Afbeelding

Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet...

Column

Als je het nieuws een beetje volgt, dan is het niet heel moeilijk om pessimistisch te worden over de mens. Oorlog en honger, ontevredenheid en angst, verdeeldheid in de samenleving, terroristische dreiging, gezinnen die leven in armoede, geweld tegen minderheidsgroepen, vluchtelingen in tenten of de regen, jongeren die gepest worden, de staat van ons milieu en de discussie daar over, de onrust bij onze boeren, een tekort aan werknemers, de woningcrisis, het toeslagenschandaal. Moet ik nog even doorgaan? Je hoeft maar een krant open te slaan of het nieuws aan te zetten en het gevoel bekruipt je dat het echt heel slecht gaat met onze wereld en onze samenleving. 

Ik denk vaak na over de uitspraak ‘Homo homini lupus’, een Latijnse uitspraak wat zoveel betekent als ‘de mens is een wolf voor zijn medemens’. Als ik al dat slechte nieuws tot mij neem, dan hoor ik die zin in mijn hoofd en ben ik bang dat de mensheid nog eens de ondergang van de mensheid kan betekenen. In het verleden hebben veel filosofen ook geschreven over deze uitspraak (het is dus eigenlijk altijd al bar en boos geweest in onze samenleving).

Verbazend veel mensen kennen de uitspraak, maar weinig mensen weten niet dat er vaak nog een uitspraak aan toegevoegd wordt. Zowel Franse filosoof Montaigne als onze eigen Erasmus voegden in hun tekst de zin ‘Homo homini Deus’ toe. De mens is als God voor de mens. 

Ik zit momenteel in een zware periode. Mijn moeder heeft alvleesklierkanker en gaat zeer binnenkort dood. Waar ik vroeger dacht dat de mens vooral als wolf door het leven gaat, zelfzuchtig, doortrapt en vernietigend, denk ik daar inmiddels anders over. De mens kan een wolf zijn, absoluut, maar er zijn ook zoveel mensen die onbaatzuchtig zijn. Die alles aan de kant willen zetten om je een beetje te helpen. Al is het maar met het koken van een lekkere soep, een appje met de vraag hoe het gaat, een kus of een knuffel, een kaartje of juist gewoon even praten zonder te vragen hoe het gaat, omdat ik het ook even over jou wil hebben. 

Er is zoveel goeds op deze aardbol en er zijn zoveel goede mensen. Die komen wellicht niet altijd in de krant en zien we nauwelijks op tv, maar het is wel zo! Ik zie elke dag mensen die besluiten om iets goeds te doen, al is het maar iets kleins. Andersom kunnen wij dus ook een verschil maken. We kunnen ervoor kiezen hoe we willen zijn; als wolf of als God voor onze medemens. Kunnen we daarmee de wereld redden? Misschien niet, maar we kunnen wel het leven een beetje mooier maken. 

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00