Afbeelding
LIVEBLOG

Alles wat u moet weten over de coronacrisis bij u in de buurt

Algemeen

FRIESLAND - U zal ongetwijfeld genoeg informatie lezen over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld. Wat RondOm Vandaag mist een plek waar je alle informatie kan vinden over de coronacrisis bij u in de buurt. Dit gaat niet alleen over de ontwikkelingen van het RIVM of over ziekte- en sterftegevallen in Friesland. Juist ook de goede initiatieven willen wij een plek geven. Plekken waar je kaartjes of tekeningen naar kan sturen, zodat je medemens zich minder alleen voelt. Bedrijven, de lokale middenstand, een plek geven waar ze hun berichten met een groot publiek kunnen delen. Tips voor thuiswerken, je kinderen vermaken, fit blijven. Zolang de crisis duurt houden wij je op de hoogte in de liveblog!

 • over 22 dagen

  Ontroerend: Samar ynienen door Locals Agency


 • over 21 dagen
 • 19 mrt 2020, 00:00

  =68.ARA4hb337eacJPGz_in9Ec7QxKT84iJTP4GMmM8Nr-nGWmoA7wRurR0pCl5vvuCmq8otVyAWnHXyc3I91TAPP1-87KM-TMPkWFsrO8y0HmHzRRKbB7PQKarbiqOtFf03wTrus0PHche5zMDugzJU7M1xULJsCrOZjwmpXrPvY3YzhRyoX18_TfZLF7p1mcp5B6cFF4sUHQYZ0SlGuLdDetHS1sOjWheAHdpC-FD3Y2gRBnAA5-hNsi6xF_fQM4Iu3_QTsCYbB7pQ2hxnNvh6Kp1baNt4BpTSAm4gT4nAnA9cEq1K-Nu30Y4cc1ry24mhZvns-kgCMP1f6s9dtoXer5598kPN4whui8UEAinmVcBE_jwfz2-JRA" target="_blank">Facebookbericht:

  "Zoals u niet ontgaan zal zijn, zijn de maatregelen in Nederland aangescherpt. Voor onze klanten houd dat het volgende in: Tot nader order blijft de voedselbank gewoon open, echter gaat de uitgifte er voorlopig anders uitzien. We verruimen onze openingstijd op vrijdag. De nieuwe openingstijd is van 14:00 tot 17:00 uur. LET OP. Dit betekent NIET dat iedereen vanaf 14:00 uur mag komen. We hebben ons klantenbestand opgedeeld en de klanten die om 14:00 uur mogen komen krijgen hiervan PERSOONLIJK BERICHT. Is er geen contact met u opgenomen dan bent u gewoon tijdens de gebruikelijke openingstijd welkom (Tussen 15:30 en 17:00 uur). We doen onze uiterste best om iedereen te kunnen blijven voorzien van voedselpakketten, maar hier hebben we uw hulp als klant ook bij nodig.

  Dus:
  Houd u aan de 1,5 meter afstand.
  Kom zo veel mogelijk alleen.
  Luister naar de instructies van onze vrijwilligers.

  Er zijn op vrijdag BOA's in uniform aanwezig om alles in goede banen te leiden.

 • over 21 dagen

  Oerrock 2020 verplaatst naar volgend jaar

  Vanwege de maandag door de overheid aangekondigde nieuwe landelijke maatregelen in verband met het Coronavirus, waaronder het verbod op evenementen tot 1 juni 2020, gaat Oerrock dit jaar niet door. De gezondheid en veiligheid van publiek, vrijwilligers, sponsoren, bands, crewleden, leveranciers en alle andere betrokkenen gaat boven alles en heeft altijd de hoogste prioriteit van de organisatie. Ze vragen dan ook om begrip voor deze uitzonderlijke situatie. De festivalorganisatie is ondertussen achter de schermen druk bezig om alle aangeschafte entreetickets van Oerrock 2020 om te zetten in een ticket voor Oerrock 2021. De exacte werkwijze en informatie rondom de door jouw aangeschafte tickets zal later worden gecommuniceerd. Via de website, social media kanalen van Oerrock en ook direct in je eigen mailbox.

  Dit melden ze in een bericht op hun website.

 • over 20 dagen

  GGD Fryslân: "We hebben minder zicht op verspreiding"

  In Friesland test de GGD Fryslân niet meer iedereen op het Coronavirus. Alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten zullen nog getest worden. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest worden.

  De GGD benadrukt wel dat we in Friesland te maken hebben met de verspreiding. Ook hier gaat het aantal gevallen ongetwijfeld toenemen. Dit betekent dat wij alert moeten zijn en blijven. Er is geen reden om de landelijke maatregelen in Friesland lichter op te vatten. Het is belangrijk dat we ons allemaal houden aan de regels. Vraag je bij alles wat je doet af: breng ik hiermee de gezondheid van kwetsbare groepen in gevaar? Alle inwoners van Friesland spelen een sleutelrol in de huidige fase.

 • over 20 dagen

  Heerenveen tegen corona

  Lions Club Heerenveen zet zich in voor mensen die door de coronacrisis tegenslagen hebben. Dit melden ze in een bericht op hun Facebookpagina

  "Corona! Iedereen heeft er mee te maken. Maar, vraag jij je ook af hoe je juist nu iets kunt doen voor een ander in Heerenveen? Dat deden wij ook! Door de nieuwe maatregelen worden met name oud en jong in de gemeente Heerenveen hard getroffen. Daarom hebben we besloten donderdag 26 maart 2020 850 bloemetjes uit te delen aan ouderen en zorgverleners in verzorgingshuizen. Daarna willen we de voedselbank in Heerenveen gaan voorzien van vleespakketten.
  Gewoon doen en helpen waar dat kan. We willen de komende weken nog een aantal acties opzetten en uitvoeren. We doen dit samen met steun en de inzet van lokale bedrijven. Zelf stellen we in totaal € 6.000,- beschikbaar en hopen met jouw donatie nog meer acties op te kunnen zetten en mensen blij te maken."

  DONEER & HELP
  Doneer jouw bijdrage o.v.v. ‘Heerenveen tegen corona’ op rekeningnummer NL58 RABO 0326 4144 87 t.n.v. Lions Club Heerenveen e.o.. Elke euro telt.
  Heb jij een idee voor een mooie lokale actie, inspireer ons en laat ons dat weten via info@lions-heerenveen.nl
  Volg ons op Facebook, daar houden we jullie natuurlijk op de hoogte van onze acties en initiatieven."

 • over 20 dagen

  Maak je eigen mondkapje

  Er is een groot tekort aan mondkapjes en ander beschermend materiaal. Omdat we de voorraden graag beschikbaar houden voor het medische personeel wordt aangeraden geen beschermend materiaal te kopen. Wel is het mogelijk om zelf, met de naaimachine, een eigen mondkapje te maken om jezelf en je naasten te beschermen. 

  Klik hier voor een instructie.

  Let wel, het RIVM waarschuwt tegen het gebruik van mondkapjes als je zelf geen medisch personeel bent. "In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid." Hou dit dus wel in je achterhoofd.

 • over 20 dagen

  Heerenveen biedt extra steun voor ondernemers

  Bovenop de steun die getroffen ondernemers kunnen verwachten van de overheid, geeft gemeente Heerenveen hun lokale ondernemers nog even een extra steuntje in de rug. Dit schrijven ze op hun website: "Het coronavirus heeft grote impact op onze samenleving. Ook ondernemers worden zwaar getroffen. Het kabinet heeft de afgelopen dagen verschillende landelijke regelingen bekend gemaakt waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ook de provincie komt ondernemers op verschillende manieren tegemoet. Ook de gemeente Heerenveen heeft, samen met ondernemers, gekeken welke ondersteuning de gemeente extra kan bieden bovenop het pakket aan maatregelen dat er al ligt."

  Op deze website kunt u de landelijke afspraken terugvinden.

  Dit zijn de extra maatregelen van de gemeente Heerenveen

 • over 20 dagen

  Euphonia moet Oranjeconcert afblazen

  Het traditionele Oranjeconcert op maandag 27 april van Euphonia wordt afgeblazen. Dat melden ze op hun website:

  Naar aanleiding van de nieuwsberichten en getroffen maatregelen rondom het Coronavirus, delen we jullie via deze weg mede dat de Stichting Bijzondere Concerten de Stellingwerven en Christelijke Brassband Euphonia hebben besloten om het geplande Oranjeconcert van maandag 27 april af te lassen.

  In overweging nemende dat er meer dan 100 aanwezigen zullen zijn en dat een deel hiervan behoort tot de risicodoelgroep, volgen wij de landelijke adviezen, en nemen we onze volle verantwoordelijkheid. Het jaar 2020 wordt zoals Koning Willem-Alexander afgelopen week aanhaalde, ‘een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren’. We weten niet wat ons allemaal nog te wachten staat. Evenementen als deze zijn dan van ondergeschikt belang, het besluit was dan ook een logische en vanzelfsprekende keuze.

  Het Oranjeconcert is inmiddels een traditie geworden, voor de Stichting, de Euphonianen maar ook zeker voor de inwoners van de gemeente Weststelingwerf. De 37e editie van het Oranjeconcert zou een bijzondere worden. Zo mogen we begin mei stil staan bij het feit dat we alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven. Vandaar dat deze editie in het teken stond van het gedenken én het vieren van onze vrijheid.

  Gezamenlijk met de organisatie van de musical over Johannes Wardenier was de voorbereiding voor beide evenementen in volle gang. Een prachtige samenwerking waarbij de inwoners van de Stellingwerven een week lang cultuur konden snuiven in optima forma. Maar, wat in het welbekende vat zit verzuurt niet!

 • over 19 dagen

  Scala opent welzijnslijn

  Stichting Scala stelt vanaf maandag 23 maart een telefoonlijn open voor mensen in Ooststellingwerf die even een praatje willen maken of hun zorgen willen uiten.

  Het gaat om een tijdelijke lijn, die opengesteld wordt in de periode dat er veel clubjes, evenementen en activiteiten wegvallen door de coronamaatregelen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven, maar juist daarom is het belangrijk om naar elkaar om te kijken via andere manieren.

  De telefoonlijn is bedoeld voor mensen, die nu tijdens de coronacrisis (nog) minder contacten hebben en toch even een praatje willen maken. Het nummer is niet bedoeld voor vragen over het virus, maar voor een praatje over alledaagse zaken.

  Telefoonlijn
  Heeft u een vraag, wilt u gewoon een praatje maken of maakt u zich zorgen? Bel op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur naar telefoonnummer: 0516-567220. Wij staan u graag te woord.

 • over 19 dagen

  VIDEO: indrukwekkende colonne ambulances uit het Noorden op weg naar Brabant

 • over 19 dagen

  MCL roept op beschermingsmateriaal niet massaal naar het ziekenhuis te brengen

  Op dit moment zijn er veel mensen die hun beschermende mondmaskers langsbrengen bij het MCL. Dit is goed bedoeld, maar zorgt ook voor de verdere versprijding van het virus. Daarom roept het Leeuwarder ziekenhuis op de beschermende mondmaskers niet meer te brengen. Dit doen ze in een bericht op hun site:

  Door de coronacrisis zijn er wereldwijd tekorten aan beschermende mondmaskers. Ook wij kampen met dit acute probleem. Om de voorraad mondmaskers voor onze zorgprofessionals op peil te houden, doen wij een dringende oproep aan zorginstellingen en ondernemers om hun mondmaskers en andere beschermingsmiddelen aan te bieden aan ons. We vragen ondernemers zoals tuinders, tandartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, bouwmarkten, aannemersbedrijven en verfwinkels die in het bezit zijn van ongebruikte mondmaskers in een gesloten verpakking (met CE 149-2001 en binnen expiratiedatum) van het type FFP1 en FFP2 (=N95, KN95 en KF95) om deze aan ons aan te bieden.  Dit kan door contact met ons op te nemen via k.wijma@znb.nl. Vervolgens neemt één van onze medewerkers contact met u op om enkele vragen stellen zodat we zeker weten dat het om de juiste mondmaskers/beschermingsmiddelen gaat die we kunnen inzetten voor onze medewerkers. Geschikte mondmaskers/beschermingsmiddelen worden zo snel mogelijk per koerier opgehaald.

  Let op: Wij vragen mensen dringend om niet zelf naar het ziekenhuis te komen om de mondmaskers af te geven, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg alstublieft bovenstaande instructies.

 • over 18 dagen

  Buurtzorg Wolvega e.o roept op kaartjes te sturen

  Buurtzorg Wolvega e.o wil graag een oproep door voor onze cliënten! Ze schreven dit in een bericht op Facebook:

  Door de Corona crisis zien we onder onze ouderen veel eenzaamheid. Vaak zijn wij de enige die nog komen op een dag. Al het andere bezoek kunnen ze niet meer ontvangen!
  Nu hebben wij het leuke idee opgevat om leuke kaartjes met een gedicht of opbeurende tekst, tekeningen van kinderen of andere dingen te verzamelen. Zodat we deze aan onze ouderen kunnen geven, om ze een hart onder de riem te steken! Doen jullie mee? ??

  Het kan aan de Oranje Nassaulaan 115 in Wolvega in de brievenbus worden gedaan, dan zorgen wij dat het op een goede plek komt!

 • over 18 dagen

  Omrim roept op: kom alleen naar de milieustraat als dit echt noodzakelijk is!

  Het was de afgelopen week uitzonderlijk druk op de milieustraten. Nu veel mensen niet naar hun werk gaan hebben ze de tijd om wat klusjes in en rondom het huis te doen. Men brengt massaal afval naar de milieustraten in Friesland, terwijl dit nu juist niet de bedoeling is. Omrin roept daarom op om alleen naar de milieustraat te gaan als dit echt noodzakelijk is. Dit doen ze in een bericht op hun website:

  Sinds de afgelopen dagen heeft Omrin te maken met een forse toestroom van inwoners op haar milieustraten. Inmiddels leidt dit tot situaties die onverantwoord zijn. Om inwoners en de medewerkers van Omrin te beschermen, doet Omrin het verzoek om alleen naar de milieustraat te komen als dit echt noodzakelijk is.

  Als gevolg van de afgekondigde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft Omrin de regels op haar tien milieustraten (Leeuwarden, Stiens, Damwâld, Buitenpost, Gorredijk, Heerenveen, Grou, Oosterwolde, Terschelling en Franeker) aangescherpt.

  Zo worden slechts vijf bezoekers tegelijkertijd toegelaten en dienen alle personen op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, naast algemene maatregelen als thuis blijven bij (lichte) klachten en niezen in de ellenboog. Alle regels staan op www.omrin.nl/coronavirus. Helaas worden de regels onvoldoende in acht genomen, waardoor onveilige situaties ontstaan voor zowel inwoners als medewerkers. Ook is er sprake van toenemende ergernis van inwoners over de lange wachtrijen.

  Verzoek: wees terughoudend
  Omrin vraagt inwoners om die reden terughoudend te zijn in het bezoeken van de milieustraat. Hoewel er begrip is dat mensen juist nu hun zolder of schuur opruimen of in hun tuin aan het werk gaan, wil Omrin in de eerste plaats de veiligheid op de milieustraat borgen.

  Omrin adviseert inwoners die hiertoe de mogelijkheid hebben, hun grof tuinafval tijdelijk in een hoek van de tuin op te slaan en hun grof huishoudelijk afval nog even op zolder of in de berging, schuur of garage te bewaren. Zo kan een bezoek aan de milieustraat worden uitgesteld. Inwoners voor wie dit onmogelijk is en bij wie onoverkomelijke problemen zouden ontstaan, kunnen op de milieustraat terecht. Met de inachtneming van dit verzoek kan Omrin haar milieustraten open en toegankelijk houden.

  Bezoekers blijven welkom op de milieustraat zolang iedereen zich aan de geldende regels houdt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
  ? Houd afstand tot elkaar en tot onze medewerkers (1,5 meter)
  ? Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  ? Betalen kan alleen met de Pin

 • over 18 dagen

  Oproep aan alle Friezen: blijf binnen als dat kan!

  Vanmiddag om half twaalf ging de telefoon van heel veel Nederlanders. NL-Alert kwam met een noodwaarschuwing. Daarbij waarschuwden ze iedereen om 1.5 meter afstand te houden en thuis te blijven als je ziek en verkouden bent. Zo bescherm je uzelf en de mensen om je heen. Het NL-Alert is mogelijk een reactie op de drukte in parken, tuincentra, stranden, speeltuinen en de milieustraat afgelopen zaterdag. Vooralsnog is het niet verboden de straat op te gaan. 

 • over 18 dagen

  Rabobank Heerenveen gesloten

  De kantoren van de Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland zijn in verband met het coronavirus gesloten.Alleen voor dringende zaken is het kantoor aan het Burgemeester Kuperusplein 140 in Heerenveen van 10.00 tot 17.00 uur open. De Rabobank is telefonisch te bereiken via 0513- 521500.

  Hier vind je meer informatie.

 • over 18 dagen

  Eerste corona-patiënt in West-Stellingwerf

  In Weststellingwerf is bij één inwoner het coronavirus vastgesteld. Dat meldt de gemeente.De GGD Fryslân voert contactonderzoek uit. Het aantal coronapatiënten dat hier wordt genoemd, zegt niets over het werkelijk aantal besmettingen in Weststellingwerf, aldus de gemeente. Op dit moment wordt alleen zorgpersoneel getest en personen die een medische behandeling moeten ondergaan.

 • over 18 dagen

  Sint Vituskerk deelt oproep kaartjes te sturen naar It Teatskehús in Blauwhuis (frysk)

  Op de pagina van Jubileum Sint Vitus Kerk Blauwhuis wordt er door de lokatiemanager van It Teatskehús in Blauwhuis opgeroepen tekeningen en kaarten op te sturen voor bewoners en personeel. Dit bericht werd er geplaatst:

  OPROP skriuw ? KAARTEN meitsje ?TEKENINGEN foar bewenners en personiel TEATSKEHÚS BLAUHUS.

  By de yngong fan It Teatskehús yn Blauhús stiet in grutte grize bak wêr eltsenien moaie tekeningen en kaarten yn dwaan kin. Dit as ? ûnder de riem foar de bewenners en meiwurkers.

  Bedankt, Magdalena Attema
  Lokaasje manager Teatskehús

  Adres: Vitusdyk 2, 8615 LM Blauwhuis

 • over 17 dagen

  Autocross Makkinga 2020 is afgelast

  De autocross in Makkinga, die elk jaar wordt georganiseerd door Mop Makkinga, gaat niet door. Dat laten ze op Facebook weten:

  Gezien de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus vinden wij het als organisatie onverstandig om dit evenement door te laten gaan. We balen allemaal als een stekker maar kunnen niet anders helaas.

  We zijn aan het kijken (indien mogelijk) of we de Autocross kunnen verplaatsen naar een andere datum verder in het jaar. Hou ons in de gaten!

 • over 17 dagen

  Bibliotheek Drachten start afhaalservice

  Bibliotheek Drachten is tijdelijk gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te perken, maar voor leden is er toch een mogelijkheid om boeken en andere media te blijven lenen, door middel van een afhaalservice.

  Bibliotheek Drachten heeft vanuit het Ministerie de opdracht gekregen om de deuren te sluiten. Voor de klanten betekent dat dat ze verstoken zijn van leesvoer en andere leuke producten, die men gewoonlijk in de bibliotheek leent. Om deze klanten tegemoet te komen in deze tijden van isolement, start de bibliotheek met een afhaalservice.

  Via de website kunnen klanten op een formulier drie leenvoorkeuren doorgeven. Dat kunnen boeken zijn of dvd’s, cd’s, tijdschriften, voor jeugd en volwassenen. Dit zijn alleen materialen die beschikbaar zijn in Bibliotheek Drachten, omdat alle bibliotheken in de provincie ook gesloten zijn en transport hierdoor niet mogelijk is. Dit kunnen klanten opzoeken in de online catalogus.

  Personeel van de bibliotheek maakt telefonisch een afspraak, wanneer de spullen klaar liggen. Dit kan misschien even op zich laten wachten want alle uitgeleende materialen gaan na terugkomst een aantal dagen in quarantaine. De ‘bestelling’ staat, uitgeleend en wel, klaar in de inleverkast. De klant hoeft de materialen alleen te pakken. Er zal geen contact zijn met andere klanten of met personeelsleden.

  Meer informatie over de afhaalservice is te vinden op www.bibliotheekdrachten.nl. Ook is de bibliotheek voor vragen op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 0512 512680

 • over 17 dagen

  Meriant opent afdeling voor coronapatiënten in Heerenveen

  Meriant opent volgende week op locatie Anna Schotanus in Heerenveen een speciale ‘corona-afdeling’ voor ouderen. Dit initiatief van Zorggroep Alliade (waar Meriant onderdeel van is) is ontstaan in nauwe samenwerking met het zorgkantoor, gemeente Heerenveen en de ouderenzorgorganisaties in Friesland. De nieuwe afdeling krijgt een provinciale functie en is vanaf dinsdag 24 maart beschikbaar voor patiënten met een vastgestelde corona-infectie.

  De afdeling is bedoeld voor oudere en kwetsbare patiënten die niet thuis kunnen blijven, maar die ook niet in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen. Ouderen die bij zorgaanbieders in Friesland wonen kunnen hier terecht. Het gedeelte binnen locatie Anna Schotanus stond al leeg en heeft een geheel eigen ingang. Op die manier is de afdeling gescheiden van de andere afdelingen. Cliënten die bij Meriant verblijven merken daarom ook weinig tot niets van deze nieuwe ontwikkelingen. In eerste instantie is er plek voor 8 patiënten. Mocht de vraag groter worden, dan is er ruimte voor 36 patiënten.

  De verwachting is dat het aantal coronapatiënten in Friesland de komende weken zal stijgen. Het is niet zeker of het aantal zorgbedden dat nu beschikbaar is binnen de provincie voldoende zal zijn. Om die reden treffen de Friese zorgorganisaties alvast voorbereidingen om meer patiënten te kunnen plaatsen. De afdeling bij Meriant is één van die voorbereidingen

 • over 17 dagen

  Friese ziekenhuizen werken samen om patiënten op te vangen uit Brabant

  Friese ziekenhuizen werken samen om patiënten op te vangen uit Brabant. Hierdoor kunnen ze de Brabantse ziekenhuizen ontlasten. Dit melden ze op de website van Nij Smellinghe

  De ziekenhuizen in Brabant kunnen de zorg amper meer aan. Daarom is verplaatsing van meerdere patiënten vanuit het Zuiden naar ziekenhuizen boven de rivieren noodzakelijk. De noordelijke ziekenhuizen werken samen om meerdere patiënten uit het Zuiden op te vangen.

  “Wij hebben op dit moment de ruimte om patiënten op te vangen. En hebben uiteraard onze steun en hulp aangeboden. De coronacrisis treft ons allemaal, heel Nederland en heel de wereld. In Nij Smellinghe vangen wij vanaf vrijdagavond 20 maart de eersten van ruim 40 patiënten uit Brabant op, de andere ziekenhuizen in Friesland volgen snel”, aldus Bert Kleinlugtenbeld, Voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smellinghe.

  16 patiënten in isolatie
  In Nij Smellinghe worden 16 patiënten opgevangen op onze verpleegafdeling en gaan in isolatie. Van 8 patiënten is het bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus en de andere 8 zijn mogelijk besmet. Deze patiënten zijn nog niet Intensive Care behoeftig. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht om de patiënten uit Brabant te ontvangen. Zij komen van de ziekenhuizen Elkerliek (Deurne) en Bernhoven (Uden).

  Noordelijke ziekenhuizen vangen patiënten op
  In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waar alle noordelijke ziekenhuizen bij aan zijn gesloten, is vrijdagmiddag besloten dat de noordelijke ziekenhuizen (mogelijke) coronapatiënten uit het Zuiden gaan opvangen. De eerste patiënten worden vrijdagavond verwacht in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. De andere noordelijke ziekenhuizen volgen snel.

  De afgelopen dagen hebben veel noordelijke ziekenhuizen hun planbare zorg (deels) uitgesteld om de continuïteit voor acute zorg te kunnen waarborgen en om onze collega ziekenhuizen uit het Zuiden te ondersteunen.

 • over 16 dagen

  Kijlstra op zoek naar meer mondmaskers

  Kijlstra Ambulancezorg en Personenvervoer doet een oproep om alle ongebruikte, verpakte mondmaskers van type FFP2 en FFP3 te doneren aan het bedrijf. Dit deden ze in een bericht op Facebook:

  "OPROEP! Heb je nog ongebruikte mondmaskers liggen type FFP2 of FFP3? Wij kunnen ze goed gebruiken. Beschermende middelen zijn schaars sinds de coronacrisis. We zijn daarom blij met de middelen die we kunnen krijgen. Vooral met mondmaskers van het type FFP2 en FFP3 kun je ons helpen. Heb jij nog maskers liggen in de originele verpakking? Wij komen ze graag halen! We delen onze voorraad met de drie ambulancediensten in Noord Nederland. Je mag mailen naar redactie@kijlstra.nl of stuur een PB (red. via de Facebook pagina van Kijlstra). Onze dank is groot!"

 • over 16 dagen

  Supermarkt Poiesz stopt met Jeugd Sponsor Actie

  Zij melden dit op hun website:

  "Door het coronavirus leven we in andere tijden dan normaal. Als mens of organisatie dwingt dit je om maatregelen te treffen die je normaal gesproken niet zou nemen.   Met spijt in ons hart kondigen we hierbij aan dat de Jeugd Sponsor Actie per direct stopt. We zijn genoodzaakt de uitgifte van de Jeugd Sponsor munten te stoppen, omdat we in onze filialen handcontact zoveel mogelijk moeten vermijden. We hebben daarom besloten om elke deelnemende club of vereniging € 1.000,- aan sponsorgeld uit te keren. Dit bedrag is voor elke deelnemer gelijk, omdat vanaf heden het inzamelen van munten gestopt is. Ook het Jeugd Sponsor Gala zal helaas niet doorgaan. Wij hopen dat u dit sportief op zult vatten en begrip heeft voor deze beslissing. De aanbieding van Textielstra om het sponsorgeld te verdubbelen blijft van kracht voor deelnemers van de Jeugd Sponsor Actie. Op deze pagina staat meer informatie hierover. Ingehaald door de tijd en snel veranderende omstandigheden is het voor Poiesz Supermarkten niet mogelijk om alle communicatie over de Jeugd Sponsor Actie per direct terug te nemen. Dit onder meer vanwege het drukproces van onze folders. Alle Jeugd Sponsor aanbiedingen die in de folders staan, blijven gewoon geldig. U zult er alleen geen sponsormunten meer bij ontvangen.

  Wij gaan er vanuit dat we volgend jaar opnieuw de Jeugd Sponsor Actie gaan organiseren. Over de inschrijving informeren we in het najaar van 2020. Wij rekenen en hopen op uw begrip. Zorg goed voor uzelf en elkaar!"

 • over 15 dagen

  Hoe gaat de overheid lokale bedrijven en ZZP'ers helpen?

  RondOm Vandaag maakte een mooi overzicht van de beslissingen waarmee het kabinet kwam om lokale bedrijven en ZZP'ers te helpen. Die vindt je hier: https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/17490/zo-helpt-de-overheid-bedrijven-en-zzp-ers

 • over 15 dagen

  Vrijwilliger worden in tijden van corona (Smallingerland, Heerenveen)

  Er zijn mensen die hulp niet geregeld krijgen via de bestaande kanalen zoals Facebook en het Rode Kruis, bijvoorbeeld omdat ze de taal niet goed spreken, geen Facebook/ WhatsApp hebben en of de (sociale) vaardigheden niet hebben om het zelf te regelen. Juist voor die mensen wil Present graag samen met jou hulp organiseren. 

  Hulp bieden kan op twee verschillende manieren:

  1. We maken een WhatsApp groep aan met vrijwilligers die hulp willen bieden. In deze groep plaatsen we hulpvragen die we van hulpverleners krijgen. Als je wat kunt of wilt betekenen reageer je op het bericht. Kun je niet helpen, dan hoeft reageren ook niet.

  2. Je kunt een specifiek aanbod doen. Als we een hulpvraag hebben die past bij jouw aanbod, dan koppelen we jou aan de hulpontvanger en diens hulpverlener. We begeleiden het contact zo goed mogelijk.

  Op de site van Present kun je een formulier invullen om jezelf aan te bieden als vrijwilliger, deze link is voor Smallingerland. Klik hier voor het aanmelden in Heerenveen.

 • over 15 dagen

  Opleiding verpleegkunde van NHL Stenden doneert mondkapjes

  Op Facebook deelt NHL Stenden: 

  "In deze moeilijke tijd gebeurt er gelukkig ook veel moois. Zoals het initiatief van onze opleiding Verpleegkunde. Zij doneerden gisterochtend hun voorraad mondkapjes, schorten en handschoenen aan GGD Fryslân en Dokterswacht Friesland. 'We voelen ons als academie nauw betrokken bij de zorg. Als je hoort dat er grote tekorten zijn aan materiaal dat wij hebben liggen en momenteel toch niet kunnen gebruiken, dan geven we dit graag aan de zorginstellingen die het hard nodig hebben.'"

 • over 15 dagen

  Stuur een kaartje naar de bewoners van Zorghuizen Noord Nederland

  Vanaf vandaag zijn de Zorghuizen van Zorghuizen Noord Nederland ook helemaal dicht voor bezoek. De bewoners én medewerkers van Zorghuizen Noord Nederland zouden het daarom erg waarderen om te weten dat er ook aan hen wordt gedacht in deze tijden. Wat is er dan mooier dan om kaartjes, wensen, tekeningen, etc te mogen krijgen als blijk van medeleven?

  U kunt uw kaartjes, tekeningen en wensen opsturen naar:

  Zorghuis Wolvega, Lenna
  Lenna 141
  8471 MX Wolvega

  Zorghuis Noordvliet, Leeuwarden
  Noordvliet 441
  8921 LC Leeuwarden

  Stichting Zorghuizen Noord Nederland is een nieuw zorginitiatief voor Zorghuizen voor mensen met dementie. Op www.zorghuizennoordnederland.nl vindt u meer informatie.

 • over 15 dagen

  Healthy Ageing Tour gaat niet door

  In verband met de corona-pandemie heeft de organisatie van de Healthy Ageing Tour moeten besluiten deze wedstrijden voor elite- en junior-vrouwen af te gelasten. De Healthy Ageing Tour zou plaatsvinden in de periode van 8 tot en met 12 april. “Het zijn uitzonderlijke tijden en niemand weet hoe lang deze periode van sociale onthouding gaat duren. Daarom is het niet verantwoord om onder deze omstandigheden een groot publieksevenement te organiseren” aldus organisator Thijs Rondhuis.

  De Healthy Ageing Tour bestaat uit vijf dagen en vindt plaats in verschillende gemeenten, waaronder het eiland Borkum. Gisteren werd al bekend dat Borkum alle toeristen van het eiland weert tot en met 15 mei. Rondhuis: “Je kunt de Healthy Ageing Tour zien als de organisatie van vijf losse klassiekers, met de junioren meegerekend hebben we het over acht verschillende wedstrijden. Er wordt samengewerkt met vergunningverleners als gemeenten, provincies, politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsinstanties (GHOR). Hoewel alle benodigde vergunningen binnen zijn en iedereen klaar is voor het evenement, zijn de omstandigheden te onzeker om de wedstrijd te organiseren.”

  Daan Bultje vult namens naamgever en hoofdsponsor HANNN aan: “Het hakt er behoorlijk in wanneer je een jaar lang naar zo’n mooi event toewerkt en dit besluit moet nemen. Zeker bij de trouwe groep vrijwilligers. Als Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland zetten we ons in voor een omgeving die bijdraagt aan meer gezonde jaren, en in deze tijden van acuut gezondheidsgevaar moet je dus geen enkel risico nemen. Maar het etappeschema dat we hadden gerealiseerd verdient zeker een herkansing in 2021. Daar gaan we voor.”

 • over 15 dagen

  Stuur een kaartje of tekening naar de bewoners van ZuidOostZorg

  Door de coronacrisis krijgen de bewoners van de woonzorgcentra en verpleeghuislocaties van ZuidOostZorg even minder bezoek. Ze zouden het fantastisch vinden om kaartjes en tekeningen te ontvangen. Als jij ook de bewoners van ZuidOostZorg een hart onder de riem wilt steken, dan kan dat. Stuur je kaarten en tekeningen naar het volgende adres: 

  'Voor alle bewoners van ZuidOostZorg'
  Burg. Wuiteweg 140
  9203 KP Drachten

  ZuidOostZorg zal ervoor zorgen dat de kaarten worden verdeeld onder de locaties. 

  De locaties van ZuidOostZorg zijn nog wel open voor bezoekers. Wel wordt opgeroepen om niet te komen als je koorts of een koortsig gevoel met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) hebt.

 • over 15 dagen

  OverdeHegPop verplaatst naar augustus

  Oosterstreek OverdeHegPOP in Oosterstreek is van 3, 4 en 5 april verplaatst naar 21, 22 en 23 augustus. De bands hebben aangegeven dat zij op die datum ook allemaal kunnen zodat het hele programma intact kan blijven. Mocht het coronavirus dan bestreden zijn, staan Bökkers en de Nederpopband Allstars toch in Oosterstreek op het podium.

 • over 15 dagen

  Stuur een kaartje of tekening naar de bewoners van de woonzorgcentra van Elkander

  Op Facebook deelde Elkander, een zorgverlener in Noord-Oost Friesland, dit bericht:

  "Van alle kanten krijgen wij de vraag of het ook mogelijk is om kaarten of tekeningen af te leveren bij onze woonzorgcentra. Dit vinden wij een grandioos idee en daarom staat bij de entree van elk woonzorgcentra een bak waar al deze mooie tekeningen in gedeponeerd kunnen worden. We zullen ervoor zorgen dat al deze creatieve creaties een goed plekje krijgen zodat de bewoners hiervan kunnen genieten."

  De adressen zijn:
  Brugchelencamp, Brugchelencamp 1, 9271 EP De Westereen
  't Hofke, Brugchelencamp 1, 9271 EP De Westereen
  Talma Hûs, Johanneswâld 1, 9269 VS Feanwâlden
  Talma Hoeve, Johanneswâld 1, 9269 VS Feanwâlden
  De Stelp, H.D. Katstraat 4, 9161 AZ Hollum
  Dongeraheem, Dongeradyk 67, 9101 GC Dokkum
  De Skûle, Stasjonswei 12, 9123 JZ Metslawier

 • over 15 dagen

  Evenementen in RondOm Vandaag 211

  Beste lezers,

  Deze week valt de nieuwste editie van RondOm Vandaag op uw deurmat. Omdat wij niet over een eigen drukpers beschikken gaat onze krant tijdig (meestal meer dan een week voor verspreiding) naar de drukker. Dat betekent dat wij de krant naar de drukker hebben gestuurd, zonder te weten van de vergaande maatregelen van onze regering. 

  In onze krant kunt u altijd een aantal leuke, lokale evenementen vinden. In de UIT-pagina's, maar ook in normale redactie-artikelen. In de huidige krant zult u ook deze evenementen weer vinden. Veel, misschien wel alle evenementen, zijn afgelast. Checkt u vooraf op de site van de organisator wat wel en niet doorgaat. 

  In het bijzonder wil ik daarbij noemen de Brocante Landelijke Markt, die 4 en 5 april op de planning stond in Drachten en de IJsspeedway-wedstrijden in Thialf uitlichten. Er zal gekeken worden of deze evenementen verplaatst kunnen worden. 

  Pas goed op elkaar en op jezelf!

  Het team van RondOm Vandaag

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00