Zelfs op de fiets werden de compostvaten opgehaald.
Zelfs op de fiets werden de compostvaten opgehaald. Foto: Omrin

Inwoners wijk Aldlân gaan zelf composteren

Algemeen

LEEUWARDEN - Donderdagavond 24 juni kregen inwoners van de wijk Aldlân in Leeuwarden een unieke kans om op locatie een compostvat mét korting te bemachtigen. Deze actie werd georganiseerd om het scheiden van gft-afval te bevorderen en tegelijkertijd de bewustwording te verhogen van hergebruik van organisch afval. Een mooie samenwerking tussen Duurzaam Aldlân, Omrin en gemeente Leeuwarden.

Wethouder overhandigt compostvaten
Inwoners van de wijk Aldlân ontvingen eerder deze maand al een brief waarin ze zich konden aanmelden voor deze speciale actie. En de reacties liepen direct al storm. Elina Jansma van Duurzaam Aldlân kijkt dan ook terug op een wel heel bijzondere avond: “Het enthousiasme dat onze inwoners hebben voor deze actie is overweldigend! Iedereen wil wel graag een steentje bijdragen aan een mooie en duurzame wereld. En met compost van eigen gft-afval heb je hergebruik in optima forma! En dit enthousiasme zie je terug. Er kwamen zelfs mensen op de fiets, op een scootmobiel of met een karretje een compostvat ophalen. Onze wethouder Bert Wassink was erbij en hielp enthousiast mee! ”

Elina gaat verder: “Ik ben altijd heel bewust aan het afval scheiden. Mijn Biobak zit vaak vol met groente- en fruit afval. En ik heb altijd gedacht dat dit goede voeding zou zijn voor mijn tuin. Voor mij dé reden om ook zelf te gaan composteren. En ik dacht direct: dit is iets voor onze wijk! Zelf compost maken lijkt me leuk en niet heel moeilijk. Ik heb ook een handig filmpje gedeeld via de facebookpagina van Duurzaam Aldlân en met de informatie van Omrin met wat er wel en niet in het compostvat hoort, kan het niet meer mis gaan!”

Waarom deze actie?
Wij scheiden ons afval al heel goed, toch blijkt dat er toch nog steeds etensresten, groente-, fruit en tuinafval in de grijze Sortibak belandt. Dat is jammer, want met dit gft kan uitstekend compost worden gemaakt. Compost is superfood voor je tuin. Door compostvaten óp locatie mét korting aan te bieden aan eigen inwoners stimuleer je hen om ook mee te werken aan een duurzame wereld. De compostvaten zelf zijn ook nog eens helemaal duurzaam. De vaten zijn namelijk gemaakt van gerecycled plastic.

Groene ambities
Duurzaam Aldlân is druk bezig met het schoner, duurzamer en groener maken van de wijk. Deze compostvaten actie past natuurlijk ook helemaal bij de ambities van Gemeente Leeuwarden. Deze compostvaten actie is wéér een stap in de juiste richting.

Wethouder Bert Wassink helpt mee met het uitdelen van de compostvaten.
Deze meneer haalt een compostvat met de auto op.
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 2 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 23 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 26 apr, 15:41