Afbeelding
Foto: Andrea van Schaik

Koos Kamsma stopt: “Dan weet je dat het tijd is om het stokje door te geven”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Na 41 jaar werken, wonen én wakker worden in en boven de schoenenwinkel geeft Koos Kamsma (66) de schoenlepel door aan neven Johan (36) en Jelte (34) Kamsma. De broers, die naast Leeuwarden ook Drachten, Wolvega en Heerenveen runnen, staan sinds 1 januari aan het roer van de winkel in de Nieuwe Oosterstraat. 

Tijd 

De winkel kwam voor Koos jarenlang op nummer één, na 41 jaar is het mooi geweest. “Ik kreeg wel eens wat vaker opmerkingen, ‘Wanneer gaat u eigenlijk met pensioen’ of ‘Ha Kamsma bent u er nog steeds?’ Toen wist ik dat het tijd was om het stokje door te geven.” Johan: “Eigenlijk zou u al 5 jaar eerder stoppen toch?” Koos: “Dat was wel de bedoeling, mijn compagnon zou het overnemen maar dat is niet doorgegaan. Eigenlijk ben ik daar wel blij om, want het is mooi dat jij en Jelte nu deze kans krijgen.” Het plan was dat Koos in 2021 het stokje zou overdragen, door corona werd dat later. Jelte: “We zijn blij dat Koos nog wat langer is gebleven, een winkel overnemen tijdens een pandemie is niet ideaal.”

Generaties

Johan: “Met drie winkels de broek ophouden was al een hele uitdaging, als je dan een vierde winkel overneemt dan wil je dat goed doen.” De broers noemen het bewonderenswaardig dat Koos in dat laatste jaar nog net zo actief de winkel runde. “Hij ging er echt nog voor en stond zelf nog op de beurs.” Jelte: “Onze ooms en vader zijn dan van een hele andere generatie, ze hebben echt wel wat neergezet in de afgelopen jaren. We voelen ons dan ook geroepen om dit vast te houden.” De broers zijn de eerste van de generatie Kamsma die meerdere winkels runnen.

Nieuw bloed

Met vier winkels moeten de heren wel wat meer verantwoordelijkheden uit handen geven. Johan: “Dat is best spannend. Nu zie en hoor je alles in de winkel en dat is dan niet meer zo. Maar we hebben het volste vertrouwen in onze teams. We zijn pas een paar maanden in Leeuwarden maar het klikt al goed. We hebben vooral veel zin om dit samen te gaan doen.” Wat de heren anders gaan doen? Jelte: “We zijn niet van plan om in een keer van alles te veranderen. We hebben wel een paar merken die nu in onze andere winkels staan waarvan we denken, hé laten we dat eens in Leeuwarden proberen. Maar we blijven bovenal de winkel waar de klant echt op nummer één staat.” 

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 9 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 19 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00