Afbeelding

Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp

Cultuur

GARYP - Christelijke Muziekvereniging Looft den Heer in Garyp viert op 8 oktober haar 125-jarig jubileum met een reünie en een concert. Het bestuur van Looft den Heer is blij dat het korps goed door de coronacrisis is gekomen. Voorzitter Sieds Wobbes: “Wy hawwe in protte ups en downs belibbe, mar op dit stuit giet it hiel goed.”

Looft den Heer werd op 7 oktober 1897 opgericht als fanfare. In 1982 maakte men de keuze om als brassband verder te gaan. In de nieuwe vorm kon het korps goed meekomen op concoursen en speelde zelfs kort in de ere-afdeling van de toenmalige bond KNFM. Ook groeide het ledenaantal. Daarom werd het korps in 1988 opgesplitst in een A- en een B-korps. 

Maar Looft den Heer kreeg ook te maken met teruglopende ledenaantallen. Een kleine 30 jaar na de splitsing besloot men daarom om weer met één korps verder te gaan. Er zijn korpsen die talenten uit andere dorpen halen. Looft den Heer doet dit echter niet. “Wy binne in korps foar it doarp”, zegt bestuurslid Nelie Visser. “Dêrom hawwe wy sein: ‘Wy moatte gjin muoilike stikken mear spylje op konkoersen.”

De bestuursleden zijn het erover eens dat er een geweldige sfeer heerst in het korps. Volgens secretaris Anne Albada is dit mede de verdienste van de dirigenten van de afgelopen jaren. “Wy hawwe altyd in hiel soad lok hân mei de dirigenten. Tanksij harren ynset stiet it korps der sa goed foar.” 

Op 8 oktober speelt het korps voor de pauze in de hedendaagse bezetting met negentien leden en een aantal hulpen. Na de pauze spelen ook oud-leden mee. Dan zitten er vijftig muzikanten op het podium. “It soe moai wêze as troch it reünykonsert âld-leden inoar ynspirearje om wer te spyljen”, zegt Wobbes.

Het concert begint om 20.00 uur in de Andreastsjerke in Garyp. De toegang is gratis. Vanaf 15.00 uur is er een reünie in Mienskipssintrum It Geahûs. Het bestuur heeft geprobeerd zoveel mogelijk oud-leden te benaderen, maar kon niet van iedereen contactgegevens achterhalen. Oud-leden die geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn ook van harte welkom. Als afsluiting van het jubileum begeleidt Looft den Heer zondag een jubileumkerkdienst. 

Afbeelding
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 20 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk 22 uur geleden
Afbeelding
ANWB en provincie Friesland starten fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan! Samenleving 29 sep., 20:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00