Afbeelding

Leeuwarden opent eerste Circulair Kwartier van Nederland

Algemeen

LEEUWARDEN - Wethouder Herwil van Gelder opent donderdag 7 november het Circulair Kwartier aan de oostkant van het centrum van Leeuwarden. Het gebied (Oosterstraat/ Tweebaksmarkt/ Blokhuispoort) laat zich omdopen tot het meest circulaire gebied van Friesland.

In het circulaire kwartier worden alle duurzame initiatieven aan elkaar gekoppeld en uitgebreid waar mogelijk. Een goed voorbeeld hiervan is Beestreet, het bijenproject in de Oosterstraat. Maar ook Jouw Dagelijks Kost die werkt met lokale producten. Onderneemster Monique van Etten-Uithof zegt: "Er is in de regio veel meer te koop dan je denkt! Lokaal en duurzaam geteeld of gemaakt, geef het een kans. Goed voor jou, goed voor regio en goed voor onze aarde."

Het Circulair Kwartier is het resultaat van een project waarin studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management, ondernemers in de Oosterstraat en de gemeente Leeuwarden samenwerken. De Vereniging Circulair Friesland juicht het initiatief toe en ondersteunt de studenten en ondernemers. Fryslân is momenteel de meest circulaire regio in Nederland. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is volop aan de gang. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

De gemeente Leeuwarden ondersteunt de verandering in dit gebied. Het biedt mogelijkheden voor ondernemers, innovatieve oplossingen en is een verrijking voor de stad. Het maakt circulaire economie tastbaar en zichtbaar. De topsectoren hospitality, agro-food en watertechnologie komen hier bij elkaar in deze proeftuin en tonen aan dat zij een grote bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie. De gemeente wil als organisatie ook circulair worden en koopt vanaf 2020 tenminste 10% circulair in, net zo als andere overheden in Friesland.

Het project is een initiatief van het Living Lab Circularity van NHL Stenden, onderdeel van Future-Proof Retail, een samenwerking van meer dan 30 partners in de retail. In heel Nederland experimenteren retailers samen met studenten in living labs. Hier onderzoeken ze welke skills ondernemers en medewerkers nodig hebben om 'future-proof' te zijn en hoe ze die het beste kunnen aanleren. Dit ontwerpen retailers, medewerkers, studenten én onderzoekers gezamenlijk.

Opening

De opening van het Circulaire Kwartier vindt om 18:45 uur plaats in Smoel, Nieuwe Oosterstraat 1b, 8911 KM Leeuwarden. 

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 22 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00