Afbeelding

Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet

Politie

LEEUWARDEN - Op donderdag 30 juni 2022 is een woning aan de Bijenhofstraat in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma.

In deze woning trof de politie op 24 maart 2022 een hennepkwekerij aan. Deze hennepkwekerij is ontdekt naar aanleiding van een brand in de woning waarover de brandweer was gealarmeerd. De brand was veroorzaakt door de hennepkwekerij. Een deel van de hennepkwekerij was dan ook volledig afgebrand, in een ander deel stonden nog 96 planten.

De kwekerij was verder professioneel ingericht met aan hennepteelt gerelateerde goederen, zoals onder andere ventilatoren, koolstoffilters, luchtafzuigers en groeimiddelen. Ten behoeve van de hennepkwekerij werd er illegaal stroom afgetapt.

De eigenaar was het niet eens met deze sluiting en vroeg de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter heeft de burgemeester in het gelijk gesteld, waarop de woning is gesloten voor de duur van drie maanden.

Op basis van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd om deze woning te sluiten en die bevoegdheid gebruikt hij hier. Sluitingen zoals deze zijn een goed voorbeeld van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

In 2022 is tot nu toe (met deze woning erbij) 13 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23
Afbeelding
3 renovatie ideeën om je slaapkamer op te frissen Wonen 12 aug, 09:06
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 11 aug, 10:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00