Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Mismatch opleidingen

Column

Onze branche staat te springen om goed opgeleide mensen. Aan de ene kant gaan er steeds meer mensen met pensioen en aan de andere kant komen er niet of nauwelijks afgestudeerden ons vak in stromen. Hoe kan dit toch. Ik heb hierover een interessant gesprek gehad met een docent, die heeft uitgelegd hoe dit ontstaat en het onbegrijpelijk vindt.

De belangrijkste reden waarom er niet genoeg mensen afstuderen in ons vak is het onderwijs zelf. Niet zozeer de leerkrachten maar, bijvoorbeeld op het MBO, de organisatie die inventariseert welke opleidingen nodig zijn in Nederland. Er is geen feeling met het bedrijfsleven, er wordt niet meebewogen met de veranderingen in onze branche. Door deze onkunde worden er verkeerde adviezen gegeven aan scholen. Het gevolg hiervan is dat er opleidingen zijn, waarvan afgestudeerden gewoon een baangarantie hebben, worden stopgezet. Als het onderwijs de verkeerde signalen oppikt uit de branche omdat ze nog steeds de bank- en verzekeringsstructuur van de vorige eeuw in het hoofd hebben, dan ben je toch goed verkeerd bezig. 

Iedereen weet dat de bank op de hoek is verdwenen, dat verzekeraars verdwijnen. Wat niet iedereen weet is dat het werk verschuift. Het professioneel intermediair is explosief gegroeid omdat wij de taken van de verzekeraars grotendeels overnemen. Ja er is minder personeel nodig dan 30 jaar geleden. Door automatisering zijn er bepaalde functies komen te vervallen. Toch zitten wij te springen om nieuwe collega’s. 

Als je dan als onderwijsinstelling gaat luisteren naar de banken en verzekeraars en niet naar de bedrijven waar het werk echt gebeurd, dan weet je op voorhand dat het mis gaat. Banken en verzekeraars sluiten kantoren en hebben niemand nodig. Het advies aan scholen wordt dan om de opleidingen te schrappen. Zo fout en het zorgt er voor dat er nog meer personeelskrapte is.

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 17 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 19 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen gisteren
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00