Afbeelding
Foto: Shutterstock

Grondverzet zonder onderzoek naar PFAS weer mogelijk in Leeuwarden

Algemeen

LEEUWARDEN -  In de hele gemeente Leeuwarden is het weer mogelijk om grond te hergebruiken zonder dat steeds een onderzoek naar PFAS nodig is. Het college van B&W heeft vandaag, dinsdag 7 april, de bodembeheernota ‘Zicht op Grond’ vastgesteld. Onderdeel van de nota is een bodemkwaliteitskaart waarop staat aangegeven welke bodemkwaliteit verwacht mag worden.  

Sinds de zomer van 2019 was het nodig, op basis van nieuwe landelijke regels, dat iedere toe te passen partij grond afzonderlijk op PFAS werd onderzocht. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stoffen kunnen risico’s met zich meebrengen voor de menselijke gezondheid en het milieu. Ook toen de regels in november 2019 werden versoepeld, moesten alle partijen grond nog steeds worden onderzocht op PFAS. Veel grondbedrijven en aannemers kregen hierdoor problemen. Projecten liepen vertraging op en kregen te maken met hogere kosten.

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft een onderzoek gecoördineerd waarbij in alle Friese gemeenten boringen zijn gedaan om de gemiddelde PFAS-waarden in Fryslân vast te stellen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde gehalten aan PFAS ruimschoots voldoen aan de landelijk vastgestelde achtergrondwaarden. Daarom hoeft grond die vrijkomt op een locatie die niet verdacht wordt van bodemverontreiniging niet afzonderlijk te worden onderzocht. Op basis van de bodemkwaliteitskaart kan grond dan elders worden hergebruikt.

De door het college van B&W vastgestelde nota ‘Zicht op Grond’ bevat een uitwerking van generieke, landelijke regels die in de gemeente Leeuwarden gelden. Tegelijkertijd is gewerkt aan specifieke lokale regelgeving. Er is een afzonderlijke nota opgesteld waarin dat gebiedspecifieke beleid is meegenomen. Deze nota wordt ter inzage gelegd, zodat belangstellenden erop kunnen reageren. Na afloop van de inzagetermijn worden de reacties verwerkt en zal aan de gemeenteraad worden voorgesteld om het lokale beleid vast te stellen.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 1 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 7 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column gisteren
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46