Marleen houdt ervan om kunst te maken die shockeert en tot de verbeelding spreekt.
Marleen houdt ervan om kunst te maken die shockeert en tot de verbeelding spreekt.

Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder?

Cultuur

LEEUWARDEN - Grappig, stout, misleidend en onverwachts: dat zijn de collages van Leeuwarder kunstenaar Marleen Stoelwinder (35) in een notendop. De grafisch ontwerper timmert lekker aan de weg en is nu te zien in de grootste ‘ETALAGE’ van Leeuwarden.

In Los Angeles, Madrid en Rotterdam (bij stylist Fred van Leer), hangen de kunstwerken van Marleen Stoelwinder aan de muur. Toch heeft het lang geduurd voor ze in haar eigen woonplaats de gelegenheid krijgt te exposeren. In 2015 studeert ze af als grafisch ontwerper aan Minerva. Dan al houdt ze ervan het experimentele randje op te zoeken. Dus geen gewone broodletters voor Marleen: nee, zij gaat in de weer met inkt en knipt en plakt. Zodat je gelaagdheid ziet. “Ik ben daarin heel perfectionistisch. Ik zou het ook allemaal digitaal kunnen doen, daar ben ik immers voor opgeleid, maar dat vind ik saaier. Ik hou juist van contrast.”

Kutandpaste

Dat zie je ook aan de werken waarmee ze exposeert. Met haar collages wil ze je vermaken, meenemen op reis en je nieuwsgierigheid aanwakkeren. Ze speelt met het normale en gebruikt voorwerpen en vormen op een niet alledaagse manier. “Er ontbreekt altijd wel iets om zo een nieuw en onverwachts beeld te creëren. Het is altijd een beetje gek of absurd. En vaak sensueel. Ik hou er namelijk van om te shockeren. Op een manier waarbij mensen niet gelijk zien wat er te zien is en dus met aandacht moeten kijken. Zoals met haar kutandpaste-werk. Het is aan de kijker of ze er een bloem of een vagina in zien. Het is dus sensueel suggestief.”

Het is aan jou of je er een bloem of een vagina in ziet

Die kwinkslag gecombineerd met het kleurgebruik zorgt ervoor dat het werk van Marleen herkenbaar is. Soms werkt ze met bepaalde thema’s en zie je inktvlekken, gekke kapsels of zoals nu veel werk met dieren. Al haar werk is bovendien handgemaakt en wordt in gelimiteerde oplage gedrukt. Dat houdt in dat ze talloze tijdschriften doorspit en aan het knippen slaat. Ze heeft lades vol knipsels. Met benen, handen, bloemen, dierenkoppen, et cetera. “Vaak begint het met een idee en soms heb ik het op een avond voor elkaar, soms ben ik drie weken lang op zoek naar de perfecte benen. Ik laat het ook wel uit toeval ontstaan. De meeste werken bestaan bovendien uit drie of meer knipsels, anders vind ik het te makkelijk.”

Chantal Janzen is fan

&C het tijdschrift van Chantal Janzen ontdekt Marleen al in 2019. Ze wordt uitgekozen tot een van de vijf &C talenten van Nederland. Daarna exposeert ze nog in de Van Gogh art Gallery in Luxemburg en Madrid. “Zo’n uitverkiezing en die exposities geven je een enorme boost. Een soort bevestiging dat je werk serieus genomen wordt.”

Om genoeg brood op de plank te krijgen, werkt Marleen als visual merchandiser bij de H&M, maar ze gaat daar minder werken om meer tijd vrij te maken voor wat ze het liefst doet. En daar valt grafisch ontwerp ook onder. “Ik maak niet alleen kunst, ik ontwerp ook visitekaartjes, trouw- en geboortekaartjes. Want hoe tof is het om voor je kind zoiets moois te laten maken.”

Wil je meer zien van Marleen? Neem een kijkje in de ‘ETALAGE’ (onder de tribune tegenover de Oldehove) waar Marleen tot en met 28 augustus iedere vrijdag aan het werk zal zijn. Niet alleen exposeert en verkoopt ze haar collages, ze maakt met (kopieën van) het beeldarchief van Tresoar ook nieuw werk.

Videoreportage 


!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

TuinTuin

Meeste reacties

Zakelijk