Hobby om de Hoek brengt ouderen bij elkaar.
Hobby om de Hoek brengt ouderen bij elkaar. Foto: Hobby om de Hoek

Sluit je aan bij Hobby om de Hoek!

Verenigingen

LEEUWARDEN - We worden allemaal ouder en wat is er dan leuker, om ook wanneer je ouder bent, nog steeds een hobby te beoefenen met mensen die dezelfde passie delen? Dat gaan we realiseren, dacht Peter Teeuwen, oprichter van de Stichting Hobby om de Hoek. Hobby om de Hoek is een beweging die mensen bij elkaar brengt die dezelfde hobby delen. Ondertussen zijn er al zo’n 80 leden in Leeuwarden aangesloten en de groep groeit nog steeds. Peter Teeuwen vertelt over het prachtige concept. 

“Het begon allemaal in 1997. Ik was op bezoek bij mijn moeder, een vrouw van 82. Ze vertelde mij dat ze zich vaak alleen voelde en dat ze zo afhankelijk was geworden. Mijn moeder, altijd een sterke vrouw. Moeder van een groot gezin, altijd aan het werk. Ze vereenzaamde, ik zag het. Ze vertelde me dat ze steunkousen had en dat ze iedere dag om 7 uur klaar moest zitten voor de thuiszorg. Soms moest ze wel tot 10 uur wachten voor ze kwamen om haar de steunkousen aan te trekken. ’s Avonds hetzelfde ritueel. ‘Ik zit de hele dag maar te wachten’, vertelde ze. Ik hoorde het aan en mijn hart kromp ineen. ‘Zal ik je die steunkousen aandoen, mam?’, vroeg ik. Dat vond ze goed. Maar ik kon het niet en dat vond ze niet erg. “Het geeft niet, jongen”, zei ze. “Moeilijker dan je dacht, hè?”, zei ze met een besmuikte glimlach. Ik voelde me machteloos. Ik kon het niet aanzien dat zo’n sterke vrouw, altijd zelfstandig, verworden was tot een zielig oud vrouwtje die pas kon beginnen met de dag als iemand haar steunkousen had aangetrokken. Ze had spataderen en zonder steunkousen kon ze niet lopen. Na de dood van mijn vader ging mijn moeder langzaam achteruit. Ze had weliswaar veel kinderen en kleinkinderen, maar die woonden allemaal ver weg. We hadden een regeling ingesteld dat per toerbeurt ieder kind een weekend naar moeder toe zou gaan. Dat hielp wel, maar niet echt. Ze kwam steeds meer in een sociaal isolement en ik vond het verschrikkelijk! Ik zag om me heen dat er veel vrouwen waren, zoals mijn moeder. Ik besloot dat ik wat moest ondernemen”, legt Peter uit. 


Foto: Hobby om de Hoek

Heel veel ouderen denken: wie zit er nog op mij te wachten?

Hobby om de Hoek brengt verbinding

En zo ontstaat Hobby om de Hoek, een beweging die (oudere) mensen bij elkaar brengt die dezelfde hobby delen. “Ik dacht er lang over na en ik kwam tot de conclusie dat oude mensen (vaak) geen direct netwerk meer hebben, meestal omdat ze niet meer zo mobiel zijn”, vertelt Peter. Een oplossing is een netwerk dichtbij (om de hoek). Via Hobby om de Hoek brengt Peter mensen met dezelfde hobby met elkaar in verbinding. Door het invullen van een vragenformulier met naam, leeftijd, woonplaats, de straal waarin je iemand zoekt en de interesses, weet hij effectief mensen met elkaar te verbinden. “Zo vertelde een vrouw mij: ‘ik heb me vier jaar zo alleen gevoeld, maar nu voel ik mij weer levend’. Dat zijn de dingen waar je het voor doet”, vertelt Peter trots. 

Kom in beweging!

Hobby om de Hoek stimuleert mensen om zelf weer in beweging te komen. “Heel veel ouderen denken: wie zit er nog op mij te wachten? Dan vind ik het iedere keer zo mooi om te zien dat ze toch de stap durven zetten om zich te melden bij Hobby om de Hoek. Sommige ouderen hadden de flyer wel een half jaar liggen en besluiten dan toch te reageren. Dat zegt wel iets over hoe lastig die drempel soms is.”

Prachtige resultaten

Inmiddels telt Hobby om de Hoek al zo’n 80 leden. “We zien prachtige resultaten. Zo was er tijdens onze open dag een vrouw bedlegerig en kon de trap niet opkomen. Onze leden gingen vervolgens naar beneden om een praatje met de vrouw te maken. Daar heeft ze uiteindelijk twee connecties aan overgehouden. Daar doe je het uiteindelijk voor. Ook heeft een van onze leden een boot, maar vindt hij het niet leuk om alleen te varen. Zo zijn we met een groepje gaan varen.”

Overal in Nederland

De droom van Peter is dat er overal in Nederland uiteindelijk (sociale) netwerken ontstaan tussen ouderen. “Ik wil weer terug naar die tijd dat mensen elkaar echt helpen. Mensen die zeggen: ik vind het leuk om te handwerken, maar ik ken eigenlijk niemand die het ook doet. Dat is de kracht van Hobby om de Hoek. Als mensen vragen wat ik aan Hobby om de Hoek verdien, nou, dát verdien ik dus.”

Meer weten? Stuur dan een mail naar: info@hobbyomdehoek.nl of kijk op: www.facebook.com/HobbyomdeHoek

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 21 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel gisteren