Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?
Ben jij al gaan shoppen bij Ben zo terug?

Unieke Pop-up shop van Friese makers in Leeuwarden

Cultuur

LEEUWARDEN - Afgelopen week opende pop-up shop Ben zo terug haar deuren. Een winkel waarin uitsluitend kunst, shirts, prints en souvenirs worden verkocht die door Friese makers zijn gemaakt. Zo wil de organisatie creatievelingen ondersteunen, leegstand in de binnenstad tegengaan en het aanbod in de stad verrijken. Je vindt deze shop aan Over de Kelders 28.

Het concept is ontwikkeld door Koen Haringa en wordt uitgevoerd samen met makers Marleen Stoelwinder en Alex Wening. De naam van de winkel verwijst naar het briefje van de winkelier die er eventjes niet is. Een naam met een knipoog en een serieuze ondertoon omdat er ook winkeliers zijn die door corona definitief hun deuren hebben moeten sluiten.

Tegen leegstand

De leegstand die daardoor ontstaan is, wordt door Ben zo terug gebruikt om Friese makers uit de cultuursector tijdelijk de kans te geven om meer werk te verkopen. Maar ook om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Op langere termijn wordt onderzocht wat voor creatieve makers meer verdienmogelijkheden zijn, door bijvoorbeeld aan toeristen een lokaal gemaakt alternatief te bieden op de Made in China-souvenirs en cadeaus. 

Made in Friesland

Ben zo terug wordt ondersteund met Corona-steungeld van gemeente Leeuwarden en Provincie Friesland en wordt in samenwerking met het binnenstadsmanagement en platform Mooiedingenmakers georganiseerd. De shop is tot en met 24 december vijf dagen per week geopend. Er worden uiteenlopende ‘mooie dingen’ verkocht van ruim 25 Friese makers. Te denken valt aan cadeaus en souvenirs zoals postcards, posters, foto’s, zeefdrukken, shirts, nice-to-haves, kunst, boekjes, tegeltjes en spellen. Het assortiment wordt doorlopend aangevuld. Bekijk voor een voorproefje het Instagram-account van Ben zo terug door hier te klikken.

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00