Sipke Jan Bousema hoopt op een Franse winnaar.
Sipke Jan Bousema hoopt op een Franse winnaar. Foto: Stefan Ammerlaan

Sipke Jan Bousema tipt lekker campy Moldavië

Algemeen

Vanavond vindt in Rotterdam de eerste halve finale van het Eurovision Songcontest plaats. Jeangu Macrooy die voor Nederland zingt, komt zaterdag pas in actie. Toch is het volgens presentator Sipke Jan Bousema zeker de moeite waard om ook vanavond met je scorekaart voor de buis plaats te nemen. Zijn tip voor lekker gek en campy: Moldavië.

Sipke Jan Bousema presenteerde van 2006 tot en met 2009 het Junior Eurovisiesongfestival. In 2010 gaf hij commentaar. Hij zou een prima wingman van presentator Cornald Maas kunnen zijn, want de geboren Dokummer lepelt zo allerlei historische feitjes op. Kent u Gina de Wit nog? Nee, Bousema wel. De achtergrondzangeres van Herman Brood en Gruppo Sportivo deed maar liefst viermaal een poging een poging om namens Nederland uitgezonden te worden naar het liedjesspektakel. In 2000 nam ze deel met ‘Hjir is it begjin’. “Een prachtig lied,”, aldus Bousema, “en bovendien de eerste keer dat er een Fries nummer in de finale stond.” De Wit verliest uiteindelijk van Linda Wagenmakers die een opvallende jurk draagt waar twee dansers onder vandaan komen. Bousema is de Friezin daarentegen nooit vergeten. “Het nummer van Gina is me altijd bijgebleven. Sterker nog: eerder dit jaar heb ik het nog beluisterd.”

Onderdompelen in songfestivalgekte 

Waar Wagemakers een spectaculaire entree maakt, doet Bousema dat ook. In 2007 daalt hij met co-host Kim-Lian uit de nok van Ahoy naar beneden in een paraplu. “Een ervaring uit duizenden. Het thema was water net als dit jaar.” Hij hoopt er in Ahoy bij te zijn, maar is afhankelijk van loting. In 2012 maakte hij de songfestivalgekte al eens in eigen persoon mee. In het Azerbeidjaanse Baku zag hij Loreen (Zweden) winnen met Euphoria. “Ik was er als verslaggever voor RTL Boulevard en heb zo genoten van wat ik daar mee maakte. Het is de ultieme entertainment show: zo groots, zo’n happening. Iedereen die er is, is blij en heeft er zin in.” Hij noemt het ook wel het EK van de muziek. “Het is mooi hoe het landen verenigd. En natuurlijk wordt dit ook commerciëler. Waar het vroeger voornamelijk bonte en creatieve uitingen waren die cultureel waren bepaald, is het nu steeds meer geënt op scoren. Maar er zijn altijd acts die je positief verrassen.”

Persoonlijk vond ik Grow treffender. Ook al is Birth Of A New Age een bijzonder nummer, ik weet niet of het hoog zal scoren

Of Jeangu Macrooy ook voor zo’n verrassend optreden kan zorgen is nog even de vraag. Wel vindt Bousema het een bijzonder en opvallend nummer in het totale aanbod. “Het is een compleet ander nummer dan hij vorig jaar zou zingen. Ik begrijp dat hij nu meer uit zijn schulp gekropen is en meer de zonnige kant van het leven bezingt. Persoonlijk vond ik Grow treffender. Ook al is Birth Of A New Age een bijzonder nummer, ik weet niet of het hoog zal scoren. Ik denk dat niet dat de het de toptien zal halen. Het zou leuk zijn, maar dat hoeft niet perse om van het songfestival in Rotterdam een succes te maken.”

Douze points

Van Sipke Jan Bousema dus geen douze points voor Macrooy. Frankrijk en Malta zijn favoriet, evenals Zwitserland. “De componist achter het songfestivalliedje van Duncan Laurence heeft nu meegewerkt aan het Zwitserse nummer en die is favoriet voor de zege. Malta is echt een lied van deze tijd, terwijl Frankrijk echt een karakteristiek nummer is. Ik hoop dat ze goed scoren, want dat is lang niet het geval geweest.” Een andere favoriet van de presentator is Sugar van Moldavië. “Een beetje gek, campy en heerlijk om lekker hard te draaien als je op de snelweg rijdt.”


De Wynser is opgegroeid met het songfestival. Hij herinnert zich nog goed dat hij voor het eerst mocht kijken. Dat was in 1984 waarbij een drietal mannen (de Herreys met Diggiloo Diggiley) met de gouden laarzen de meeste indruk maakten. “Ik vond het gelijk heel erg leuk.” Die voorliefde voor het liedjesfestival is nooit meer weggegaan. Hij kijkt iedereen jaar met vrienden. “Het is een vrolijke happening. Het is wat het is en daarom is het een leuk feest. Diversiteit mag er zijn en gevierd worden en dat vind ik heerlijk.”

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 6 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 9 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 12 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46