Afbeelding

9x Leeuwarden door Frits Drent

Cultuur

LEEUWARDEN – Vanaf 19 januari kan u bij Historisch Centrum Leeuwarden de schilderijen van de Leeuwarder schilder Frits Drent bewonderen. Negen schilderijen vertonen tijdens deze expositie de schoonheid van de stad Leeuwarden.

Frits Drent werd in 1945 geboren in Leeuwarden. In de periode 1964-1968 zat hij op de kunstacademie Minerva in Groningen. Hij woont momenteel in Goutum en hij was in zijn werkende leven zowel graficus als kunstschilder. Drent heeft in Goutum ook jarenlang een atelier en lijstenmakerij gehad. Als graficus kreeg Drent ooit de opdracht van Pim Fortuyn om een ets van Fortuyn te maten. Deze ets is in 1977 afgedrukt. In de jaren dat Drent aan de Dokkumer Ee woonde schilderde hij veel schaatstaferelen en zomerse watergezichten. Vanaf 2019 schilderde Drent veel water en golven. De reden hiervoor was een terugkerende droom waarin hij in halfhoog breed water stond en de golven steeds dichter op hem afkwamen. Deze droom werd de inspiratie van maar liefst dertig schilderijen.

In de expositie bij het Historisch Centrum Leeuwarden worden negen werken van Drent vertoond. Alle schilderijen verbeelden stadsgezichten van Leeuwarden. Zoals het Stationsplein, de Willemskade en het Zuiderplein. Naast pleinen zien we ook de Eebrug en de Van Harinxmabrug terug in deze exposite. Bijzonder zijn de werken van het Beursplein en de Waag waarbij Drent een overwoekerende en verlaten stad uit 2033 in beeld brengt. De gemeente Leeuwarden beschikt zelf ook over ruim dertig werken van deze Leeuwarder schilder.

De expositie is te bewonderen tot 1 maart 2024 in het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg 1. Toegang is gratis. Voor actuele openingstijden kan u onze website bezoeken: www.historischcentrumleeuwarden.nl.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00