Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur-speler Bjarn (O21): “Je moet altijd werken aan je doelen”

Sport

LEEUWARDEN - Bjarn Zorgdrager is achttien jaar en studeert Commerciële Economie op de Johan Cruyff Academy. Hij komt van Terschelling en woont al sinds zijn elfde in een gastgezin omdat hij bij SC Cambuur speelt. Als rechtsachter speelt hij nu bij O21. 

“Vanuit mijn vorige amateurclub, SC Terschelling, ging ik met een paar andere clubgenoten naar een talentendag in het stadion van SC Cambuur. Daar kregen we training van de trainers van Cambuur. Niet veel later kreeg ik een mailtje dat ik vaker mocht terugkomen. Ik heb 2.5 jaar bij de Voetbalschool gezeten en daarna ben ik ingestroomd in de O12.”

“Op maandag trainen wij in de middag. Voor de training eten we samen en kijken we beelden terug van vorige wedstrijden. Na de training hebben we nog krachttraining. Op dinsdag, donderdag en vrijdag trainen we in de ochtend. Bijna altijd hebben we op zaterdag een wedstrijd. Aangezien ik op de Johan Cruyff Academy zit zijn de trainingen goed te combineren met school. Die opleiding is speciaal ingericht voor topsporters, dus ze houden er goed rekening mee.”

“Ik zou mezelf beschrijven als een hardwerkend en eerlijk. Ik ben een snelle, explosieve rechtsachter die vaak opkomt, nooit opgeeft en een prima voorzet geeft. Eén tegen één ben ik verdedigend erg sterk en betrouwbaar. Ook ben ik fysiek erg sterk, dat helpt mij in de één tegen één.”

“Het belangrijkste wat ik geleerd heb is natuurlijk de visie in de opleiding, de manier van spelen maar ook dat dingen niet vanzelf komen, dat je erg gedisciplineerd moet zijn, en dat je een team moet zijn. Er zijn een aantal dingen die ik nog wil verbeteren. Ik wil beter worden in de kleine ruimte en beter vooruit kijken. Ook zou ik beter willen worden in het handelen terwijl ik vermoeid bent en wil ik mijn linker been verbeteren.” 

“Het leukste wat ik met Cambuur heb gedaan zijn natuurlijk de trainingskampen. Een ander hoogtepunt is dat ik een paar jaar geleden tegen Barcelona mocht spelen. Wat natuurlijk wel een kleine droom is van iedere voetballer. Natuurlijk heeft topsport ook minder leuke aspecten. Hoe je omgaat met tegenslagen bepalen vaak of je het gaat halen. Bijvoorbeeld als de trainer je op de bank zet. Dan is het belangrijk dat je analyseert wat er verandert moet worden om wél in de basis te komen. Je moet geduldig zijn en blijven werken aan je doelen.”

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00