De Friesche Club kijkt weer naar de toekomst.
De Friesche Club kijkt weer naar de toekomst. Foto: Rob Dijkstra

De Friesche Club kijkt weer vooruit

Culinair

LEEUWARDEN - Tijdens de coronacrisis hebben Friese horeca-ondernemers laten zien uit welk hout ze zijn gesneden. Met hun creatieve geest en doorzettingsvermogen zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben ze gedacht in kansen en mogelijkheden. De Friesche Club aan het Ruiterskwartier is een schoolvoorbeeld van die bijzondere gedachte. Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden is het tijd om even terug te kijken, maar vooral ook vooruit. We spreken met bedrijfsleidster Ankje Dijkstra over wat het café voor ons in petto heeft. 

De afgelopen periode heeft De Friesche Club zeker niet stil gezeten. Hoewel fysiek opengaan vanwege de coronamaatregelen niet altijd mogelijk was, hebben ze toch heel wat klanten blij kunnen maken met lekker en bewust eten. In de coronatijd zette het Grandcafé uit Leeuwarden de StampotExpress en de OesterExpress op. Een bezorgservice die stampotten gemaakt van lokale ingrediënten huis bij mensen opdient. Of hun karakteristieke oesters serveert, die worden geleverd door Wilde Wad Oesters. Het was een dermate groot succes dat Ankje Dijkstra, de bedrijfsleidster van De Friesche Club, trots meldt dat de twee bezorgdiensten blijven bestaan ook nu het restaurant weer open mag: “Het was ongekend. Zelfs als het zo warm was dat de zwaluwen van het dak vielen, bleven onze bezorgers maar op een neer rijden met stampotten. We hadden van te voren nooit kunnen bedenken dat de StampotExpress zo populair kon worden.”


Bewuste, lokale producten

De populariteit van StampotExpress hebben ze misschien wel te danken aan de duurzame en bewuste manier waarop Grandcafé De Friesche Club omgaat met haar ingrediënten. De stampotten, waarvan vaak drie verschillende worden aangeboden, zijn volledig gemaakt met lokale producten. “De groenten kopen we in bij boer Sjoerd uit Het Bildt en het vlees haken we al jaren bij Slagerij Rijpma. Hij is de enige zelf slachtende slager in Friesland en weet dus precies waar zijn vlees vandaan komt.” Het werken met lokale leveranciers bevalt De Friesche Club. Zo erg zelfs, dat ze besluiten om ook in het restaurant te gaan werken met lokale producten: “We vinden het fijn om korte lijntjes te hebben met onze leveranciers. Daarnaast vinden we het bovendien goed om te weten waar ons eten vandaan komt. De leveranciers, de boeren, de bakker, de slager, kunnen ons zoveel vertellen over de producten en die informatie kunnen wij dan weer geven aan onze klanten. We vinden het hartstikke leuk dat we tot in de details kunnen vertellen over alles wat op hun bordje ligt.” 

Vanaf september werkt De Friesche Club met een volledige menukaart waarop heerlijke voor-, hoofd- na- en tussengerechten te vinden zijn. Omdat ze afhankelijk zijn van lokale leveranciers, wordt de kaart elk seizoen weer aangepast aan wat op dat moment op het platteland wordt geoogst. “We werken natuurlijk ook met producten die in Nederland niet voorkomen,” voegt Ankje toe. “Producten die niet uit Nederland komen, krijgen we van DAG (De Andere Groothandel). Die zorgen ervoor dat er een eerlijke prijs wordt betaald.”


Live muziek

Binnenkort zal er ook weer live muziek klinken vanuit het historische gebouw aan het Ruiterskwartier. “Vanaf september willen we, binnen de geldende maatregelen, weer muziek laten klinken vanaf onze podia. In het begin zullen dat zitconcerten zijn waarbij je anderhalve meter kunt houden, maar als die maatregelen worden versoepeld, kan ook dat weer in een andere vorm.” De eerste artiesten zullen waarschijnlijk al tijdens het Fries Straatfestival te horen zijn op 17 en 18 september. Voor het weekend daarna heeft het Grandcafé nog wat moois in petto: “Op 24 september zijn wij hosts van de Popronde. Op deze avond doen vijf Nederlandse artiesten ons café aan om een uniek concert te geven. Them Dirty Dimes en Roos Meijer spelen in de voorzaal, terwijl Honingbeer, KEES en LUCAS in onze kleine zaal optreden. Info over de artiesten is ook te vinden op de website van de popronde. Het wordt een zitconcert, waarbij we anderhalve meter afstand van elkaar houden en waarvan de entree 5 euro is.” Alvast kaartjes kopen? Dat kan via: www.popronde.nl. Na de Popronde wil De Friesche Club nog veel meer doen met live-muziek. Op de Facebookpagina of Instagram van De Friesche Club blijf je het beste op de hoogte.


Een deal met Pathé

Een andere mooie opsteker is de samenwerking met de nieuwe bioscoop. Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat de nieuwe Pathé in oktober zijn deuren opent. De Friesche Club, op een steenworp afstand van de nieuwe bioscoop, heeft een mooie deal voor hun klanten. Binnenkort kun je bij hen voor een vaste prijs een driegangenmenu bestellen (vega of vlees, het menu verandert per seizoen) en dan krijg je daar een bioscoopticket voor een film naar keuze voor die avond bij. Houdt de sociale media van De Friesche Club goed in de gaten voor alle actuele acties en aanbiedingen.

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 20 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 23 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00