LEEUWARDEN , 28-05-2020 , Cambuur Stadion , Algemeen directeur Ard de Graaf
LEEUWARDEN , 28-05-2020 , Cambuur Stadion , Algemeen directeur Ard de Graaf Foto: Henk Jan Dijks

Algemeen Directeur Ard de Graaf: Cambuur Komt Eraan!

Sport

Na afloop van de verloren Play-Off wedstrijd tegen FC Dordrecht in 2018 hoor ik het ons als directie nog tegen elkaar zeggen: “erger dan dit kan het niet worden, we hebben nu echt alles meegemaakt.” Niemand kon toen nog bevroeden wat het jaar 2020 ons zou brengen en hoe bizar het slot van de competitie zou worden.    

Het seizoen 2019/2020 is een uniek seizoen geweest voor SC Cambuur. Na een teleurstellend voorgaand seizoen hadden we ons tot doel gesteld om vooral weer onszelf te worden. Om weer de volksclub te worden waar hard werken en normaal doen voorop staat en waar we met aanvallend en attractief voetbal de supporters vermaken. Om dat te bereiken hebben we het spelersfonds ‘De Heeren van Cammingha’ opgericht en zijn Henk de Jong en Sandor van der Heide teruggekeerd als trainers. Vervolgens heeft de selectie een flinke renovatie ondergaan en begonnen we vol goede moed aan een nieuw seizoen.

Dat dit alles zou leiden tot een voorsprong van elf punten en een clubrecord in punten per wedstrijd (2,27) had niemand durven dromen. De interactie tussen de spelers, staf, supporters en sponsoren was aanstekelijk en maakte dat we elkaar naar ongekende hoogte stuwden. De wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (5-0), FC Volendam (0-4) en SBV Excelsior (4-0) staan nog steeds in ons collectieve geheugen gegrift. Het was genieten voor iedereen met een geel-blauw hart en slechts een kwestie van tijd voordat we met z’n allen bij de Oldehove een nieuwe promotie hadden gevierd.

En toen kwam corona. Toen werd de competitie -met de kennis van nu- veel te vroeg stopgezet en maakte de KNVB een keuze die nog steeds door niemand met een voetbalhart valt te begrijpen. We zijn de enige koploper in Europa die niet promoveert en dat na driekwart van de competitie en een voorsprong van elf punten.

De woede en het onbegrip waren enorm. En niet alleen bij ons. Vanuit het hele land stroomden de berichten en steunbetuigingen binnen. Als het waar is dat je in tijden van crisis ziet wat je waard bent als club, dan is SC Cambuur zonder twijfel de mooiste club van Nederland. Dat bleek wel bij de fantastische autosticker-actie (met een file van ruim twee kilometer richting het stadion) en de Cambuur Komt Eraan vlaggen die massaal werden gehesen op de dag van de uitspraak.

Inmiddels weten we dat de KNVB alles had mogen beslissen en dat de juridische afslag die is genomen niet in strijd was met de eigen regels. Een schoolvoorbeeld van het verschil tussen rechtmatig en rechtvaardig. Op basis van dat gevoel van onrecht en het vuur wat dat naar boven brengt was de strijd gevoelsmatig allesbehalve gestreden. Het gaat echter ook om perspectief en na het onderzoeken van alle mogelijke vervolgstappen bleek dat er niet of nauwelijks te zijn. Dan hebben we als directie de verantwoordelijkheid om te handelen in het belang van de club en daarom konden we niet anders dan de tegemoetkoming van de KNVB en collega clubs te accepteren. Met een andere beslissing hadden we het voortbestaan van de club op het spel gezet en dat kan en mag nooit de bedoeling zijn.

De tijd is nu dan ook aangebroken om weer vooruit te kijken en ons met z’n allen vol te richten op sportieve revanche. Dat zal niet vanzelf gaan en ook zeker tijd nodig hebben, maar als het ons lukt om deze zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis om te zetten in brandstof om het nóg beter te doen, dan is alles mogelijk.

Dat we hier niet alleen in staan blijkt wel uit het geweldige aantal supporters dat al heeft verlengd en de massale steun van onze sponsoren. Het gevoel van saamhorigheid is groter dan ooit en laten we dat vooral meenemen naar de komende seizoenen. Want als iets duidelijk is geworden in de afgelopen tijd is het dit: Cambuur Komt Eraan!


Ard de Graaf
Algemeen Directeur 

Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 21 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00