Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?
Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?

Unieke Pop-up shop van Friese makers in Leeuwarden

Cultuur

LEEUWARDEN - Afgelopen week opende pop-up shop Ben zo terug haar deuren. Een winkel waarin uitsluitend kunst, shirts, prints en souvenirs worden verkocht die door Friese makers zijn gemaakt. Zo wil de organisatie creatievelingen ondersteunen, leegstand in de binnenstad tegengaan en het aanbod in de stad verrijken. Je vindt deze shop aan Over de Kelders 28.

Het concept is ontwikkeld door Koen Haringa en wordt uitgevoerd samen met makers Marleen Stoelwinder en Alex Wening. De naam van de winkel verwijst naar het briefje van de winkelier die er eventjes niet is. Een naam met een knipoog en een serieuze ondertoon omdat er ook winkeliers zijn die door corona definitief hun deuren hebben moeten sluiten.

Tegen leegstand

De leegstand die daardoor ontstaan is, wordt door Ben zo terug gebruikt om Friese makers uit de cultuursector tijdelijk de kans te geven om meer werk te verkopen. Maar ook om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Op langere termijn wordt onderzocht wat voor creatieve makers meer verdienmogelijkheden zijn, door bijvoorbeeld aan toeristen een lokaal gemaakt alternatief te bieden op de Made in China-souvenirs en cadeaus. 

Made in Friesland

Ben zo terug wordt ondersteund met Corona-steungeld van gemeente Leeuwarden en Provincie Friesland en wordt in samenwerking met het binnenstadsmanagement en platform Mooiedingenmakers georganiseerd. De shop is tot en met 24 december vijf dagen per week geopend. Er worden uiteenlopende ‘mooie dingen’ verkocht van ruim 25 Friese makers. Te denken valt aan cadeaus en souvenirs zoals postcards, posters, foto’s, zeefdrukken, shirts, nice-to-haves, kunst, boekjes, tegeltjes en spellen. Het assortiment wordt doorlopend aangevuld. Bekijk voor een voorproefje het Instagram-account van Ben zo terug door hier te klikken.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00