Afbeelding
Foto: Gerrit van der Veen

Karateka Nynke Anna Zijlman schrijft Oldehove Cup op haar naam

Algemeen

LEEUWARDEN - Nynke Anna Zijlman (12) uit Britsum heeft zaterdag 28 september namens Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens de tiende Oldehove Cup in de wacht gesleept. De bokaal wordt niet gewonnen maar door een jury toegekend aan de karateka die gedurende het toernooi het meest inhoud heeft gegeven aan de kernwaarden van het Shinkyokushin Karate: moed, wilskracht en respect. Het evenement in Sporthal Rengers in Leeuwarden werd voor de tiende opeenvolgende keer georganiseerd door Iryoku. Er deden ruim zeventig karateka's uit heel Nederland mee. Het toernooi bestond uit twee disciplines: kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht met tegenstander).

Strijdlustig en respectvol

Nynke Anna Zijlman kwam op beide onderdelen uit. Ze wist bij kata net niet door te dringen tot de finaleronde. Bij kumite versloeg de blauwe bander twee tegenstanders overtuigend, een derde partij eindigde in een gelijkspel. De juryleden zagen bij Zijlman een flinke dosis strijdlust gecombineerd met veel respect voor de tegenstander. Sommige opponenten waren ouder en een stuk langer. Ook viel het de jury op dat Zijlman de aanwijzingen van haar coach Erwin Krot zeer goed opvolgde, wat de sleutel tot succes bleek. Er was een eervolle vermelding voor Daan Bosgraaf (10) van karatevereniging Mushin uit Dokkum. Dankzij Zijlman bleef de Oldehove Cup voor de tweede keer in Leeuwarden. In 2015 gebeurde dat dankzij Brigitte Breur. De andere jaren ging de cup naar karateverenigingen uit IJlst (2018, 2012), Zwolle (2017, 2013), Delfzijl (2016, 2010), Wagenborgen (2014) en Zutphen (2011).

Veel prijzen voor Iryoku

Op het onderdeel kata veroverde Iryoku tweemaal een eerste prijs. Jens Utzon (12) uit Rinsumageest was de beste in de jeugdcategorie 10-12 jaar, Egbert Jan Pool (20) uit Hallum bij de volwassenen. Abby Baranyizigiye (10, Leeuwarden) pakte een tweede prijs. Zofia Pool (13, Hallum) en Arrabella Roorda (21, Leeuwarden) werden derde. Bij kumite wisten naast Nynke Anna Zijlman ook Thirza Huitema (8, Stiens), Jurgen van Ee (10, Terherne), Mark de Boer (10, Leeuwarden), Mathijs Huitema (11, Stiens) en Pawlo Jansen (17, Leeuwarden) een eerste prijs te behalen in hun poule. Zofia Pool behaalde na haar derde plek bij kata zilver op het kumite-onderdeel. Ook Erwin Wierstra (12, Marrum) Jadey Thomassen (14, Reduzum) en Jelle van Ee (15, Terherne) eindigden als tweede. Ferdi Breedenbach (9, Leeuwarden) en Sven de Kwaadsteniet (11, Stiens) legden beslag op de derde plaats.

25 jaar Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald 'de weg van de uiterste waarheid'. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.

Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 23 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00