Afbeelding

Actie tijdens het openingsweekend in Kazemattenmuseum

Cultuur

KORNWERDERZAND - De opening van het nieuwe seizoen van het Kazemattenmuseum valt dit jaar samen met de Nationale Museumweek. Op zaterdag 6 en zondag 7 april is er van alles te beleven in en om het museum.

Radiozendamateurs

Radiozendamateurs houden zich hobbymatig bezig met het verzenden en ontvangen van berichten. Met radiozendapparatuur maken ze radioverbindingen met collega-amateurs over de hele wereld. Oude legerapparatuur uit de periode van de Koude Oorlog wordt gebruikt om demonstraties met morseseinen te geven. Zelf seinen mag ook! Lukt het om je naam te seinen dan verdien je een certificaat als herinnering.

Re-enactment

Er komen maar liefst zes re-enactmentgroepen. Zij vormen een ‘levende geschiedenis’ en beelden historische gebeurtenissen uit of spelen deze na. De deelnemers zijn in historische uniformen of kleding. De groep DKA (Dutch Kust Artillerie) is er maar ook de Kriegsmarine. En de historische brigade van de Marechaussee, het Korps politietroepen en Nederland Paraat zijn present. Een andere groep beeldt de Prinses Irenebrigade uit en Stafbevelhebber Prins Bernhard met zijn gevolg mag natuurlijk niet ontbreken.

Zeekadettenkorps en scoutinggroep Jambowa

De zeekadetten uit Harlingen leggen met de “Sittard” aan bij de ligpalen tussen de brug en de schutsluis. Bezoekers van het Kazemattenmuseum zijn welkom om een kijkje te komen nemen op het schip.

Het zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Bij alles wat er aan boord te doen is leveren kadetten hun bijdrage.
Het korpsschip Sittard is een voormalige mijnenveger en is gebouwd in de vijftiger jaren met steun van de Amerikaanse overheid als onderdeel van het Marshall-plan. Het schip is van hout gebouwd over aluminium spanten. Dit is gedaan om het schip a-magnetisch te maken. Het schip doet dienst als varend thuishonk en opleidingschip voor het korps.

Scoutinggroep Jambowa uit Bolsward telt 25 jeugdleden in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar. De scoutinggroep is tijdens de museumnacht geïnteresseerd geraakt in het Kazemattenmuseum. Op zaterdag verlenen ze hand- en spandiensten en laten hun kookkunsten zien. 

Legervoertuigen

Noord Nederlandse Legervoertuigen zijn zaterdag en zondag aanwezig met historische militaire voertuigen en uit Nieuwe Niedorp komt een Bedford van 1940.

Aggregaat

De techneuten onder de bezoekers kunnen hun hart ophalen bij het dieselaggregaat in kazemat B. De elektriciteitsvoorziening werd in oorlogstijd geregeld met dieselaggregaten. Eén van de in het museum aanwezige aggregaten is door vrijwilliger Henk van der Velde gereviseerd en draait weer als een tierelier. Ook tijdens het museumweekend.

Dumpartikelen

De liefhebber van originele oude legerkleding kan op zaterdag terecht bij de een stand van de dumphandel. 

De normale toegangsprijzen gelden. Museumkaarthouders en veteranen kunnen gratis naar binnen. Voor wie een museumkaart heeft maar deze niet gebruikt, mag deze uitlenen aan een ander. Deze actie geldt alleen tijdens de museumweek 2024.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 13 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 17 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Internationale basisschool in gemeente Leeuwarden Educatie 23 uur geleden