Afbeelding
Foto: Friso Wielenga

De ‘Vijf Mei Rede’ door Friso Wielenga, een concert en poëzie!

Evenement

Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zondag 5 mei 2024 om 16.00 uur

LEEUWARDEN - Elk jaar wordt in de Dorpskerk Huizum door een prominente Nederlander de ‘Vijf Mei Rede’ gehouden. Dit jaar door prof. dr. Friso Wielenga. Het is een lezing over 5 mei en de Nederlands-Duitse verhoudingen sinds 1945.

Als historicus geniet hij ook over de grens bekendheid want hij was van 1999 tot 2021 directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in het Haus der Niederlande in Münster en hij was verbonden aan de universiteit aldaar.


Foto: Monique van de Ven en Ellen Pieterse©Gerbrand Pot

Tijdens deze bijeenkomst zullen Ellen Pieterse (alt/mezzo) en Monique van de Ven (vleugel) een bij deze Bevrijdingsdag passend concert geven. Zij maken met u een muzikale reis van dood en verderf, via hoop en vriendschap, naar een vervuld leven, met liederen van Moessorgski, Beethoven, Brahms en Mahler.

Marrit Jellema zal - als kersverse nieuwe stadsdichter van Leeuwarden - ook een optreden verzorgen. Haar gedichten zullen over vrijheid gaan. Marrit heeft zich bij haar nieuwe benoeming met deze video aan het publiek voorgesteld: https://youtu.be/YaaAXru4S5spa .

Vanwege Bevrijdingsdag is deze bijzondere bijeenkomst ook nu weer gratis te bezoeken.
Voor dit veelzijdige programma volstaat het betalen van alleen de ticketkosten (€ 1,00)!

Friso Wielenga doceerde eerst internationale betrekkingen, Nederlandse en Duitse politieke geschiedenis aan de universiteiten van Groningen en Utrecht voordat hij de vermelde eervolle benoeming in Münster kreeg. Hij ontving daar de Orde van Verdienste voor de Bondsrepubliek Duitsland. Ook werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bij de Dorpskerk Huizum zijn we vereerd met zijn komst.

Het Haus der Niederlande is niet alleen bekend vanwege de daar aan het Nederlandse taalgebied gelieerde opleidingen, maar ook omdat daar in 1648 de overeenkomst werd getekend die een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog.

Op 5 mei herdenken we het einde van de Duitse bezetting. Het mag een wonder heten dat Duitsland in slechts één generatie van vijand tot bondgenoot werd. Welke lessen kunnen we daaruit juist op Bevrijdingsdag leren? Hoe komt het dat Duitsers zich actiever tegen serieuze bedreigingen van de rechtsstaat lijken te verweren dan Nederlanders?

Friso Wielenga staat stil bij de viering van 5 mei sinds 1945, de ontwikkeling van de Nederlands-Duitse betrekkingen sindsdien en wat dit kan betekenen voor toekomstige 5 mei vieringen.

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat zij van tevoren een toegangskaartje reserveren via het Ticketkantoor, waarvoor administratiekosten (€ 1,00) worden berekend.  Gebruik hiervoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/wielenga.
 Hoewel de ‘Vijf Mei Rede’ altijd gratis toegankelijk is, wordt - op 5 mei - een vrijwillige bijdrage in de kosten zeer op prijs gesteld.


Foto: Dorpskerk Huizum©Jan de Vries

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op korte loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Meer informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum.
 

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00