Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Mismatch opleidingen

Column

Onze branche staat te springen om goed opgeleide mensen. Aan de ene kant gaan er steeds meer mensen met pensioen en aan de andere kant komen er niet of nauwelijks afgestudeerden ons vak in stromen. Hoe kan dit toch. Ik heb hierover een interessant gesprek gehad met een docent, die heeft uitgelegd hoe dit ontstaat en het onbegrijpelijk vindt.

De belangrijkste reden waarom er niet genoeg mensen afstuderen in ons vak is het onderwijs zelf. Niet zozeer de leerkrachten maar, bijvoorbeeld op het MBO, de organisatie die inventariseert welke opleidingen nodig zijn in Nederland. Er is geen feeling met het bedrijfsleven, er wordt niet meebewogen met de veranderingen in onze branche. Door deze onkunde worden er verkeerde adviezen gegeven aan scholen. Het gevolg hiervan is dat er opleidingen zijn, waarvan afgestudeerden gewoon een baangarantie hebben, worden stopgezet. Als het onderwijs de verkeerde signalen oppikt uit de branche omdat ze nog steeds de bank- en verzekeringsstructuur van de vorige eeuw in het hoofd hebben, dan ben je toch goed verkeerd bezig. 

Iedereen weet dat de bank op de hoek is verdwenen, dat verzekeraars verdwijnen. Wat niet iedereen weet is dat het werk verschuift. Het professioneel intermediair is explosief gegroeid omdat wij de taken van de verzekeraars grotendeels overnemen. Ja er is minder personeel nodig dan 30 jaar geleden. Door automatisering zijn er bepaalde functies komen te vervallen. Toch zitten wij te springen om nieuwe collega’s. 

Als je dan als onderwijsinstelling gaat luisteren naar de banken en verzekeraars en niet naar de bedrijven waar het werk echt gebeurd, dan weet je op voorhand dat het mis gaat. Banken en verzekeraars sluiten kantoren en hebben niemand nodig. Het advies aan scholen wordt dan om de opleidingen te schrappen. Zo fout en het zorgt er voor dat er nog meer personeelskrapte is.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 6 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 16 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00