De verkeersdrukte vanwege de perenbomenactie in Leeuwarden, waar tot en met de Fahrenheitweg het verkeer stil stond.
De verkeersdrukte vanwege de perenbomenactie in Leeuwarden, waar tot en met de Fahrenheitweg het verkeer stil stond. Foto: Rondom Leeuwarden

Vierduizend gratis perenbomen in drie kwartier uitgedeeld

Algemeen

Het leidde eventjes tot fikse verkeersopstoppingen, maar in drie kwartier tijd zijn vanmorgen de vierduizend gratis af te halen perenbomen opgehaald in Leeuwarden. Projectleider Tsjeard Hofstra van organiserende Stichting Urgenda stond er ook van te kijken en was er erg blij mee.

Van alles kwam er voorbij bij het Leeuwarder uitgiftepunt van De Fabriek aan de James Wattstraat. Van busjes die zelfs voor een heel dorp bomen kwamen ophalen (zoals Dronrijp) tot mensen op een fiets, scootmobiel, wandelaars, auto's met of zonder aanhangwagen. In Leeuwarden is het nu klaar, daar worden niet meer perenbomen uitgedeeld.

Vandaag Wâlterwâld
Vandaag kun je nog in Wâlterswâld terecht bij De Nije Warf aan de Foarwei 31a tussen 13:00 uur en 17:00 uur en morgen/zaterdag van 9:00 tot 15:00 uur. Al is de kans groot dat de vierduizend beschikbare bomen daar ook snel weg zullen zijn.

Morgen Witmarsum en Heerenveen
Morgen kun je in Friesland ook nog 'gratis' perenbomen scoren, met graag een donatie voor de getroffen boomkwekers, bij Groencentrum Witmarsum aan It Fliet in Witmarsum vanaf 09.00 uur en op het Ecopark de Wierde van Omrin in Heerenveen is een speciale Drive Through geopend op zaterdagochtend tussen 09:00 en 13:00 uur waar 8.000 perenbomen gratis zijn af te halen.

Veel locaties in heel Nederland
Deze bomenactie van Stichting Urgenda wordt op veel locaties gehouden in Nederland, want in totaal worden er 150.000 overgebleven perenbomen - die vanwege coronaperikelen niet hun normale exportweg konden vinden - uitgedeeld. Het complete overzicht van die locaties vind je op de website www.meerbomen.nu. Stichting Urgenda is met verschillende natuurvriendelijke projecten bezig en gaat binnenkort bijvoorbeeld één miljoen bomen planten. Alle ins en outs over hun acties vind je op dezelfde website.

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 9 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 12 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 15 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29