Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?
Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?

Unieke Pop-up shop van Friese makers in Leeuwarden

Cultuur

LEEUWARDEN - Afgelopen week opende pop-up shop Ben zo terug haar deuren. Een winkel waarin uitsluitend kunst, shirts, prints en souvenirs worden verkocht die door Friese makers zijn gemaakt. Zo wil de organisatie creatievelingen ondersteunen, leegstand in de binnenstad tegengaan en het aanbod in de stad verrijken. Je vindt deze shop aan Over de Kelders 28.

Het concept is ontwikkeld door Koen Haringa en wordt uitgevoerd samen met makers Marleen Stoelwinder en Alex Wening. De naam van de winkel verwijst naar het briefje van de winkelier die er eventjes niet is. Een naam met een knipoog en een serieuze ondertoon omdat er ook winkeliers zijn die door corona definitief hun deuren hebben moeten sluiten.

Tegen leegstand

De leegstand die daardoor ontstaan is, wordt door Ben zo terug gebruikt om Friese makers uit de cultuursector tijdelijk de kans te geven om meer werk te verkopen. Maar ook om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Op langere termijn wordt onderzocht wat voor creatieve makers meer verdienmogelijkheden zijn, door bijvoorbeeld aan toeristen een lokaal gemaakt alternatief te bieden op de Made in China-souvenirs en cadeaus. 

Made in Friesland

Ben zo terug wordt ondersteund met Corona-steungeld van gemeente Leeuwarden en Provincie Friesland en wordt in samenwerking met het binnenstadsmanagement en platform Mooiedingenmakers georganiseerd. De shop is tot en met 24 december vijf dagen per week geopend. Er worden uiteenlopende ‘mooie dingen’ verkocht van ruim 25 Friese makers. Te denken valt aan cadeaus en souvenirs zoals postcards, posters, foto’s, zeefdrukken, shirts, nice-to-haves, kunst, boekjes, tegeltjes en spellen. Het assortiment wordt doorlopend aangevuld. Bekijk voor een voorproefje het Instagram-account van Ben zo terug door hier te klikken.

Afbeelding
Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden presenteert positief rekeningresultaat 2023 Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Kamernet: weer hogere huurprijzen, Leeuwarden blijft budgetvriendelijk Financieel 16 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Hyaluronzuur Algemeen 22 mei, 13:06
Afbeelding
Scoutinggroep Burmania viert jubileumweekend vanwege 95-jarig bestaan Algemeen 22 mei, 12:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 21 mei, 17:00