Het EK Zijspannen in Eenrum staat weer voor de deur.
Het EK Zijspannen in Eenrum staat weer voor de deur. Foto: MC Eenrum

Spektakel gegarandeerd bij de EK Finale Zijspannen

Evenement

EENRUM - MC Eenrum is er helemaal klaar voor: de EK-finale Zijspannen. Na twee jaar geen grasbaanraces in Eenrum, staat het evenement eindelijk weer voor de deur. Op zondag 28 augustus begint de EK-finale Zijspannen, maar daarnaast is er nog een spectaculair aanvullend programma die je absoluut niet mag missen. RondOm Vandaag spreekt er over met Menno Schuiringa, voorzitter van MC Eenrum. 

“Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien”, lacht voorzitter Menno Schuiringa, op de vraag of MC Eenrum klaar is voor de organisatie van het EK Zijspannen. Hij doelt daarmee op de absurd hoge temperaturen in Nederland van de afgelopen weken. “Hopelijk is het gewoon droog en een graad of twintig, dan belooft het echt een prachtig weekend te worden.” 

Een programma om van te smullen

Het grasbaanracen in Eenrum is altijd razend populair en wordt internationaal goed bezocht. Zeker nadat er twee jaar geen races zijn geweest vanwege corona, verwacht Menno topdrukte bij het evenement. “We verwachten wel 3.000 bezoekers in Eenrum. Heel veel mensen komen met de camper, om er zo een lang weekend van te maken. Het is ook ideaal om te combineren met de grasbaanrace in Uithuizen. Daar wordt het ONK gehouden. Wij hebben naast de EK-finale zijspannen ook nog de Internationale solorijders en de shorttrack op zondag. Daarnaast hebben we op zaterdag nog de powergirls, solo’s en jeugd nationale wedstrijden. Dat zijn ook hele spectaculaire wedstrijden om te zien. De powergirls doen maar liefst 24 meiden aan mee. Enkelen daarvan rijden zelfs met de grote jongens mee. Echt petje af hoor”, vertelt Menno enthousiast. 

Racers houden van Eenrum

Er zijn op het moment van schrijven nog enkele onduidelijkheden over het deelnemersveld, omdat de halve finale zijspan nog gereden moet worden. Wel is duidelijk dat de toprijders weer naar Eenrum komen. De 625 meter lange grasbaan is populair en wordt geroemd om zijn ruime bochten.  ”De racers houden ervan om in Eenrum te komen rijden. Dat komt denk ik omdat er zoveel spektakel is in de baan. Het zijn spannende races, waarbij je verschillende lijnen hebt. Zo gaan de rijders binnendoor en dan weer buitenom. Het is de hele wedstrijd door gewoon spannend.” 

Wereldkampioen komt in Eenrum

Menno kijkt ook uit naar de soloklasse. Hij noemt Romano Hummel als favoriet. “Dat is de wereldkampioen van vorig jaar. Hij is ijzersterk op dit moment. Hij reed vier wedstrijden in een week en won ze allemaal. De solorijders kijken met groot ontzag naar Hummel, zeker op de baan van Eenrum, daar is hij altijd sterk. Het wordt mooi om te zien hoe de rijders zich houden tegen zo’n topcoureur.” 

Laatste voorbereidingen

De voorbereidingen zijn op dit moment in volle gang. “We hebben een heleboel vrijwilligers op de baan. We zorgen dat de baan er mooi bij ligt, maar ook voor de nodige faciliteiten. Zo regelen we een groot ledscherm, waarop bedrijven reclame kunnen maken en we de bezoekers van informatie kunnen voorzien. Ook kunnen we hierop mooie filmpjes laten zien en de bezoekers meenemen in de beleving. We hebben er heel veel zin in!” 

Meer weten over dit evenement? Kijk op www.mceenrum.nl voor meer informatie.

Afbeelding
!
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 11 uur geleden
Afbeelding
Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat? Column 30 sep, 15:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
NHL Stenden maakt het leuker en makkelijker om herbruikbare waterfles te vullen Educatie 30 sep, 10:00
Afbeelding
Ellen over het Volwassencollege: “Ik heb na een heel fijn schooljaar mijn droombaan als doktersassistente gekregen” Educatie 30 sep, 08:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00