Afbeelding

Beachvolleybal is aan het groeien, ook in Heerenveen

Sport

HEERENVEEN - Hoewel de sport beachvolleybal enorm lijkt op de indoor versie, zorgen een aantal unieke regels ervoor dat de sport een totaal eigen karakter heeft. Dat is goed waar te nemen in Heerenveen, waar een aantal van de mooiste beachvolleybalvelden van Friesland liggen.

Naast de overduidelijke verschillen qua ondergrond -beachvolleyballers spelen op zand- verschillen de twee sporten op meerdere vlakken. Zo is de bal anders, is het veld kleiner en staan er aan beide kanten van het net maar twee deelnemers in plaats van zes, zoals bij zaalvolleybal het geval is. “De basis is grotendeels hetzelfde,” legt Rianna Boschma, huurder van de beachvolleybalvelden, uit. ”Er zijn een aantal regels die net even anders zijn, zoals hard contact en technische regels” 

Tactischer

Deze veranderingen zorgen ervoor dat de sport anders gespeeld wordt. “Het wordt tactischer”, vertelt Rianna. “Omdat het twee tegen twee is en het veld relatief groot is, zijn er een aantal regels aangepast, zodat het spel toegankelijker is. Daar worden nieuwe technieken op ontwikkeld, waarmee je binnen de spelregels speelt.” 

Naast de trainingen, wordt er ook vaak spontaan een potje gespeeld: “Vanavond bijvoorbeeld. Er komt vaak spontaan een groepje mensen op de fiets langs. Zij nemen het vervolgens tegen elkaar op. Ter plekke worden er dan teams gemaakt en na een set wordt er weer gehusseld. Dat noemen we vrij spelen. Gewoon langskomen en kijken wie er zijn.”

Veel nieuwkomers

Tijdens corona was beachvolleybal één van de sporten die wél beoefend kon worden. De anderhalve meter kan tijdens het spel gewaarborgd worden en de sport vindt buiten plaats. Daarom was het tijdens de corona periode erg druk op de beachvolleybalvelden. Mensen die normaal zaalvolleybal spelen waren veelvuldig aanwezig, maar ook vele nieuwkomers, die eerst niks met de sport hadden waren op de velden te vinden.

Veel van deze mensen zijn blijven hangen en spelen het spelletje nog steeds. “Bovendien is er een groep mensen die via vrienden in aanraking gekomen zijn met het beachvolleybal. Ik merk ook wel dat we dit jaar meer mensen hebben, die eerder niks met volleybal hadden.”

Op de vraag of beachvolleybal toegankelijker is dan het reguliere volleybal, antwoordt Rianna: “Persoonlijk vind ik van wel, omdat de opzet wat simpeler is. Je hebt minder mensen nodig. Bij indoor gaat het al heel snel richting een competitie, terwijl beachvolleybal meer voor de lol is. Dat zorgt er ook voor dat de mensen die hier komen trainen, vaak met een ander gevoel op het veld staan. Een meer ervaren speler vindt het helemaal niet erg om met iemand te trainen die de sport nog maar net beoefent. Meestal vinden zij het juist leuk om een nieuwe speler dingen te leren.”

Friese competitie zou mooi zijn

“We hebben een aantal mensen die het spel zo leuk vinden, dat zij het graag buiten de zomer om zouden willen doen. Daarom zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden om een overdekt speelveld te krijgen. Bovendien is er de wens om volgend jaar in de zomer een wedstrijdgroep te realiseren met een goede trainer. Nu is dat nog lastig. Er zijn wel toernooien, maar daarvoor moet je vaak lang reizen en ben je een heel weekend kwijt.” 

De sport is flink aan het groeien in de Friese provincie. “Je ziet dat beachvolleybal populairder wordt en dat volleybal aan populariteit inlevert.” Zo is er door studenten al eens contact opgenomen met de grote beachvolleybalverenigingen voor een eventuele Friese competitie. “Het zou heel mooi zijn als dat iets wordt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Opsteker voor Delta Impuls: ploeg boekt eerste zege van 2024 Sport 26 feb, 10:00
Afbeelding
Taxatiemiddag in 't Gerecht in Heerenveen Evenement 25 feb, 10:00
Anton Ripassa
Verhalen uit de Samenleving op 4 maart met Verhalen van Anton Ripassa en Muziek van Duo Myla Evenement 24 feb, 10:00