Afbeelding
Foto: Piet Douma

‘Holocaust Hollywood’ op 5 maart te zien in Koarnjum

Algemeen

KOARNJUM - De voorstelling „Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber“ vertelt op indringende wijze over het leven van schrijfster Ilse Weber en haar kinderenDeze Joodse vrouw van Duits-Tsjechische afkomst, schreef kinderboeken, hoorspelen en prachtige gedichten. Haar werk en aangrijpende beelden uit het concentratiekamp Theresienstadt vormen het centrale thema van dit meertalige theaterstuk. 

In 1944 werd de propagandafilm „Theresienstadt: Der Führer schenkt den Juden eine Stadt“ gemaakt. De nazi’s richtten in het kamp nep-café s en winkels in om het geheel het aanzien te geven van een normale leefomgeving. Maar die mooie beelden verborgen een gruwelijke werkelijkheid. Het theaterstuk trekt een parallel tussen de nazi-propaganda-filmwereld en de ‘bubbel’ waarin velen nu leven onder invloed van sociale media. 

Ilse’s werk beschrijft de sfeer van het dagelijks leven in Theresienstadt zo intens, dat men zich bij het horen van haar teksten gevangen waant in de claustrofobische horror van oorlog en vervolging. De Duitstalige gedichten die ze in het geheim in dit ghetto schreef, waren voor veel gevangenen een baken van hoop. Deze nagelaten werken hebben op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd. 

Eppie Dam, winnaar van de Gysbert Japicxprijs, heeft een aantal gedichten en liedteksten van Ilse Weber op indrukwekkende wijze in het Fries vertaald. 

Inez Timmer, actrice, zangeres en theatermaakster, is niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Noord-Nederland. Ze trad op in meer dan 30 internationale musicals en werd in 2019 genomineerd voor een Musical Award voor haar bijrol als Mme Armfeldt in „A Little Night Music“, een productie van de Nederlandse Reisopera. Inez schrijft en speelt een aantal eigen theatervoorstellingen en beleefde in 2019 haar daverende tv-debuut in „The Voice Senior“. In 2021 won ze de publieks- en vakjuryprijs bij het Ouderensongfestival in het DeLaMartheater in Amsterdam.

Tseard Nauta is al jaren bekend als multi-instrumentalist, arrangeur, componist en zanger. Met zijn soloprogramma ‘Rijk en Beroemd’ trad hij meer dan 50 keer op in heel Nederland. Tseard is medeoprichter van het bekende Klezmer orkest ‘Di Gojim’. Hij draagt ook een aantal composities bij aan deze voorstelling. 

Tekst, spel, zang en muziek: Inez Timmer en Tseard Nauta
Regie: Bart Kingma
Techniek: Wouter van der Wal

Deze voorstelling wordt gerealiseerd door NUT Jelsum-Koarnjum-Britsum en huiskamertheater De Wier in Koarnjum en wordt in eerste instantie georganiseerd voor de leden van NUT. Andere belangstellenden zijn tevens van harte welkom.

“Holocaust – Hollywood” door Inez Timmer en Tseard Nauta
Waar: Dorpshuis De Bining – Koarnjum
Wanneer: Zaterdagavond 5 maart 2022
Aanvang: 20.00 uur – zaaldeur open 19.00 uur
Reserveren hoeft niet.
Leden NUT gratis toegang, entree voor andere belangstellenden €10,- p.p.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00