. Veel plezier!

Meer berichten