Chef Zwerver: 'Laat mij maar prutsen om te zien tot welke gekke combinaties ik kom'
Chef Zwerver: 'Laat mij maar prutsen om te zien tot welke gekke combinaties ik kom' Foto: Rob Dijkstra

VIDEO: De lekker ‘gekke’ smaakcombinaties van Oan Tafel

Culinair

WERGEA - Als Tom Zwerver net zo smakelijk kookt als hij kan vertellen, belooft een etentje bij Oan Tafel een heerlijk avondje te worden. De ambitieuze chef-kok blaakt van het zelfvertrouwen, geniet ervan om zijn gasten te zien genieten maar is vooral in zijn nopjes als hij een nieuw gerecht bedenkt. “Heerlijk om met allerlei ingrediënten te prutsen tot er iets moois ontstaat.”

Het restaurant in Wergea is inmiddels langer dicht dan open te zijn geweest. Maar Zwerver laat zich niet kisten door corona. Met het nieuwe concept Thús Oan Tafel komt hij gewoon bij jou thuis koken! Je leest het goed, de chefkok die in jouw keuken een 5 gangen-diner in elkaar draait. Typisch voor Zwerver die zich in zijn grenzeloze enthousiasme niet geremd voelt door hoe de gevestigde orde het doet.

Interactie met de gasten

Met 26 jaar is hij nog een jonkie, toch runt hij het restaurant in Wergea. Van afstand wordt hij daarbij ondersteunt door eigenaar Geert-Jan Vaartjes. Vaartjes, een bekende naam in het vak, groeide op in Wergea. Sterker nog: zijn pake en beppe waren de eigenaren van het dorpscafé terwijl zijn ouders de bar ernaast bestierden waar nu Oan Tafel gevestigd is. Vaartjes keerde dus terug naar zijn roots, maar ook weer niet. De chef die in topkeukens als de Librije*** in Zwolle, La Rive** in het Amstel hotel en De Bokkedoorns** in Overveen werkte, bestiert momenteel de keukens van het Anantara Hoi An resort in Vietnam. Wat inhoudt dat hij vanwege corona nog nooit in zijn eigen restaurant is geweest dat vorig jaar juni geopend is.

Het restaurant voert een bijzonder concept. Aan een speciaal ontworpen keukentafel, die plaats biedt aan 21 gasten, staat de chef te koken. De interactie met Zwerver (of leerlingen Mark en Quinten) die vertelt over de gerechten die hij bereidt, geeft een geheel nieuwe dimensie en beleving aan jouw diner. “Mensen zitten op barhoogte en zien ons koken. Het was een gok om het zo te proberen, maar het slaat goed aan. In het begin was het pittig omdat iedereen op je vingers zit te kijken, maar het went snel. En nu vind ik die interactie zo fantastisch dat ik niet meer anders zou willen.”

Deze zaak swingt! Oosterse veelzijdigheid gaat hier hand in hand met Friese nuchterheid

Een belangrijk onderdeel van hun concept is het werken met lokale producten en leveranciers. Maar liefst 80% van de producten die ze gebruiken komt van Nederlandse bodem. “Het vlees kopen we rechtstreeks bij de boer en datzelfde geldt voor de groente. We werken bovendien samen met een moestuin in Warstiens waar we kruiden, bloemen en bijen kweken. Hopelijk kunnen we daar deze zomer veelvuldig gebruik van maken.”

Fine dining op z’n Fries

“Deze zaak swingt! Oosterse veelzijdigheid gaat hier hand in hand met Friese nuchterheid”, schrijft de Michelingids. “Het is precies wat we met de zaak willen uitstralen. Wij verzorgen fine dining, dat houdt in dat we met precieze aandacht voor detail streven naar perfecte uitvoering en uitzonderlijke service. We verzorgen 5- en 6 gangen menu’s, maar richten ons niet specifiek op het hogere segment. We bieden namelijk ook een driegangenmenu aan voor 35 euro. We willen dat iedereen zich hier welkom voelt. Ook de mensen uit omgeving.” De gasten krijgen allemaal een verrassingsmenu voorgeschoteld en dat bevalt. “Het is mooi om te zien dat iedereen het leuk vindt om te proberen en blijven terugkeren: ook de oudere gasten.”

Hoewel Vaartjes samen met Hylke Tholen eigenaars zijn van het restaurant krijgt Zwerver veel vrijheid om zijn eigen koers te varen. “Het is nooit de bedoeling geweest dat Geert-Jan hier in de keuken zou staan. Hij houdt vanuit Vietnam de cijfers en personeelszaken in de gaten en natuurlijk bellen we om te sparren. Maar gelukkig vertelt hij me niet wat en hoe ik iets moet koken. Natuurlijk doet hij wel eens een voorstel, maar niet alles is haalbaar met de producten die hier voor handen zijn. Daarnaast merk je soms ook het leeftijdsverschil en dus ook een andere denkwijze.”

Ode aan de natuur

Oan Tafel speelt met hun verrassingsmenu’s ook in op de dieetwensen van nu. Zo bieden ze een ‘plant-based’ menu aan als een ode aan de natuur voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast probeert de chef standaard gluten- en lactosevrij te koken. “Ik vind het leuk om met alternatieve producten te werken zodat we iedereen kunnen bedienen zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Door dat standaard te doen, creëer je rust en is er geen stress als iemand bijvoorbeeld lactose- of glutenvrij wil eten.” Friese producten zoals paling uit Reduzum, bietjes uit de moestuin in Warstiens en Brandsma-koffie uit Bolsward worden voorzien van wereldse smaken waardoor het iedere keer een verrassing is wat chef Zwerver op je bord tovert. Zoals kip gemarineerd in karnemelk van De Gelder afgelakt met een Koreaanse soyasaus-knoflooklak, geserveerd op een bedje van hete bliksem, afgewerkt met baby-uitjes en krokante aardappel.

De passie straalt ervan af wanneer Zwerver erover vertelt. Hij vindt het leuk om onconventionele smaakcombinaties te maken. “Het is ons aangeleerd dat bietjes hartig zijn en dat je die eet met aardappelen, jus en een gehaktbal. Maar ik vind het juist leuk om dat te doorbreken en bietjes bijvoorbeeld te gebruiken voor het dessert. Laat mij maar prutsen met ingrediënten om te zien tot welke gekke combinaties ik kan komen, dan ben ik in mijn element. Ik geniet enorm van blije gasten aan tafel, maar de meeste voldoening haal ik het uit het bedenken van een nieuw gerecht, waarbij alles klopt en in balans is.”

Recept Lams Biryani en Dhal Puri 

Ingrediënten lams biryani:
600 gram lamsschouder (zonder been) / 3 sjalot banaan / 20 gram verse gember/ 10 gram komijnpoeder / 10 gram kurkumapoeder / 125 gram roomboter/ 2 stuks steranijs / 2 stuks kaneelstokken / stuks kruidnagel /10 stuks kardemom / 350 gram basmati rijst / 300 gram vastkokende aardappel / 750 gram water / 2 steeltjes saffraan

Bereidingswijze:
- Zet het water op laag vuur met de saffraan en laat trekken / Snijd de sjalotten in halve ringen, laat deze in een gietijzeren pan met 50 gram roomboter 10 minuten op laag vuur karamelliseren / Rasp de gember en voeg samen met kurkuma en komijn toe aan de sjalotten. Bak dit 3 min. op laag vuur / Snijd de lamsschouder in dobbelsteenformaat, voeg toe en bak dit geheel 10 minuten op laag vuur / Laat ondertussen 75 gram roomboter in een steelpan smelten, voeg steranijs, kaneelstokken, kruidnagel en kardemom toe en laat 5 minuutjes trekken / Voeg basmati rijst toe aan het botermengsel en laat al roerend op laag vuur de rijst de smaken opnemen. Snijdt ondertussen de aardappel in kleine blokjes, voeg deze aan de rijst toe. Meng goed door elkaar / Voeg nu de ingrediënten van de steelpan bij de gietijzeren pan en roer goed door elkaar / Voeg het saffraanwater toe met wat zout en laat het geheel met deksel 30 minuten op laag vuur gaar koken. Breng op smaak met gewenste hoeveelheid zout.

Ingrediënten Dhal Puri
300 gram gele spliterwten / 10 gram kurkumapoeder / 400 gram patentbloem / 25 gram zonnebloemolie/ 15 gram komijnpoeder / 15 gram zout

Bereidingswijze:
Spoel de spliterwten om totdat het water helder is / Kook de spliterwten met kurkuma in ruim water, voor ongeveer 30 minuten / Giet de erwten af, maar bewaar het vocht! Laat beide afkoelen in de koeling / Leg 400 gram bloem op je werkbank en voeg hierbij een beetje kookvocht en kneed tot een mooi rekbaar deeg. Voeg steeds meer vocht bij als het te droog is / Voeg nu 25 gram olie toe en kneed erdoorheen / Leg het deeg opzij en laat het een half uur rijzen / Doe de spliterwten in een keukenmachine en voeg hier komijnpoeder en zout toe. Draai tot een mooie iets wat grove textuur / Voeg spliterwten aan het deeg en meng goed door elkaar / Maak even grote deelbolletjes en rol zo dun mogelijk uit met een beetje bloem / Bak dit in een droge maar hete pan aan beide kanten mooi gaar/ Schep wat biryani op je dhal puri en voeg daar wat zuren aan toe die je zelf lekker vindt. Wij gebruiken augurk en gele biet met wat takjes ghoa cress. Rol op of vouw het als een taco.

Videoreportage

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 11 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 16 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17