Studenten tappen eerste Dopper.
Studenten tappen eerste Dopper. Foto: Richard Broekhuijzen

650 kg minder plastic in oceaan door Dopper Watertaps bij NHL Stenden

Educatie

LEEUWARDEN - Woensdag 22 maart is het Wereld Water Dag. Een dag in het teken van bewustwording van de waterproblematiek. Denk aan toegang tot schoon water, wat nog niet overal vanzelfsprekend is en een oceaan vol plasticvervuiling. Het thema van 2023 is verandering versnellen. Dat doet NHL Stenden door kleine stapjes, waar de zeven Dopper Watertaps verspreid over vier locaties het voorbeeld van zijn. Studenten en medewerkers kunnen hier sinds eind september 2022 hun herbruikbare fles vullen. De hogeschool bespaarde tot vandaag met de watertaps op centrale plekken al meer dan 22.500 wegwerpflesjes. Dit komt neer op 650 kg plastic dat niet in de oceaan kan belanden.

Wegwerpflesjes gemakkelijk en watertappunten moeilijk vindbaar

Men schaft nog altijd wegwerpflesjes aan omdat het gemakkelijk is, leerde Dopper uit onderzoek. Ook zijn publieke watertappunten maar moeilijk vindbaar. De herkenbare watertaps van Dopper op centrale plekken bij NHL Stenden geven studenten en medewerkers via een digitaal scherm direct inzicht in de eigen positieve impact. NHL Stenden ziet in een dashboard hoeveel plastic er is bespaard. “Dit helpt ons om milieubewustzijn te vergroten, duurzaamheidsbeleid concreet te maken en een positieve impact te creëren.”, aldus Victoria Snouck Hurgronje, aanjager duurzaamheid binnen NHL Stenden. 

Wereld Waterdag

In 1992 hebben de Verenigde Naties (VN) 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag. Jaarlijks heeft deze dag een ander thema om een aspect van de wereldwaterproblematiek te belichten. Wereld Waterdag heeft ook een sterke link met Sustainable Development Goal (SDG) 6: toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. NHL Stenden zet zich op het gebied van onderwijs, faciliteiten, onderzoek en samenwerking in voor de SDGs. 

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
De gemeente Leeuwarden heeft een nieuwe kinderburgemeester Politiek 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Algemene tevredenheid van studenten NHL Stenden stijgt Educatie 1 jun., 15:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:21
Afbeelding
Hotel Campanile Goutum noodopvanglocatie asielzoekers Samenleving 31 mei, 18:00
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00