Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Ons mooie landje

Column

Het land dat alles tip top voor elkaar heeft, waarin bijna iedereen gelukkig is. Steevast in de top 5 van alle wereldpositiviteitslijstjes. Toch zie je hier de laatste tijd verandering in komen. We staan nu vaker buiten de top 5 dan er in. Hoe kan het toch dat we onze positie niet kunnen vasthouden, dat Nederland niet meer de ideale samenleving is waar we zo gewend aan waren.

Ik heb in eerdere columns al vaker aangegeven dat onze volksvertegenwoordigers hier debet aan zijn. We moeten meer vooruit kijken in plaats van in de waan van de dag te leven. Op het ogenblik zie ik één probleem in onze maatschappij wat op korte termijn moet worden opgelost. Als hier niets aan gedaan wordt, dan lopen we de komende jaren vast en zakken we nog veel verder op de lijstjes. Personeel!

Al decennia is het bekend dat onze samenleving veranderd. Steeds minder jongeren en meer ouderen. Ouderen die geen deel meer uit maken van werkend Nederland terwijl ze wel uitgebreid consumeren. Het is daarom logisch dat iedere bedrijfstak op het ogenblik zit te springen om personeel. Ook ons bedrijf heeft vacatures openstaan. 

Ondanks de wetenschap dat we op een bepaald moment zouden gaan vastlopen, bleef de politiek er op hameren om vooral maar in deeltijd te gaan werken. Een blunder van jewelste. Nu is er paniek en kan ze eigenlijk niet anders verkondigen dan dat fulltime de norm is en dat langer doorwerken, waar mogelijk, gewenst is. 

Als dit tien jaar geleden al was opgepakt door de politiek dan waren er nu genoeg handjes in de zorg, de bouw en al die andere bedrijfstakken. Op het ogenblik is werkend Nederland erg gestrest. Dit had dus kunnen worden voorkomen en dan had ons mooie landje nog steeds in de top 5 gestaan.

!
Afbeelding
Joke Schilling IJlst en Trienke Hoogenberg Leeuwarden in finale Ouderen Songfestival Algemeen 8 minuten geleden
Afbeelding
Friezin Janke Reitsma raakt met debuut ‘Niets ontgaat ons’ Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Deze Friese gemeente heeft de hoogste energiequote Duurzaamheid gisteren
Afbeelding
Een droom die uitkomt; G-spelers Cambuur spelen zondag in het stadion Algemeen 26 nov, 15:00
Afbeelding
Onderzoek: 37,9% meer cybercrime-misdrijven in Friesland Samenleving 26 nov, 12:00
Afbeelding
Groen licht voor Leeuwarder-getrokken Europees project ‘Active Cities’ Politiek 26 nov, 10:00
Afbeelding
Column Désirée Van Dijk-Attema: Nummer 7 Column 26 nov, 08:00
Afbeelding
Wethouder onthult straatnaambordje Redbadwei Samenleving 25 nov, 18:00