Afbeelding

Alleenstaande moeders te vaak klem tussen zorg, werk en beleid

Gezondheid

FRIESLAND - Een halve eeuw nadat Anja Meulenbelt haar kind als alleenstaande moeder heeft opgevoed, komt ze in contact met de Stichting Single SuperMom. Tot haar verbazing ziet ze dat na zoveel tijd emancipatie nog nauwelijks iets verbeterd is voor de moeders van nu. Ze besluit uit te zoeken wat de oorzaak is van de hardnekkige achterstand van alleenstaande moeders, die volgens haar door alle politieke partijen maar ook door het feminisme in de steek zijn gelaten. Samen met Eva Yoo Ri Brussaard, oprichter van Single SuperMom, schrijft ze het boek ‘Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen’, dat vanaf vandaag verkrijgbaar is.

De helft van de alleenstaande moeders leeft in armoede of heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna een op de vijf moeders leeft van een bijstandsuitkering, maar ook in de groep werkende armen zijn alleenstaande moeders oververtegenwoordigd. Een opeenstapeling van problemen zorgt ervoor dat alleenstaande moeders moeilijk uit de armoedespiraal komen. Dit is echter niet onvermijdelijk, stellen Anja Meulenbelt en Eva Yoo Ri Brussaard in hun boek. In een land als Nederland, is armoede een keuze. Niet van de moeders, maar van de maatschappij.

Geen keuze

In ‘Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen’ laten zij aan de hand van onderzoek en ervaringsverhalen zien dat moeders die hun kinderen, veelal niet uit vrije keuze, alleen opvoeden, klem zitten. Klem tussen werk dat geen rekening houdt met hun zorgtaken, beleid dat niet is afgestemd op hun specifieke situatie en het thuis alleen voor alle huishoudelijke en zorgtaken staan. Ze kunnen geen kant op. Tijd of financiële ruimte om hun situatie te verbeteren, ontbreekt. De alimentatie waarop ze recht hebben, wordt niet betaald, het co-ouderschap niet ingevuld en veel moeders verliezen de steun van vrienden en familie, wanneer ze alleen maar bezig zijn met overleven in plaats van met leven. Armoede maakt onmachtig.

Kinderarmoede bestaat niet

De overheid zet vooral in op het bestrijden van kinderarmoede. Maar, stellen Meulenbelt en Brussaard, waarom hebben we het over kinderarmoede als het gaat om kinderen van arme ouders? Alle hulp in natura voor kinderen neemt de oorzaak van het probleem niet weg. Zorg voor betaalbare kinderopvang, een minimumloon dat hoog genoeg is om als alleenstaande ouder met je kinderen van te kunnen leven en voor voldoende sociale huurwoningen, zodat moeders na een scheiding niet meer in de opvang terechtkomen of zelfs op straat. Zorg dat moeders een opleiding kunnen volgen zodat ze hun positie kunnen verbeteren en zet in op mannenemancipatie zodat zorg en werk eerlijker worden verdeeld. Nog altijd is in Nederland nog maar net iets meer dan de helft van alle moeders economisch zelfstandig. Dat maakt hen kwetsbaar als een relatie geen standhoudt.

Niet wegkijken

In Nederland wordt inmiddels bijna tien procent van alle kinderen geboren in een eenoudergezin. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. De alleenstaande ouder is een gegeven in onze samenleving. Het is tijd dat de maatschappij daar ook op wordt ingericht. In hun boek laten Meulenbelt en Brussaard zien wat ervoor nodig is om van Nederland een land te maken waar alleenstaande moeders willen wonen. Dat maakt het een belangrijk boek. Voor beleidsmakers en bestuurders, maar ook voor iedereen die in zijn of haar dagelijkse werk met alleenstaande moeders te maken heeft. En dat is dus bijna iedereen. Het is tijd dat daar aandacht voor komt.

Bron: Stichting Single Supermom

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00