Eén van de nieuwe bewoners van het speciale Waddenzee Aquarium bij Aqua Zoo in Leeuwarden.
Eén van de nieuwe bewoners van het speciale Waddenzee Aquarium bij Aqua Zoo in Leeuwarden. Foto: Aqua Zoo Leeuwarden

Bijzondere zeevissen Waddenzee komen aan in AquaZoo

Educatie

LEEUWARDEN - De laatste zeevissen van waddenbelevingscentrum De Noordhoren zijn vandaag op dinsdag 2 februari aangekomen bij Aqua Zoo in Leeuwarden. Ze zijn er toegevoegd aan het nieuwe Waddenzee-aquarium. Later dit voorjaar - corona en wederdiende - kun je ze in het echt aanschouwen zodra de Friese direntuin weer open mag voor publiek.

Het gaat om zeevissen zoals de hondshaai, puitaal, gevlekte rog en de zeenaald. Ze zwemmen, na een tijdelijk verblijf elders, nu definitief rond in hun vertrouwde aquarium in de dierentuin in Leeuwarden. De vissen zijn hierbij herenigd met hun Waddenzee-companen zoals schelpdieren, tongen, schollen en zeedonderpadden die al iets eerder naar het dierenpark verhuisden.

‘Friese natuur is schitterend, Waddenzee is uniek’

General manager Jeroen Loomeijer kan niet wachten om de nieuwe aanwinsten aan publiek te laten zien. “We staan als dierentuin midden in de Friese samenleving én natuur. En deze natuur is schitterend. Daar willen we onze bezoekers graag meer over vertellen.”

“De Waddenzee is een uniek gebied en ligt hier maar dertig kilometer vandaan. Het is fantastisch dat we hier nu in AquaZoo meer aandacht aan kunnen besteden.”

Waddenzee is in 2009 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed

AquaZoo nam de dieren en hun verblijven over van het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren, dat in 2009 werd opgericht nadat de Waddenzee werd uitgroepen tot Unesco Werelderfgoed. De doelstelling was om een centrum op te richten met goede, duidelijke, leerzame en ook leuke feiten en weetjes over het Waddengebied.

Het verhaal van de Waddenzee nóg beter tonen en vertellen

Afgelopen december verhuisden al het aquarium, de slikbak, waarin eb en vloed wordt nagebootst, en diverse informatiematerialen naar de Friese dierentuin. Hier zijn ze opnieuw opgebouwd en wordt er gewerkt aan een ruimte waar het verhaal van de Waddenzee nog beter verteld kan worden aan een nog groter publiek. De officiële opening is naar verwachting later dit voorjaar. 

Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 19 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 23 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair gisteren