Piet Jongman tijdens één van de praktijklessen.
Piet Jongman tijdens één van de praktijklessen. Foto: Ralph Fokkema

Er zit toekomst in de elektro- en installatietechniek

Zakelijk

FRIESLAND - InstallatieWerken Noord maakt jongeren enthousiast voor een beroep in de techniek. IW Nederland is de opleider in de elektro- en installatietechniek. Naast voorlichting geven op basis- en voortgezet onderwijs bieden ze ook zelf opleidingen aan die op een baanbrekende manier zijn vormgegeven. Het motiveren van toekomstige techniektalenten is daarin het allerbelangrijkste. RondOm Vandaag gaat in gesprek met Piet Jongman, district manager regio Friesland bij IW Nederland, over hun bijzondere manier van opleiden.

IW Nederland is ontstaan vanuit de installatie- en techniekbranche. Daar kampen ze namelijk al jaren met een personeelstekort: “We komen per jaar meer dan 10.000 mensen te kort en de vraag naar vakmensen stijgt alleen maar,” vertelt Jongman. “Er is dus veel behoefte aan jonge mensen die enthousiast worden van techniek. Om deze jongeren aan te trekken is IW Nederland opgericht.” IW Nederland biedt BBL-opleiding aan in de techniek. Dat wil zeggen dat leerlingen vier dagen in de week aan de slag kunnen bij een werk-leerbedrijf en één dag in de week op school de theorie- en praktijklessen volgen. Nu zul je wellicht denken: een BBL-opleiding, dat is toch niet heel baanbrekend? Klopt, maar IW Nederland biedt niet enkel een opleiding. Ze blinken namelijk uit op het gebied van coaching en begeleiding. Jongman: “Goede begeleiding vinden we essentieel.” 

Goede begeleiding

Goede begeleiding begint bij IW Nederland met een uitgebreid adviesgesprek waarin leerling en leer-werkbegeleider samen op zoek gaan naar de juiste opleiding, meerdere open dagen en meeloopdagen in onze praktijklocaties zijn hier onderdeel van. Tijdens de opleiding is het IW NOORD die de vinger aan de pols houdt: “We zorgen ervoor dat de leerling gemotiveerd blijft. Als ze een keer niet verschijnen op school, dan checken we meteen of alles wel goed gaat. Als ze rondlopen met een probleem dan gaan we ze helpen.” Door op deze manier te werken brengt IW NOORD structuur in de week van de leerling en met resultaat! IW Nederland heeft een slagingspercentage van 92%. 

IW NOORD ziet het opleiden van een leerling als teamwork. Ze werken daarom nauw samen met regionale ROC’s waar de leerling klassikaal zowel theorie- als praktijklessen volgt, zoals de Friese Poort in Friesland, met de werk-leerbedrijven, met ouders en natuurlijk met de leerling zelf: “We willen de monteur in opleiding, want zo noemen we onze leerlingen, bieden wat zij of hij nodig heeft om de opleiding met succes af te ronden.” 

Alle monteurs in opleiding van IW Nederland kunnen al aan het begin van de opleiding starten op een passende leerplek in de buurt. Om het risico van deze leerbedrijven te minimaliseren biedt niet het bedrijf maar IW NOORD de leerling een contract aan: “Dat betekent dat je als monteur in opleiding gelijk als volwaardig werknemer wordt beschouwd. Daarbij horen natuurlijk voordelen; je krijgt gelijk loon conform de CAO, je hebt recht op vakantiedagen, IW betaald je studiekosten en de schooldagen worden gewoon doorbetaald.” 

Voor wie?

IW Nederland is er voor jongeren die enthousiast worden van een toekomst in de elektro en installatietechniek en die het niet zien zitten om nog langer in de schoolbanken te zitten. Bij IW Nederland combineer je het echte werk met duidelijke theorie- én praktijklessen op een ROC school bij jou in de buurt en dankzij de goede begeleiding blijf je gemotiveerd om dat diploma te pakken.

Wil je weten of een opleiding bij IW Nederland geschikt is voor jou? Ga dan naar www.iwnederland.nl of als je vragen hebt, mail p.jongman@iwnl.nl.

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 13 uur geleden
Afbeelding
Silvester van der Water voor drie seizoenen naar SC Cambuur Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over dr. Jacob Botke door Harry Wijnandts bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zaterdag 16 juli 2022, om 15.00 uur. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00