Afbeelding
Foto: David Reygondeau

Wat is IJsspeedway? Zo werkt deze spectaculaire sport

Sport

HEERENVEEN - Eind maart staat in Thialf in Heerenveen het WK IJsspeedway op het programma. Bij deze sport rijden motors over het ijs. Hoe werkt deze sport? 

IJsspeedway is een bijzondere, maar bovenal spectaculaire sport. Motorcoureurs racen tegen elkaar op een ijsbaan van 400 meter. Deze races worden op dezelfde baan gereden als waar de schaatswedstrijden plaatsvinden. Langs de baan is er een hek en een beschermende laag strobalen geplaatst. 

Races 

De races worden afgewerkt in zogenoemde heats van vier ronden. In elke heat starten vier motorcoureurs. Wie als eerste eindigt ontvangt drie punten, de tweede krijgt twee punten, de derde plek één punt en de vierde plaats krijgt geen punten. Er worden meerdere heats gereden middels een speciaal systeem. Degene die aan het einde van dat systeem de meeste punten heeft verzameld wordt uitgeroepen tot winnaar.  

Grip 

Om niet weg te glijden zitten er spikes van 28 millimeter in de motorbanden. Dit zorgt ervoor dat de motorcoureurs enorm plat door de bocht kunnen gaan. Zo plat zelfs dat het stuur het ijs raakt. De coureurs bereiken op hun speciale motoren snelheden van maar liefst 120 km/u. Vandaar dat de coureurs verplicht zijn om speciale knie- en voetbeschermers te gebruiken.  

IJsspeedway in Thialf 

Tot 1987 werd er in Thialf geracet, waarna de IJsspeedway toernooien werden verplaatst naar Assen. Vanaf 2017 vinden de races weer plaats in Thialf, omdat de ijsbaan in Assen is gesloten. Dit wordt de derde keer sinds 2017 dat Thialf decor is voor het WK.  

Er is ieder jaar veel werk nodig de 400 meterbaan gereed te krijgen voor de scherpe spikes van de motoren die zich zouden vastnagelen in het ijs. Waar er in Thialf normaliter een baan ligt van ongeveer 2,5 centimeter dik, moet die tijdens het WK IJsspeedway opgehoogd worden naar 16 centimeter. Om dit mogelijk te maken wordt er een miljoen liter water over het ijs gespoten. Aan de binnen-en buitenkant moet een dam worden aangelegd zodat de baan kan vollopen.  

Van 31 maart tot 3 maart kun je deze spectaculaire sport met eigen ogen waarnemen in Thialf. Binnenkort start de kaartverkoop. Kaartjes zijn te verkrijgen via de website ijsspeedway.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de sport en wedstrijduitslagen. 

Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 3 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 23 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00