Denk mee over duurzaamheid in jouw straat tijdens het Groot Straatberaad
Denk mee over duurzaamheid in jouw straat tijdens het Groot Straatberaad

Groot (Fries) Straatberaad op 23 augustus

Samenleving

Naast bedrijfsterreinen ook straten duurzaam maken

In onze provincie zijn verschillende projecten bezig op het gebied van ecologie en verduurzaming en goed omgaan met de toekomst van de natuur. Eén van die activiteiten is het Groot Straatberaad op zondag 23 augustus in Leeuwarden, waar mensen uit alle straten van Friesland zich voor mogen aanmelden.

Een voorbeeld van een bedrijf dat haar bedrijfterrein aan het verduurzamen is, is Mannen van Staal in Leeuwarden. Het terrein is niet betegeld zoals bij de meeste bedrijven, maar er is een ecologische biodiverse tuin aangelegd in samenwerking met Eduard Pieter de Boer van het bedrijf Biodiversum uit Gorredijk in het begin van 2019 en die tuin is zich voorspoedig aan het ontwikkelen. Eduard Pieter de Boer heeft enkele foto’s gemaakt in de bedrijfstuin die al een mooie progressie laten zien. Het gaat uiteraard in het tempo van de natuur, over enkele jaren zal het effect nog veel groter zijn. Op dit moment hebben de eerste libellen hebben zich al voortgeplant.

Groot Straatberaad Friesland

Bij het Groot Straatberaad van zondag 23 augustus in Leeuwarden is het de bedoeling dat bewoners van straten uit heel Friesland zich aanmelden en ideeën gaan bedenken en ontwikkelen om ook hun leefgebied duurzaam, ecologisch en natuurvriendelijk verantwoord vorm te geven. De artistieke klimaatcampagne Warming Up creëert met Het Grote Straatberaad een moment om met buren te bespreken hoe een duurzame toekomst er in je straat, buurt, dorp of stad uit moet zien.

Interactief klimaatberaad

Het maakt niet uit of je veel of weinig weet, of je voor of tegen bent, jong of oud, meer een doener of een prater: dit beraad is voor iedereen. Als deelnemer ben je deel van een cultureel, inhoudelijk en interactief programma met artiesten, livestreams en een interactief klimaatberaad.
Warming Up zoekt straatcoaches en omroepers voor de uitvoering van ‘Het Grote Straatberaad’, een volksvergadering over het klimaat, in je eigen straat. Als straatcoach ben je het aanspreekpunt van je straat en mobiliseer je tien huishoudens (groot of klein) om mee te doen.

Aanmelden:

Als straatomroeper presenteer je aan de hand van een kant-en-klaar script de middag door een megafoon en moet ook kunnen improviseren. Natuurlijk word je goed voorbereid en krijg je een prachtig pakket met benodigdheden. Meld je aan via de website van ‘wearewarmingup.nl’ of stuur een mailtje naar info@wearewarmingup.nl.

Resultaten aanbieden aan kabinet

Met de die dag verzamelde ideeën, gedachten en uitkomsten wordt de allereerste klimaatverklaring van de provincie opgesteld. In de rest van Nederland gaat de klimaatcampagne Warming Up ook straatberaden organiseren. In oktober worden alle uitkomsten aangeboden aan het kabinet.

Het Grote Straatberaad is een spel over de toekomst. Verschillende straten in de provincie gaan tegelijkertijd in beraad. Het Straatberaad is ontwikkeld door theatermaker Karlijn Benthem in samenwerking met interactive design-studio Ruiter Jansen en met video’s van New Amsterdam Film Company.

Afbeelding
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 18 minuten geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 5 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 7 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 21 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00