Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Moe van geldzorgen

Column

Bent u ook weleens moe? Nou ik wel! Op vrijdag, na een werkweek, huishouding, boodschappen doen en wat er maar langs komt aan dingen van de dag. Dat vrijdagmiddaggevoel vind ik ook wel heel fijn. Tenminste als het gevoel heb dat dingen zijn afgerond. Aan het einde van de vrijdagmiddag met man, kat en een drankje op de bank met het vooruitzicht op een paar vrije dagen.

Ik voel me meestal voldaan over wat ik heb gedaan en misschien is dat ook een gevolg van mijn calvinistische opvoeding. Wie niet werkt, zal ook niet eten. Die uitspraak vond ik als kind misschien niet zo vreemd, maar het raakt me steeds meer als ik het hoor. Mensen kiezen er niet altijd voor om niet te werken. Maar ook als je wel werkt lukt het steeds vaker niet om gezond eten voor je gezin en jezelf op tafel te zetten en je rekeningen op tijd te betalen.

Geldzorgen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kunt nadenken over de lange termijn. Je kunt niet geld opzijzetten voor onverwachte uitgaven. En tegelijkertijd ben je, als je geldzorgen hebt, juist gevoeliger voor het kopen van dingen waar je vandaag blij van wordt. Als je langere tijd geldzorgen hebt, dan kun je daar psychische klachten van krijgen, minder goed slapen en moe zijn.

De Leeuwarder gemeenteraad is in september 2022 akkoord gegaan met de het project ‘Schuldenvrij Leeuwarden’. Bij de proef worden langdurige schulden kwijtgescholden. Mensen worden begeleid om te voorkomen dat ze weer in de schulden komen. Nu kunnen mensen bij de Kredietbank Nederland een schuldregeling vragen en dan worden schulden in drie jaar afgelost. Voor het dagelijkse leven blijft weinig geld over en het is daardoor lastig andere problemen op te lossen. Vaak hebben die andere problemen een relatie met de schulden.

Het vernieuwende van Schuldenvrij Leeuwarden is dat deze restschuld in één keer wordt kwijtgescholden. Hierdoor is iemand in theorie in maanden schuldenvrij en niet pas na jaren. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van de proef. Minder zorgen en misschien wel minder moe. Dat zou toch fantastisch zijn!

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 13 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00