Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Mismatch opleidingen

Column

Onze branche staat te springen om goed opgeleide mensen. Aan de ene kant gaan er steeds meer mensen met pensioen en aan de andere kant komen er niet of nauwelijks afgestudeerden ons vak in stromen. Hoe kan dit toch. Ik heb hierover een interessant gesprek gehad met een docent, die heeft uitgelegd hoe dit ontstaat en het onbegrijpelijk vindt.

De belangrijkste reden waarom er niet genoeg mensen afstuderen in ons vak is het onderwijs zelf. Niet zozeer de leerkrachten maar, bijvoorbeeld op het MBO, de organisatie die inventariseert welke opleidingen nodig zijn in Nederland. Er is geen feeling met het bedrijfsleven, er wordt niet meebewogen met de veranderingen in onze branche. Door deze onkunde worden er verkeerde adviezen gegeven aan scholen. Het gevolg hiervan is dat er opleidingen zijn, waarvan afgestudeerden gewoon een baangarantie hebben, worden stopgezet. Als het onderwijs de verkeerde signalen oppikt uit de branche omdat ze nog steeds de bank- en verzekeringsstructuur van de vorige eeuw in het hoofd hebben, dan ben je toch goed verkeerd bezig. 

Iedereen weet dat de bank op de hoek is verdwenen, dat verzekeraars verdwijnen. Wat niet iedereen weet is dat het werk verschuift. Het professioneel intermediair is explosief gegroeid omdat wij de taken van de verzekeraars grotendeels overnemen. Ja er is minder personeel nodig dan 30 jaar geleden. Door automatisering zijn er bepaalde functies komen te vervallen. Toch zitten wij te springen om nieuwe collega’s. 

Als je dan als onderwijsinstelling gaat luisteren naar de banken en verzekeraars en niet naar de bedrijven waar het werk echt gebeurd, dan weet je op voorhand dat het mis gaat. Banken en verzekeraars sluiten kantoren en hebben niemand nodig. Het advies aan scholen wordt dan om de opleidingen te schrappen. Zo fout en het zorgt er voor dat er nog meer personeelskrapte is.

!
Afbeelding
Burgemeester sluit woning vanwege drugsvondst Politie 2 uur geleden
Afbeelding
Gasfles ontploft en vliegt in brand in Leeuwarden Politie 4 uur geleden
Afbeelding
Arriva: meer treinen in het Noorden Samenleving 5 uur geleden
Afbeelding
Fryske Anjer en Talintpriis 2022 uitgereikt aan Hilde Mulder en Folkert Wesseling Cultuur 28 nov, 12:00
Afbeelding
Rob Alflen nieuwe assistent-trainer SC Cambuur Sport 28 nov, 11:32
Afbeelding
Friezin Anke de Jong doet mee aan Wie Is De Mol Cultuur 28 nov, 10:09
Afbeelding
Iryoku fortuinlijk in Vlaanderen Sport 28 nov, 09:00
Afbeelding
Joke Schilling IJlst en Trienke Hoogenberg Leeuwarden in finale Ouderen Songfestival Algemeen 28 nov, 08:49