Corien is enorm dankbaar dat mensen haar blog volgen en haar recepten koken.
Corien is enorm dankbaar dat mensen haar blog volgen en haar recepten koken. Foto: Corien Stellingwerf

Lekker iten met Corien: “Ik begin te stralen als ik een lekker gerecht op tafel zet”

Culinair

SINT ANNAPAROCHIE – Je kent ze wel: die prachtige gestylde foto’s van smakelijke gerechten die je het water in de mond doet lopen. Corien Stellingwerf (28) is daar verantwoordelijk voor. Ze verzorgt echter niet alleen die prachtige plaatjes ze ontwikkelt ook de recepten. Voor haar foodblog www.coriensiten.nl, maar ook in opdracht van bedrijven zoals Oliehoorn en Fryslân Fungies.

Eten heeft Corien altijd gefascineerd. Het zelf koken is haar met de paplepel ingegoten. Als kleine Corien kijkt ze in de keuken van beppe geïntegreerd naar hoe ze notenkoeken bakt, weckpotten vult met ingemaakte courgette en zelfs haar eigen bessenjenever brouwt. Ze ziet wat je allemaal kunt met de oogst van de volkstuin en hoe je daar met wat creativiteit ook ’s winters nog van eten kunt. Ook haar moeder kookt met passie en geeft haar dochter de ruimte om ook het koken en bakken te ontdekken. Corien: “Het ging mij echter niet alleen om het eten zelf, ik experimenteerde er op los. Qua smaken, maar ook om te kijken wat er met een bepaalde structuur gebeurt als je het bijvoorbeeld probeert te smelten in de magnetron. Mijn moeder werd soms gek van mij als ik weer een bende had gemaakt van haar glimmende keuken.”

Brownie met mayo

Die gekkigheidjes zie je nu nog steeds terug in haar recepten. Lekker, on trend, maar met een twist. “Toen ik op mezelf ging wonen, ben ik helemaal los gegaan. Vond het geweldig dat ik nu zelf mocht bedenken wat ik zou gaan eten. Nou ik kan je vertellen dat er nooit meer gekookte aardappelen op het menu hebben gestaan.” Ze zegt het met een knipoog. Want als er geen aardappelen meer op het menu zouden staan, zou ze thuis wat uit te leggen hebben. Haar vriend is namelijk akkerbouwer en verbouwt samen met zijn vader en oom pootaardappelen, graan en suikerbieten. Dus om aardappelen kan ze simpelweg niet heen. “Aardappelen kunnen heel lekker zijn, maar dan moet je er wel iets anders mee doen dan alleen koken. Poffen op de barbecue, bakken of grillen bijvoorbeeld.” Net een andere draai geven aan iets dat al bekend is, is typisch voor Corien. Zo bedacht ze voor Oliehoorn een brownie met crispy witte chocola met mayonaise als basis. Ja, je leest het goed: mayo in een brownie. “In Amerika gebruiken ze dat wel vaker als vervanger van boter. Het zorgt voor een rijkere chocoladesmaak.”

In november verhuist ze samen met haar vriend naar de boerderij aan de Oude Bildtdijk in St. Annaparochie waar het akkerbouwbedrijf gevestigd is. Ze heeft er zin in en droomt al over een foto- en kookstudio. Een theetuin maar dan hipper. Of het organiseren van een maandelijks diner waarbij mensen kunnen aanschuiven aan een lange tafel. En dit alles combineert ze met een baan als docent styling aan het Friesland College in Leeuwarden. “Ik vind het enorm leuk om als lerares te werken, toch kwam ik mezelf een paar jaar geleden tegen. Dat zorgde ervoor dat ik ben gaan afvragen waar ik nou écht blij van word. Al snel wist ik het: eten. Gecombineerd met styling en fotografie. Het is zowel uitdagend als creatief en ik kan er helemaal mijn ei in kwijt.” Begin 2019 start ze haar foodblog: Coriens iten. Ze kiest bewust voor een Friese naam. “Ik ben geboren en getogen in Friesland. Ik woon hier graag en het lijkt me geweldig om een uithangbord te zijn voor lokale producten en op die manier te laten zien wat Friesland te bieden heeft op culinair gebied.”

Het lijkt me geweldig om te laten zien wat Friesland te bieden heeft op culinair gebied.

Haar blog is een succes, ze maakt prachtige recepten en heeft mooie samenwerkingen. “Ik wil nog veel meer doen, maar ben nu al dankbaar dat mensen mijn blog volgen en mijn recepten koken. Mensen dingen leren vind ik leuk, dat is de docent in mij. Ik hou er ook enorm van mensen te verwennen. Ik ben wat dat betreft een zorgzaam typje die vaak begint te stralen als ik een lekker gerecht op tafel zet. Voor mij is er niets heerlijkers dan om mensen te zien genieten.” De Italiaanse en Indiase keuken zijn momenteel favoriet. Ze kan dan ook niet wachten om op vakantie weer door de Italiaanse supermarkten te strunen om alle verse producten te bewonderen en de simpele smaakvolle gerechten thuis proberen na te maken.

Want dat het lekker moet zijn, staat voorop. Natuurlijk houdt ze rekening met het voedzame aspect en kiest ze altijd voor de volkoren optie, maar het moet vooral goed smaken. “Door het zelf te maken weet je wat je eet ten opzichte van kant en klaar producten.” Haar vegan rendang pizza is daar een perfect voorbeeld van. In plaats van een pizza uit het vriesvak, maak je in een handomdraai je eigen pizza. “Dit recept is favoriet bij vrienden, familie en volgers. “Ik heb hier al zoveel positieve reacties op gekregen. Er is nog niemand teleurgesteld geweest die dit maakte. En het mooie is: echt iedereen kan dit.”

Het verhaal achter dit recept is een bijzondere bovendien. Het merk pizzabodems staat voor gezond en vegetarisch eten. Toen ze een receptenwedstrijd uitschreven, ging Corien samen met een bevriende fotografe aan de slag. Het prachtige resultaat zie je in het kader hiernaast. Het overtuigde ook de jury. Corien had daarmee niet alleen een lekker recept voor haar portfolio te pakken, ze won ook een reis naar Bali. “Ja te gek hè? We zouden vorig jaar gaan maar door de corona-uitbraak is dat op de lange baan geschoven, maar dat hebben dus mooi nog in het verschiet.” Lachend: “Ik verlekker me dus al meer dan een jaar op al dat fijne Balinese eten.”


Foto: Marouschka Huidekoper 

Dit heb je nodig voor 2 vegan rendang pizza’s:

2 courgettepizza’s (Magioni) / 1 blik 400 gram jackfruit/ 1 ui
300 ml kokosmelk / 100 gram boemboe rendang / 30 gram kokosrasp / 1 rode peper
2 el ketjap / 15 gram koriander / 50 ml zonnebloemolie / 1 teen knoflook / peper & zout

Zo maak je het:

- Fruit een gesnipperd uitje en voeg de rendang boemboe toe. Bak dit aan, zodat de smaken en geuren vrij komen.
- Laat de jackfruit uitlekken in een zeef en spoel af met koud water. Voeg de jachtfruit aan de boemboe toe, evenals 250 ml kokosmelk, 200 ml water en 2 el ketjap. Boemboe is vrij pittig, maar als je van heet houdt, kun je wat fijngesneden rode peper toevoegen.
- Laat de jackfruit 45 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Daarna 15 minuten zonder deksel. Controleer of de saus ingekookt en dik is en trek dan met 2 vorken de jackfruit uit elkaar tot draadjes.
- Verwarm de oven op 220 graden. Meng 50 ml zonnebloemolie met een geperst teentje knoflook, gehakte koriander, peper en zout. Smeer deze kruidenolie over de courgettepizza’s en bak de pizza 4 minuten in de oven. Beleg de pizza’s met de rendang en bak die vervolgens nog 8 minuten in de oven. Top de pizza’s af met gehakte koriander, gesneden rode peper en gemalen kokos. Serveer de pizza’s met de overgebleven kokosmelk om in te dippen.

Zin in meer lekkere recepten? Volg Corien op Instagram: coriens.iten

Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 5 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Oudere man gewond door val van elektrische fiets in Leeuwarden Politie 21 uur geleden
Afbeelding
Basisscholen springen zich gezond tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Taxatiemiddag in het Post-Plaza Hotel in Leeuwarden Algemeen gisteren
Afbeelding
Jonge Nederlandse slachtoffers criminele uitbuiting witte vlek in aanpak ondermijning Politie 30 jun, 10:00