Het is feest in De Zuidlanden!
Het is feest in De Zuidlanden!

Het fietspad tuseen Wiarda en De Klamp wordt geopend!

Algemeen

LEEUWARDEN - Op maandag 8 november opent wethouder Hein de Haan het fietspad tussen Wiarda en De Klamp in De Zuidlanden

Het fietspad is een belangrijke fietsverbinding in De Zuidlanden. Het is in ieder geval een verkorte fietsroute tussen huis en de scholen. Maar zo kunnen de kinderen van IKC Teresa nu ook zonder omweg naar hun gymzaal en kunnen bewoners van Wiarda ook makkelijker bij de activiteiten van het wijkfeest komen en naar de faciliteiten in Techum zoals de schaatsbaan, De Pionier en de Lidl.

Maar niet alleen voor de bewoners van De Zuidlanden is dit een belangrijke verbinding. Eigenlijk loopt de fietsverbinding nu helemaal vanuit Zuiderburen, door De Zuidlanden, naar Techum, door naar Wirdum en ook naar het in ontwikkeling zijnde Middelsee. Ook voor de populaire Zuiderlooproute kan dit mogelijk extra en interessante routes gaan opleveren.

Verlichting

Op de route is rekening gehouden met verschillende onderdelen uit de omgeving. Zo is in de buurt van de Hounspolder alleen actieve markering aangebracht. Dat houdt in dat het oplicht als je erlangs fietst. Vanaf de brug over de Wurdumerfeart richting De Klamp staan lantaarnpalen. Waarbij de lantaarnpaal bij de brug over de Wurdumerfeart een speciaal type is qua soort licht en ook speciaal is ingesteld ten behoeve van het voorkomen van overlast voor de vleermuizen.

Het westelijke deel van de route, dus vanaf De Klamp naar de brug over de Wurdumerfeart, is een tijdelijke route. Zodra De Hem in ontwikkeling wordt genomen zal dat deel van het fietspad z’n definitieve route krijgen.

Programma en openingshandeling 

Op maandag 8 november opent wethouder Hein de Haan samen met leerlingen van IKC Teresa en Kindcentrum De Pionier het fietspad.

13.15 uur: inloop
13.30 uur: welkom Wethouder Hein de Haan
13.40 uur: officiële openingshandeling
13.45 uur: afsluiting met een hapje en een (warm) drankje.

De Zuidlanden

De komende jaren verrijzen verschillende buurtschappen onder de gebiedsnaam De Zuidlanden. De Zuidlanden is een bijzonder nieuw stadsdeel dat qua architectuur sterke gelijkenissen vertoont met een verzameling Friese dorpen. Ook het landschap in en rondom de buurtschappen ademt het dorpse leven. Wonen in De Zuidlanden is dan ook heerlijk genieten van het buitenleven op een steenworp afstand van de binnenstad van Leeuwarden.

De Zuidlanden is een geheel nieuw stadsdeel met allerlei voorzieningen. De opzet van het gebied is uniek. Er is gekozen voor behoud van de cultuurhistorische aspecten, zoals de archeologische vindplaatsen, de monumentale boerderijen en de afgegraven terpen.

De Zuidlanden is bovendien bijzonder door het concept van de buurtschappen, waarvan Techum de eerste was. Daarna volgenden Wiarda en De Klamp. Op dit moment zijn de buurtschappen De Hem en Unia in ontwikkeling. De typische kenmerken van Friese dorpen maken het gebied zeer aantrekkelijk. Bovendien is er veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen en wonen.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00