Friese zeilster Marit Bouwmeester in actie.
Friese zeilster Marit Bouwmeester in actie. Foto: Sailing Energy / Team Allianz

Marit Bouwmeester: “Goud winnen op het EK is bijzonder”

Sport

FRIESLAND - Marit Bouwmeester wist vorige maand een gouden medaille te bemachtigen op het Europees Kampioenschap Zeilen in Italië. De Friese zeilster was na tien races de sterkste in de ILCA-6 klasse. Op de slotdag in het Italiaanse Andora wint Bouwmeester met overmacht, door achtereenvolgens als zevende, eerste en twaalfde te eindigen. Daarmee bleef ze maar liefst achttien punten voor op de nummer twee, de Portugese Vasileia Karachaliou. Een bijzonder knappe prestatie van Bouwmeester, die in het afgelopen jaar ook nog moeder werd. 

In het tijdsbestek van een jaar moeder worden en dan ook nog een gouden plak in de wacht slepen, het is bijna ondenkbaar. Toch is het de realiteit, voor de Friese zeilster Marit Bouwmeester uit Warten. De 34-jarige Bouwmeester eindigde met afstand op een eerste plek. Het volgende doel? Een vierde Olympische medaille in Parijs 2024 in de wacht slepen. 


Foto: Sailing Energy / Team Allianz

Uitstekende vorm

Bouwmeester onderstreepte haar uitstekende vorm tijdens het EK. Voorafgaand sprak ze in de media: “Ik wil het gewoon nog een keer goed doen. De laatste keer in Parijs, lekker dichtbij. De trainingen zijn deze winter heel erg goed gegaan. Want het was natuurlijk een beetje race tegen de klok na mijn zwangerschap.” 

Direct na de laatste race zei Bouwmeester: “Ik ben fit, ik ben sterk, de trainingen gaan goed, maar ja, je moet het maar wel laten zien op zo’n moment. Dus ik ben super happy en heel blij.” “Blij met Jaap, die heeft het geweldig gedaan als coach. Ik ben dankbaar hoe hij mij helpt en de steun die ik van het thuisfront krijg. Blij met Diederik, mijn vriend. Die zei laatst, het is niet alleen meer jouw campagne. Het is de campagne van heel veel mensen. Als ik bijvoorbeeld beslis om te gaan trainen, dan dat heeft dat invloed op velen. Ik krijg zoveel hulp van mijn ouders, mijn schoonouders en gastouder Sophie. Ik ben heel dankbaar dat iedereen me de kans geeft om dit te doen. Het is gewoon zo bijzonder. Voor het eerst voelt topsport als een opoffering voor mij, omdat ik niet bij Jessie kan zijn, en dat maakt het zwaar. Maar het is de moeite waard.”

Ik ben heel dankbaar dat iedereen me de kans geeft om dit te doen. Het is gewoon zo bijzonder.

Eerste stap naar Parijs 2024

De prestatie op het Europees Kampioenschap telt indirect mee als een kwalificatie-evenement voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar en het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen, Windsurfen en Kitesurfen, dat voor het eerst in de historie, van 10 tot 20 augustus in Den Haag wordt gehouden. 

Tevens voldoet Bouwmeester met haar resultaat op het Europees Kampioenschap aan de volledige NOC*NSF nationale prestatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen. Definitieve deelname aan de Spelen is ook afhankelijk van landenkwalificatie en een interne selectie, aangezien er slechts één deelnemer per land mag deelnemen aan de Olympische Spelen in zeilen, windsurfen en kitesurfen. Bouwmeester is dus niet per definitie geselecteerd voor de Olympische Spelen. 

In totaal zijn er nog vier Nederlandse zeilsters van Team Allianz die kans maken op Olympische kwalificatie in de ILCA-6 klasse. Naast Marit Bouwmeester, komen ook Maxime Jonker, Mirthe Akkerman en Marisa IJben in aanmerking. Om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen moet het land eerst wel gekwalificeerd worden. Een eerste mogelijkheid om dit te doen is het Allianz WK Zeilen in ons eigen land. 

Olympische Spelen

Marit is nu druk bezig met voorbereiden op de komende wedstrijden. “Het allerbelangrijkste is Marseille, dus daar ben ik veel komende zomer. Het WK is ook belangrijk voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen, dus daar moet gepresteerd worden. Ik maak me daar geen zorgen om: ik ben me aan het voorbereiden op goud. Dan is het logisch dat je je kwalificeert, anders ben je niet goed genoeg en verdien je het niet om daar te zijn.”

Kerstmusical 2023 - Evert Haagsma rechts onder in het zwart
Open auditie voor kerstmusical in het Posthuis Theater Evenement 47 minuten geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 14 uur geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 20 uur geleden
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws gisteren
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Afbeelding
Herontwikkeling centrum Heerenveen start met werkzaamheden aan Molenplein Zuid Politiek 9 mei, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 12:00
Hielkema Verkeersschool beschikt over een compleet lesaanbod.
Dorien Brouwer-Hielkema van Hielkema Verkeersschool: 'We willen groot worden en klein blijven' Algemeen 9 mei, 10:00