Studenten ROC Friese Poort op het Duitse eiland Borkum
Studenten ROC Friese Poort op het Duitse eiland Borkum rocfriesepoort.nl

Bezoek Fries Poort studenten aan partner van het NETfficient Project Borkum

Ingezonden

Op maandag 8 april 2019 bezochten 34 eerstejaarsstudenten Middenkader engineering het Duitse eiland Borkum. Tijdens het bezoek leerden zij over een innovatieve wijze van energieopslag en -beheer. Het eiland in de Noordzee is partner van het NETfficient Project. Gedurende dit project wil men het aandeel hernieuwbare energie op Borkum verhogen en als voorbeeld dienen op het gebied van energieopslag en energiebeheertechnologie.

Door slimme opslag en efficiënt netbeheer – duurzame energie wordt opgeslagen in het elektriciteitsnet van Borkum en op een later tijdstip gedistribueerd, wanneer er een energievraag voor is – bespaart men CO2-uitstoot én geld. Bij de gebruikte opslagtechnologieën gaat het onder meer om ultracapacitors, li-ion-batterijen, batterijen van Second Life elektrische voertuigen en waterstof. Via verschillende use-cases, zoals woningen, gebouwen, openbare verlichting en anderen, zal het project de toepassing in de echte omgeving demonstreren. NETfficient omvat onder meer een energiebeheersysteem en een hulpmiddel voor beheer en besluitvorming dat de integratie mogelijk maakt van opwekking, prognose en opslag van hernieuwbare energie in een slim netwerk. NETfficient geldt uiteindelijk als voorbeeld van een Smart Energy City, waar de belangrijkste "use cases" kunnen worden ingezet in elke stad met soortgelijke ambities.

Duurzame energieprojecten
De studenten Middenkader engineering woonden als eerste kennismaking een presentatie bij over de theorie achter het NETfficient Project. Ook hoorden zij hoe de plannen werden gerealiseerd. Na een korte lunchpauze bezochten zij per fiets de vele technische duurzame energieprojecten op Borkum. Docente Franzis Pranger-Wiese toont zich enthousiast. 'Het was een bijzondere en leerzame, 'levensechte' leerervaring voor onze studenten. Bij deze spreek ik mijn bijzondere dank uit aan NETfficient, Stadtwerke Borkum, Olaf Look, Axel Held, Willem van Dijk en alle deelnemende docenten.'

Levensecht onderwijs
De duurzame excursie naar Borkum is een voorbeeld van levensecht onderwijs van ROC Friese Poort. Hierbij treden studenten buiten theoretische kaders en gaan zij op bezoek bij levensechte bedrijven of bedrijven en ervaren zo de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 14 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00