Afbeelding
Foto door Ruben van Vliet

Ontdek de verhalen achter eigen wo2-erfgoed tijdens Actie Niet Weggooien

Historie

LEEUWARDEN - Veel mensen bezitten stille getuigen van de oorlog: persoonlijke spullen van mensen in oorlogstijd. Op dinsdag 3 mei vindt de jaarlijkse Actie Niet Weggooien plaats van 12.00 tot 16.00u in het Fries Museum. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog dat nog bij mensen thuis op zolder ligt. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen, dagboeken, foto’s, brieven en andere documenten. Tijdens de Actie Niet Weggooien kunnen deelnemers in gesprek met een deskundige over hun ingebrachte erfgoed en ontdekken de verhalen die achter het voorwerp schuilgaan. 

De dag wordt georganiseerd door het Fries Verzetsmuseum samen met Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Kazemattenmuseum Kornwerderzand en Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF). Ook sluit Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward dit jaar voor het eerst aan. Deelname aan de actie is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Wel kan het op sommige momenten druk zijn, dus houd rekening met een mogelijke wachttijd.

In gesprek met deskundigen

Deskundigen op verschillende gebieden zijn aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over hun document of voorwerp en ze meer informatie te geven over de historische waarde ervan. Ook willen ze graag zoveel mogelijk van de eigenaar horen over het voorwerp. Van wie is het geweest? Wat is het verhaal erachter? Met deze voorwerpen kunnen verhalen over de Tweede Wereldoorlog in leven gehouden worden. Misschien komt het voorwerp of document in aanmerking voor opname in de collectie van een van de instellingen. Daarover gaan de deskundigen met de eigenaar in gesprek.

Niet per se inleveren

Het gaat dus niet alleen om het schenken van materiaal. Musea en archieven hanteren een verzamelbeleid en kunnen alleen voorwerpen en documenten bewaren die daar in passen. De dag is dan ook vooral bedoeld om mensen zich bewust te maken van de historische waarde van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Als een voorwerp niet opgenomen wordt in de collectie van een van de deelnemende instellingen kunnen de deskundigen meedenken over een andere bestemming.

Vorige edities  

Vorige edities van de Actie Niet Weggooien hebben bijzonder materiaal opgeleverd. Zo werd er bij een vorige editie de koffer met brieven van een gefusilleerde verzetsstrijder aan zijn geliefde ingebracht, en een horloge van een Nieuw-Zeelandse vlieger.

Actie Niet Weggooien wordt georganiseerd door het Fries Verzetsmuseum, Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Kazemattenmuseum, Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en Cultuurhistorisch Centrum De Tiid.

Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00