Afbeelding

Energielabel; er komt meer bij kijken dan je denkt

Zakelijk

LEKKUM - Sinds januari dit jaar kan het energielabel voor woningen niet meer online aangevraagd worden. Dit betekent dat je, wanneer je een woning of kantoor wilt verkopen of verhuren, een professional moet inschakelen voor het verkrijgen van dit verplichte label. Daarnaast zijn de normen sinds dit jaar ook verscherpt, waardoor het verkrijgen van een energielabel nog gecompliceerder wordt.

Dick van der Rol van Energielabel Friesland heeft al bijna twintig jaar ervaring in het beoordelen van woningen en utiliteitspanden voor een energielabel. In die jaren is er veel veranderd. Vanaf dit jaar is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om het energielabel online aan te vragen en zijn de normen strenger.

Voor Dick betekent dat extra hard werken: “Er komt meer bij kijken dan je denkt. Elk detail is belangrijk en alles wordt opgemeten.” Voor het uitgeven van een energielabel kijkt Dick enkel naar objectieve metingen: “Het verbruik van huidige bewoners is niet van belang. Wij meten de isolatie van een woning of bedrijfspand en kijken naar de aanwezige installaties. Daarnaast kijken we hoeveel energie de woning oplevert, als er bijvoorbeeld zonnepanelen zijn.” Sinds de nieuwe normen, zijn details nog belangrijker. Dick: “We moeten zelfs kijken welke kleur een zonwering heeft en in kantoren moeten we de wattage van elke lichtbron meten.”

Dick merkt dat zijn werk door veel mensen nog wel eens wordt onderschat. Desondanks benadrukt hij ook hoe belangrijk zo’n energielabel is: “Een energielabel van een professional is veel waardevoller en je riskeert een boete als je niet eentje hebt. Ook wordt een woning zonder energielabel sinds kort niet opgenomen in het aanbod op Funda.nl .”

Het aanvragen van een energielabel mag dus niet onderschat worden. Dick helpt u graag verder, met al uw vragen, met advies óf natuurlijk met een energielabel voor uw woning of utiliteitsgebouw. Neem contact met hem op via info@energielabel-friesland.nl of 06 – 53 46 89 36

Afbeelding
FVC’er Olivier Veldhuizen naar Cambuur Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in opslagloods snel geblust in Leeuwarden Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Flinke klapper na botsing op kruising in Leeuwarden Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Wethouder en wijkbewoonster openen ‘Welkom in Heechterp’ Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
RondOm’s Vriendenboekje: Brendan van Suijlekom Persoonlijke verhalen 9 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
De Energiecoach helpt bij energiebesparing Algemeen 22 mei, 15:00