Geen coronadrukte, maar wel kittenseizoen
Geen coronadrukte, maar wel kittenseizoen Foto: Foto's: Dierenopvang de Wissel

Nog geen coronadrukte bij De Wissel

Samenleving

LEEUWARDEN - Het is deze zomer niet drukker dan normaal bij Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden. Waar randstedelijke dierenasiels aangeven de eerste coronapuppy’s al te moeten opvangen, heeft De Wissel nog geen toename gezien in het aantal honden die zijn aangeschaft tijdens de coronaperiode. Wel hebben ze het nu druk met katten, want het kittenseizoen is weer begonnen. Linda Colijn, medewerker bij De Wissel, vertelt ons over de huidige stand van zaken.

“Het valt nog wel mee met de drukte,” vertelt Linda als we bellen met het asiel. “We hadden wel verwacht dat het drukker zou worden in de vakantieperiode, maar het is rustig gebleven.” Althans rustig... De zomerperiode is voor het asiel nooit rustig te noemen. De kittenperiode is in alle hevigheid losgebarsten en dat merkt de medewerker van het Leeuwarder asiel. “We zijn nu echt op het hoogtepunt en hebben op het moment veel moederpoezen en kittens. Die zijn vaak gedumpt en worden dan opgehaald door een dierenambulance.”

Coronapuppy’s

In de Randstad laten asiels weten dat het drukker is dankzij de coronahuisdieren. Linda heeft het meegekregen. “Het zijn vooral honden die ook gedragsproblemen hebben. Ze zijn aangeschaft in een tijd waar er extreem veel vraag was naar honden en voor veel nieuwe baasjes was het de eerste keer dat ze een puppy in huis namen. De druk op de markt en de onervarenheid heeft ervoor gezorgd dat mensen puppy’s in huis hebben gehaald die niet in een goed nest zijn geboren.” Daarmee doelt Linda op de honden die zijn gefokt door een broodfokker of, erger nog, in een puppymill zijn geboren. Dat zijn puppy’s die vaak onder slechte omstandigheden worden geboren in het buitenland, zoals Hongarije, en op jonge leeftijd bij de moeder weggehaald worden om in Nederland te worden verkocht. Ze missen hierdoor de belangrijke basis die ze meekrijgen van hun moeder, broertjes en zusjes. 


Daarnaast zijn deze puppy’s in Nederland opgegroeid met het idee dat ze nooit alleen thuis zijn want door de lockdowns werkten veel mensen thuis. Linda: “Nu men weer naar kantoor moet, wordt het hebben van een hond lastig. Je kan een hond niet acht uren alleen laten.” Gelukkig valt het nog mee met de hondendrukte. Linda benoemt wel dat baasjes ten alle tijden bij het asiel afstand kunnen doen van hun hond. “Honden worden gelukkig bijna nooit meer gedumpt en het komt ook veel vaker voor dat er in het asiel afstand gedaan wordt van een hond. Het is altijd een emotioneel moment. De baasjes houden van hun hond en hebben een band, maar het zijn situaties waarbij er geen andere oplossing meer is dan het asiel. Dat is heel verdrietig en het is onze verantwoordelijkheid om weer een mooi huisje te vinden voor de hond.” 

Online collecteren

Geen drukte vanwege corona dus, maar de pandemie ontneemt dierenasiel De Wissel wel de kans om langs de deuren te gaan om te collecteren. Daarom collecteert het asiel online. Op de website van De Wissel www.dierenopvangdewissel.nl kun je sinds kort een bedrag storten om de dieren van het asiel te helpen. De collectes zijn voor het asiel het enige inkomen en al het geld komt terecht bij de dieren. 

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 11 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 17 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13