Sipke Jan Bousema, de initiator van LeverStijl
Sipke Jan Bousema, de initiator van LeverStijl Foto: Rob Dijkstra

LeverStijl-campagne trekt door het land: “naar schatting heeft een op de vijf mensen een vette lever”

Gezondheid

LEEUWARDEN - Op dinsdag 19 april was het Wereld Leverdag, ofwel World Liver Day. Een belangrijke dag om je eens extra af te vragen hoe jij met je lever omgaat. Om mensen daarbij te ondersteunen, is Dokkumer Sipke Jan Bousema de campagne LeverStijl gestart. Hij trok op 19 april het land door om aandacht te vragen voor leververvetting, een aandoening waar naar schatting een op de vijf mensen op dit moment last van hebben. RondOm Vandaag spreekt met hem op het Leeuwarder Wilhelminaplein over de campagne.

Om half negen ‘s ochtends wordt het zogenoemde ‘Leverplein’ uitgerold op het Wilhelminaplein, de eerste stop van Bousema en zijn campagnegenoten. Daarna zullen ze onder andere nog doorrijden naar het Beursplein in Amsterdam, het Stationsplein in Rotterdam en tot slot het Dorpsplein in Best. En dat alles om mensen bewust te maken van de gevaren van leververvetting. “Heel veel mensen weten namelijk niet wat het is en dat ze er misschien al last van kunnen hebben. Dat komt doordat de klachten zich pas in een laat stadium openbaren. Als je er op tijd bij bent en je leefstijl aanpast, dan kan je het tij keren en gevolgen als levercirrose en leverkanker voorkomen”, legt Bousema uit. 


Een persoonlijke missie

De campagne gaat de Fries aan het hart, want hij heeft leverproblemen van dichtbij meegemaakt. “Mijn zwager heeft een levertransplantatie gehad en ik weet hoe ongelofelijk zwaar en ingewikkeld dat is. LeverStijl gaat over de lever, maar ook over je leefstijlverbetering. Ik weet dat een op de vijf mensen op dit moment last heeft van leververvetting, dat is een eerste stadium naar andere mogelijke leverkwalen. Er zijn hier ook artsen aanwezig, die aangeven dat er geen goede medicatie is tegen leververvetting.”


MDL-arts Fia Voogd voert een levermeting uit - Rob Dijkstra

Verlittekening en complicaties

Eén van deze artsen is Fia Voogd, maag-darm-leverarts (MDL-arts) bij het MCL Leeuwarden. Zij benadrukt het belang. “Het is heel erg belangrijk om mensen bewust te maken van leververvetting. Er zijn veel mensen met overgewicht en dat maakt dat je leververvetting kunt krijgen. Daardoor kun je verlittekening en complicaties van de lever krijgen.” Voogd legt verder uit dat je leververvetting niet zelf kunt meten, maar dat je natuurlijk wel je BMI op kunt meten. “En wat via de huisarts nog kan is je leverwaarden laten bepalen en bij sommige mensen wordt dan een echo gemaakt om te kijken of er sprake is van leververvetting.” 


Het Levereiland

Om mensen op weg te helpen is er een zogenoemd ‘Levereiland’ opgezet. “Het Levereiland vind je ook op onze website. Via het Levereiland krijg je verschillende suggesties om aan de slag te gaan met je leefstijl. Dat zijn allemaal kleine stapjes. Vaak denken mensen dat je heel veel moet doen, maar het zijn juist kleine stapjes die er voor zorgen dat je leefstijl echt gaat veranderen en dat je het ook vol kunt houden. Dat is juist zo belangrijk bij leefstijlverbetering. We zeggen altijd: met kleine stappen, groot verschil. Een kleine mate van gewichtsreductie kan de kans op leververvetting al verminderen. Dus stel je bent 110 kilo en je komt onder de 100 uit, dan is dat al heel erg goed voor de lever. Voor iedereen gaat dat een unieke manier en dat kun je uitzoeken op het Levereiland.”

Vaak denken mensen dat je heel veel moet doen, maar het zijn juist kleine stapjes die er voor zorgen dat je leefstijl echt gaat veranderen.


Leer de verleidingen kennen

Het leukste aan LeverStijl vindt Bousema deze ontdekkingsreis. “Zoals de verleidingen die je tegenkomt in het dagelijkse leven. Wat doet een supermarkt bijvoorbeeld om jou te verleiden, of hoe overleef je een tankstation met al die verleidingen. Hoe meer je er vanaf weet, hoe makkelijker het gaat.”  

Het platform van LeverStijl is te bereiken via www.leverstijl.nl. LeverStijl is ook actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Fia Voogd voert een levermeting uit
!
Afbeelding
“Het is en blijft je kind” Samenleving 22 uur geleden
Afbeelding
Friezin Janke Reitsma raakt met debuut ‘Niets ontgaat ons’ Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Deze Friese gemeente heeft de hoogste energiequote Duurzaamheid 27 nov, 08:00
Afbeelding
Iedereen in Heerenveen goed verzekerd tegen ziektekosten Politiek 26 nov, 18:00
Afbeelding
Onderzoek: 37,9% meer cybercrime-misdrijven in Friesland Samenleving 26 nov, 12:00
Afbeelding
Column Désirée Van Dijk-Attema: Nummer 7 Column 26 nov, 08:00
Afbeelding
Basisschool Futura opent deuren op zondag voor City Life Church Samenleving 25 nov, 18:00
Afbeelding
“We zijn enorm trots op wat we bereikt hebben” Samenleving 25 nov, 15:00