Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Ons mooie landje

Column

Het land dat alles tip top voor elkaar heeft, waarin bijna iedereen gelukkig is. Steevast in de top 5 van alle wereldpositiviteitslijstjes. Toch zie je hier de laatste tijd verandering in komen. We staan nu vaker buiten de top 5 dan er in. Hoe kan het toch dat we onze positie niet kunnen vasthouden, dat Nederland niet meer de ideale samenleving is waar we zo gewend aan waren.

Ik heb in eerdere columns al vaker aangegeven dat onze volksvertegenwoordigers hier debet aan zijn. We moeten meer vooruit kijken in plaats van in de waan van de dag te leven. Op het ogenblik zie ik één probleem in onze maatschappij wat op korte termijn moet worden opgelost. Als hier niets aan gedaan wordt, dan lopen we de komende jaren vast en zakken we nog veel verder op de lijstjes. Personeel!

Al decennia is het bekend dat onze samenleving veranderd. Steeds minder jongeren en meer ouderen. Ouderen die geen deel meer uit maken van werkend Nederland terwijl ze wel uitgebreid consumeren. Het is daarom logisch dat iedere bedrijfstak op het ogenblik zit te springen om personeel. Ook ons bedrijf heeft vacatures openstaan. 

Ondanks de wetenschap dat we op een bepaald moment zouden gaan vastlopen, bleef de politiek er op hameren om vooral maar in deeltijd te gaan werken. Een blunder van jewelste. Nu is er paniek en kan ze eigenlijk niet anders verkondigen dan dat fulltime de norm is en dat langer doorwerken, waar mogelijk, gewenst is. 

Als dit tien jaar geleden al was opgepakt door de politiek dan waren er nu genoeg handjes in de zorg, de bouw en al die andere bedrijfstakken. Op het ogenblik is werkend Nederland erg gestrest. Dit had dus kunnen worden voorkomen en dan had ons mooie landje nog steeds in de top 5 gestaan.

Afbeelding
Provinsje investeert 2,3 miljoen in 72 mienskipgebouwen Samenleving 5 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit verkoop- en verhuurbemiddelingsbedrijf in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach in Koarnjum Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Vier Elk Seizoen Met Schitterende Kunst: Ideeën voor Vakantie Diamond Painting Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Overstekende voetganger aangereden door automobilist in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Zware knieblessure en tevens einde seizoen voor Gabi Caschili Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Nederland Schoon roept Friezen op: neem herbruikbare tas mee tijdens inkopen voor de feestdagen Algemeen 27 nov., 17:00
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord met de Grote Clubactie Verenigingen 27 nov., 15:00